Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επιπεφυκίτιδα

Όλα όσα θες να ξέρεις για μια συνήθη φλεγμονή των ματιών και τη σύνδεση της με τον διαβήτη

Μια πάθηση που δεν είναι ενοχλητική μόνο την άνοιξη… Μπορεί να ξυπνήσετε ένα πρωί, μόλις και μετά βίας να ανοίξετε ένα μάτι. Αφού το ανοίξετε, ρίχνετε μια ματιά στον καθρέφτη και βλέπετε να είναι ροζ, μαζί με κάποια θολή εκκένωση. Το μάτι σας μπορεί επίσης να το νιώθετε να σας φαγουρίζει ή να καεί. Πώς έγινε αυτό; Και είναι ο διαβήτης ένας πιθανός ένοχος; Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι ο διαβήτης μπορεί να είναι απλώς ο ένοχος.

Τι είναι η επιπεφυκίτιδα;

Συνήθως αναφέρεται ως «ροζ μάτι», η επιπεφυκίτιδα είναι «μια φλεγμονή ή οίδημα του επιπεφυκότα». Ο επιπεφυκότας είναι η λεπτή επένδυση ιστού που καλύπτει το λευκό του ματιού και που ευθυγραμμίζει επίσης το εσωτερικό του βλεφάρου. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία του ματιού προσβάλλονται από φλεγμονή, γίνονται πιο ορατά και γι’ αυτό το μάτι σας φαίνεται ροζ ή κόκκινο.

Τι προκαλεί την επιπεφυκίτιδα;

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες

Ιοί

Ένας αριθμός διαφορετικών τύπων ιών μπορεί να οδηγήσει σε επιπεφυκίτιδα, όπως οι αδενοϊοί. Μπορεί να έχετε ιογενή επιπεφυκίτιδα εάν η έκκριση των ματιών σας είναι υδαρή. Αυτός ο τύπος επιπεφυκίτιδας είναι πολύ μεταδοτικός.

Βακτήρια

Αρκετοί τύποι βακτηρίων μπορούν να προκαλέσουν βακτηριακή επιπεφυκίτιδα, συμπεριλαμβανομένου του Staphylococcus aureus και του Streptococcus pneumonia. Μια παχιά, πρασινοκίτρινη έκκριση είναι ενδεικτική της βακτηριακής επιπεφυκίτιδας. Αυτός ο τύπος είναι πιο κοινός στα παιδιά παρά στους ενήλικες και μεταδίδεται πολύ εύκολα. Το άγγιγμα των ματιών με ακάθαρτα χέρια ή η χρήση μολυσμένης λοσιόν ή μακιγιάζ μπορεί να προκαλέσει αυτή τη μόλυνση. Παρατηρείται επίσης πιο συχνά από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).

Αλλεργίες

Ένα αλλεργιογόνο, όπως γύρη, μούχλα, ακάρεα σκόνης, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων ή καλλυντικά μπορεί να προκαλέσει αυτό το είδος επιπεφυκίτιδας. Αυτό συμβαίνει λόγω της απελευθέρωσης ισταμίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα αλλεργίας. Μπορεί να έχετε έντονο κνησμό στα μάτια σας και υδαρή έκκριση, που συνοδεύεται από φτάρνισμα και καταρροή. Δεν είναι μεταδοτικό και τείνει να εμφανίζεται εποχιακά όταν ο αριθμός της γύρης είναι υψηλός. Επίσης, είναι πιο κοινό σε άτομα με άλλες αλλεργικές παθήσεις, όπως το άσθμα, ο αλλεργικός πυρετός και το έκζεμα.

Ερεθιστικά στοιχεία

Χημικές ουσίες, καπνός, σκόνη ή αναθυμιάσεις μπορεί να προκαλέσουν αυτόν τον τύπο επιπεφυκίτιδας. Μπορεί επίσης να προκύψει από τη χρήση φακών επαφής για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, δεν είναι μεταδοτικό και μπορεί να ξεκαθαρίσει από μόνο του.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Ερυθρότητα στο ένα ή και στα δύο μάτια
  • Πρήξιμο του λευκού του ματιού
  • Υγρά μάτια
  • Λευκή, κίτρινη ή πρασινωπή εκκένωση
  • Κρούστα των βλεφάρων ή των βλεφαρίδων
  • Κνησμός, ερεθισμός και/ή καύση στα μάτια
  • Ένα βαρύ συναίσθημα στο μάτι
  • Ευαισθησία στο φως

Τα άτομα που φορούν φακούς επαφής μπορεί να έχουν πιο σοβαρή λοίμωξη από βακτηριακή επιπεφυκίτιδα και υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος έλκους του κερατοειδούς σε όσους φορούν φακούς επαφής. Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι συνήθως επώδυνες και μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στο φως.

Πώς γίνεται η διάγνωση της επιπεφυκίτιδας;

Ένας γιατρός μπορεί συχνά να καθορίσει εάν ένας ιός, ένα βακτήριο ή ένα αλλεργιογόνο προκαλεί επιπεφυκίτιδα με βάση το ιστορικό, τα συμπτώματα και την οφθαλμολογική εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα του υγρού που αποστραγγίζεται από το μάτι για να το στείλει σε εργαστήριο για καλλιέργεια.

