Θεραπεία και αποκατάσταση του παγωμένου ώμου

Πώς να ανακουφιστείτε από μια από τις επιπλοκές του διαβήτη

Δυσκολεύεστε να φτάσετε πίσω από την πλάτη σας; Δυσκολεύεστε να κουμπώσετε το πουκάμισό σας ή να δέσετε τη γραβάτα σας; Πονάει ο ώμος σας περισσότερο το βράδυ ενώ προσπαθείτε να κοιμηθείτε; Υποφέρει το παιχνίδι γκολφ σας λόγω πόνου στον ώμο; Αν ναι, μπορεί να αντιμετωπίζετε μια επώδυνη – αλλά κοινή – κατάσταση που ονομάζεται φλεγμονή του θυλάκου και της κάψουλας της άρθρωσης αλλιώς καψουλίτιδα, επίσης γνωστή ως «παγωμένος ώμος». Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών θεραπείας.

Τι είναι ο παγωμένος ώμος;

Ο παγωμένος ώμος είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στην άρθρωση του ώμου σας. Με τον καιρό, η ικανότητα να κινείτε τον ώμο σας μειώνεται και μπορεί να φτάσει στο σημείο όπου ο ώμος σας κυριολεκτικά «παγώνει». Ωστόσο, ο παγωμένος ώμος δεν είναι το ίδιο πράγμα με την αρθρίτιδα.

Η άρθρωση του ώμου σας είναι μια σφαιρική άρθρωση, όπως η άρθρωση του ισχίου σας. Η άρθρωση καλύπτεται από μια κάψουλα συνδέσμων. Όταν εμφανίζεται ο παγωμένος ώμος, σημαίνει ότι η κάψουλα και οι σύνδεσμοι διογκώνονται και γίνονται σφιχτοί, καθιστώντας δύσκολη —ή ακόμα και αδύνατη— την κίνηση του ώμου σας.

Ποιος κινδυνεύει με παγωμένο ώμο;

Άτομα μεταξύ 40 και 60 ετών είναι πιο πιθανό να έχουν παγωμένο ώμο και αυτή η πάθηση επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Επιπλέον, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο αν είχατε τα ακόλουθα:

• Τραυματισμός στροφικού πετάλου

• Σπασμένο χέρι

• Εγκεφαλικό

• Τραυματισμός ώμου

• Χειρουργική επέμβαση

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις αυξάνουν επίσης την πιθανότητα παγωμένου ώμου, όπως:

Διαβήτης

• Νόσος του θυρεοειδούς (υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής)

• Καρδιακές παθήσεις

• Νόσος Πάρκινσον

• Φυματίωση

• Ορμονικές αλλαγές

Όπως μπορείτε να δείτε, ο διαβήτης είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Θεωρείται ότι τα μη ελεγχόμενα σάκχαρα στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στον συνδετικό ιστό, ο οποίος, με τη σειρά του, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για αυτήν την επώδυνη κατάσταση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, το 10-20 τοις εκατό των ατόμων που έχουν διαβήτη θα πάθουν παγωμένο ώμο. Και αν συμβεί, τα συμπτώματα τείνουν να είναι αρκετά σοβαρά.

Ποια είναι τα συμπτώματα του παγωμένου ώμου;

Τα συμπτώματα του παγωμένου ώμου συχνά περιγράφονται ότι εμφανίζονται σε τρεις φάσεις ή στάδια:

Επώδυνο στάδιο («πάγωμα»): Η κίνηση του ώμου προκαλεί πόνο και μπορεί να παρατηρήσετε ότι το εύρος της κίνησής σας περιορίζεται. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε μυϊκούς σπασμούς. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από έξι εβδομάδες έως εννέα μήνες.

Παγωμένο στάδιο: Ο πόνος στον ώμο μπορεί να βελτιωθεί, αλλά ο ώμος σας αισθάνεται δύσκαμπτος. Αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου τέσσερις έως έξι μήνες.

Στάδιο απόψυξης: Το εύρος της κίνησής σας βελτιώνεται. Αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου έξι μήνες έως δύο χρόνια.

