Πώς οι συνήθειες υγείας των γονιών σας (ή των πεθερικών σας) μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο διαβήτη σας

Μια νέα μελέτη εξετάζει τη μακροζωία των γονιών ως παράγοντα καλής υγείας των παιδιών ως ενήλικες

Γνωρίζουμε ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, αλλά η ευημερία των γονιών σας μπορεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Frontiers in Clinical Diabetes and Healthcare διαπίστωσε ότι σε μια ανασκόπηση 500 και πλέον οικογενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό, τα παιδιά ατόμων με «εξαιρετική» μακροζωία και οι σύζυγοί τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη και, στην πραγματικότητα, έχουν ένα πιο εντυπωσιακό γενικό μεταβολικό προφίλ .

Η μελέτη επιβεβαίωσε, «Διαπιστώσαμε ότι τόσο οι απόγονοι όσο και οι σύζυγοί τους, ιδιαίτερα οι μεσήλικες, μπορεί να έχουν παρόμοιο, χαμηλό ποσοστό διαβήτη τύπου ΙΙ, το οποίο είναι χαμηλότερο από τα ποσοστά που παρατηρήθηκαν στον γενικό ενήλικο πληθυσμό από την πιο πρόσφατη National Health Interview επισκόπηση». Να τι σημαίνει αυτό.

Τι προκαλεί διαβήτη τύπου 2;

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το πάγκρεας σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, με αποτέλεσμα υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Ενώ ο διαβήτης τύπου 1 προκαλείται από το πάγκρεας που δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη, η δεύτερη παραλλαγή μπορεί μερικές φορές να αναπτυχθεί λόγω των συνηθειών του τρόπου ζωής και μπορεί να είναι πιο συχνή σε όσους ασκούνται λιγότερο συχνά ή ακολουθούν μια λιγότερο ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένοι παράγοντες μπορεί να είναι η βασική αιτία αυτής της διάγνωσης.

Τι μας λέει η μελέτη;

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, όταν οι γονείς ακολουθούσαν υγιεινές συνήθειες και ταξινομήθηκαν με «εξαιρετική μακροζωία », οι απόγονοι αυτών των ατόμων (μαζί με τους συντρόφους τους) ήταν πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. «Ενώ οι κληρονομικές επιρροές, όπως οι γενετικοί ή/και οι επιγενετικοί μηχανισμοί, είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, κοινοί περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι επίσης πιθανό να συμβάλλουν στα ευρήματά μας».

Φαίνεται ότι τα άτομα που μεγάλωσαν από γονείς με εντυπωσιακή μακροζωία  είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν υγιείς συντρόφους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 λόγω των θετικών τους συνηθειών. «Οι σύζυγοι ήταν πιο πιθανό να είναι σωματικά δραστήριοι και να αναφέρουν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σε σύγκριση με τους απογόνους και οι δύο αυτοί παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2», σημειώνει η μελέτη.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ του χαμηλότερου κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και του γάμου σε μια υγιή οικογένεια. Περαιτέρω έρευνα μπορεί να είναι χρήσιμη για την κατανόηση της σύνδεσης και των οφελών για την υγεία. (Μπόνους προνόμια αν τα πηγαίνετε καλά με τα πεθερικά σας, ίσως;)

Εν κατακλείδι

Αν και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για τον τρόπο ζωής των γονιών σας και το πώς μεγάλωσαν (πολύ λιγότερο για τις συνήθειες των πεθερικών σας), αυτή η πρόσφατη μελέτη παρουσιάζει μια συναρπαστική προοπτική για την υγεία των γενεών.

Δεν λέμε ότι είστε καταδικασμένοι να αναπτύξετε διαβήτη στη συνέχεια, εάν οι γονείς σας δεν είναι τόσο υγιείς όσο θα μπορούσαν να είναι και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσετε αυτήν την ενδιαφέρουσα σχέση. Ωστόσο, μπορείτε σίγουρα να ευχαριστήσετε τη μαμά και τον μπαμπά αν διατηρούν θετικές συνήθειες καθώς περνούν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Total
3
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: γνωρίστε τη δίαιτα FODMAP και δείτε πώς θα απαλλαχθείτε από τα συμπτώματα

Αν συχνά αντιμετωπίζετε πίεση και φούσκωμα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και η δυσφορία αυτή επηρεάζει την καθημερινότητά…
Υπογλυκαιμία
Περισσότερα

Yπογλυκαιμική κρίση και πώς την αντιμετωπίζουμε

Τρέμουλο, κρύος ιδρώτας, ζάλη, ανεξήγητη επιθετικότητα και ευρεθιστότητα, ταχυκαρδία, διαταραχές στην όραση, είναι κάποια από τα συμπτώματα της υπογλυκαιμικής κρίσης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και απώλεια συνειδήσεως. Τι κάνουμε;