Πώς μπορεί να παίξει ρόλο ο διαβήτης;

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Surrey στο Γκίλφορντ του Ηνωμένου Βασιλείου μελέτησαν έναν πληθυσμό 938.440 ατόμων χωρίς διαβήτη και 48.584 ατόμων με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2. Τα άτομα που είχαν διαβήτη είχαν σημαντικά αυξημένη συχνότητα επιπεφυκίτιδας (αλλά όχι άλλους τύπους οφθαλμικών λοιμώξεων). Αν και ο αυξημένος κίνδυνος δεν συνδέθηκε με υπεργλυκαιμία (υψηλά σάκχαρα στο αίμα), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με διαβήτη».

Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπεφυκίτιδας σε σύγκριση με άτομα χωρίς διαβήτη, πιθανώς λόγω υπεργλυκαιμίας. Τα υψηλά σάκχαρα στο αίμα μπορούν να μειώσουν την ανοσία και να κάνουν ένα άτομο πιο ευαίσθητο στην επιπεφυκίτιδα, καθώς και σε άλλους τύπους λοιμώξεων.

Πώς αντιμετωπίζεται η επιπεφυκίτιδα;

Ενώ πολλές περιπτώσεις επιπεφυκίτιδας υποχωρούν από μόνες τους, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο εάν έχετε:

  • πόνο στο μάτι
  • ευαισθησία στο φως
  • θολή όραση
  • ακραία ερυθρότητα στο μάτι σας
  • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • προϋπάρχουσα οφθαλμική πάθηση

Επίσης, αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρήσουν μετά από 24 ώρες ή εάν επιδεινωθούν.

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα συνήθως υποχωρεί σε επτά έως 14 ημέρες χωρίς θεραπείες, αλλά για πιο σοβαρές μορφές, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί αντιική φαρμακευτική αγωγή. Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα μπορεί επίσης να εξαφανιστεί από μόνη της, αν και ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια αντιβιοτική αλοιφή ή οφθαλμικές σταγόνες. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά και/ή στεροειδή με τη μορφή οφθαλμικών σταγόνων. Εάν φοράτε φακούς επαφής, πιθανότατα θα σας συμβουλεύσουν να μην τους φοράτε μέχρι να υποχωρήσει η επιπεφυκίτιδα.

Εν τω μεταξύ, αυτές οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν με τα συμπτώματά σας:

  • Μια ζεστή ή δροσερή κομπρέσα που εφαρμόζεται στο κλειστό βλέφαρό σας πολλές φορές τη μέρα. Μην αγγίζετε το ύφασμα στο άλλο σας μάτι εάν δεν είναι μολυσμένο.
  • Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας.
  • Τα τεχνητά δάκρυα μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε πιο άνετα. Επιλέξτε αυτά που δεν περιέχουν συντηρητικά. Αποφύγετε τις αποσυμφορητικές οφθαλμικές σταγόνες που «βγάζουν το κόκκινο», καθώς μπορεί να προκαλέσουν αναπήδηση ερυθρότητας μετά από λίγο.
  • Μη φοράτε μακιγιάζ ματιών, όπως μάσκαρα, λάινερ ή σκιά ματιών (και είναι καλή ιδέα να πετάξετε το μακιγιάζ των ματιών σας για να αποφύγετε την εκ νέου μόλυνση).
  • Πλένετε συχνά τα ρούχα σας, τις πετσέτες σας και τα κλινοσκεπάσματα.
  • Πώς μπορείτε να αποφύγετε την επιπεφυκίτιδα;
  • Μην μοιράζεστε πετσέτες ή χαρτομάντιλα.
  • Ποτέ μην μοιράζεστε φακούς επαφής ή μακιγιάζ ματιών με άλλους.
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας.
  • Μην τρίβετε ή αγγίζετε τα μάτια σας.
  • Διατηρείτε τις επιφάνειες του σπιτιού σας καθαρές, συμπεριλαμβανομένων των νιπτήρα μπάνιου, τους πάγκους της κουζίνας, τις βρύσες και τα τηλέφωνα.
Total
53
Shares
Σχετικά άρθρα
Νέες κατευθυντήριες από την ADA και την EASD για τη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2 - Έμφαση στην καρδιά και τα νεφρά.
Περισσότερα

Νέες κατευθυντήριες από την ADA και την EASD για τη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2 – Έμφαση στην καρδιά και τα νεφρά.

Πρόσφατα, η Αμερικανική Ομοσπονδία Διαβήτη (ADA) και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Μελέτη του Διαβήτη (EASD) δημοσίευσαν νέες κατευθυντήριες γραμμές…
Diabetes-test600
Περισσότερα

Ο διαβήτης απειλεί όλο και περισσότερους ανθρώπους

O αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως παρουσιάζει μια συνεχή και ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένες χώρες μπορεί να πάσχουν από διαβήτη μέχρι και 10% του πληθυσμού.