Ο πόνος και η δυσκαμψία από έναν παγωμένο ώμο μπορεί αρχικά να είναι ήπια ενοχλητικός. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ικανότητά σας να εκτελείτε απλές εργασίες, όπως να ντύνεστε, να απλώνετε το κεφάλι σας πάνω από το κεφάλι σας, να κάνετε ντους ή ακόμα και να εργάζεστε. Εάν παίρνετε ινσουλίνη, για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε πλέον να κάνετε ένεση ινσουλίνης στο χέρι σας.

Πώς γίνεται η διάγνωση του παγωμένου ώμου;

Επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Αυτός ή αυτή θα κάνει μια φυσική εξέταση και θα σας ζητήσει να κάνετε ορισμένες κινήσεις για να μετρήσετε το εύρος της κίνησής σας. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τη διάγνωσή σας, μπορεί να χρειαστείτε μια εξέταση απεικόνισης, όπως μια ακτινογραφία ή μια μαγνητική τομογραφία, για να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται ο παγωμένος ώμος;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο παγωμένος ώμος θα υποχωρήσει από μόνος του, αλλά εξακολουθεί να μπορεί να έχετε πόνο και δυσκαμψία. Και εάν τα συμπτώματά σας είναι πιο σοβαρά, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει μια πορεία θεραπείας. Η θεραπεία μπορεί να αποτελείται από οποιοδήποτε ή όλα τα ακόλουθα:

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία σάς βοηθά να ανακτήσετε το εύρος κίνησής σας και να μειώσετε τον πόνο και τη δυσκαμψία. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, η φυσικοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση πάγου ή/και θερμότητας, μαζί με υπερήχους. Ίσως χρειαστεί να κάνετε ασκήσεις στο σπίτι. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες για να παρατηρήσετε βελτίωση.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη ή η ασπιρίνη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και στη μείωση της φλεγμονής. Μπορεί να χρειαστούν παυσίπονα με συνταγή γιατρού. Άλλα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν, όπως ένα μυοχαλαρωτικό ή φάρμακο που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε ένα εμβόλιο κορτιζόνης στην άρθρωση του ώμου σας. Οι ενέσεις είναι ένα προσωρινό μέτρο και δεν θα θεραπεύσουν την πάθηση, αλλά μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα. Οι ενέσεις κορτιζόνης χορηγούνται καλύτερα σε συνδυασμό με συνεδρίες φυσικοθεραπείας. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι η κορτιζόνη είναι ένα στεροειδές και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Μιλήστε με το γιατρό σας ή τον εκπαιδευτή διαβήτη σχετικά με το πώς να τροποποιήσετε το φάρμακο για τον διαβήτη εάν συμβεί αυτό.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνιστάται εάν η φυσικοθεραπεία και/ή τα φάρμακα δεν φέρουν βελτίωση μετά από περίπου ένα χρόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει εγχείρηση του ώμου, που περιλαμβάνει τη μετακίνηση του ώμου σε διαφορετικές θέσεις για να βοηθήσει στη διάσπαση του ουλώδους ιστού (αυτό γίνεται με γενική αναισθησία). Ή, μπορεί να κάνετε αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ουλώδους ιστού και συμφύσεων στην άρθρωση του ώμου. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως σε εξωτερικά ιατρεία, και εσείς πιθανότατα θα χρειαστεί φυσικοθεραπεία στη συνέχεια.

Μπορείτε να αποτρέψετε τον παγωμένο ώμο;

Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος για να αποτρέψετε τον παγωμένο ώμο, δυστυχώς. Εάν προκύψει λόγω τραυματισμού, ωστόσο, μπορείτε να παραμείνετε ένα βήμα μπροστά από το ζήτημα ζητώντας από το γιατρό σας ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τον ώμο σας ευέλικτο. Ή δείτε τις ασκήσεις παγωμένου ώμου εδώ. Εάν έχετε διαβήτη, συνεργαστείτε με την ομάδα φροντίδας σας για να σας βοηθήσει να λάβετε και να διατηρήσετε τα σάκχαρά σας σε ένα υγιές εύρος.

Total
35
Shares
Σχετικά άρθρα