Οι τελευταίες στατιστικές αναδεικνύουν μια τάση αύξησης προβλημάτων όρασης σε άτομα με διαβήτη

Όραση και διαβήτης, μια σχέση που χρειάζεται προσοχή και τακτικό έλεγχο

Τα ποσοστά διαταραχής της όρασης ενδέχεται να αυξάνονται ξανά μετά από χρόνια πτώσης, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που παρουσιάστηκε στη συνάντηση του 2022 της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA) και περιγράφηκε σε δελτίο τύπου από τον οργανισμό.

Τόσο ο διαβήτης τύπου 1 όσο και ο διαβήτης τύπου 2 συνδέονται με οφθαλμικά προβλήματα όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης. Είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη να κάνουν τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση ορισμένων προβλημάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας όρασης — λαμβάνοντας θεραπεία ή λαμβάνοντας άλλα μέτρα για την πρόληψη της επιδείνωσης των οφθαλμικών προβλημάτων. Τα προβλήματα όρασης συνδέονται επίσης με άλλες κακές εκβάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της χειρότερης καρδιαγγειακής υγείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και ακόμη χειρότερων εκβάσεων COVID-19. Εκτός από τη βελτιστοποίηση του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα σας, μπορεί να υπάρχουν και άλλα μέτρα στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ή της απώλειας όρασης, όπως η υγιεινή διατροφή.

Για την τελευταία ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για 20 χρόνια από το 1999 έως το 2019. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξε μια ελαφρά μείωση στο ποσοστό των ατόμων με διαβήτη που ανέφεραν προβλήματα όρασης— από 21,5% σε 20,7%. Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά στα δεδομένα – εξετάζοντας τους μέσους όρους τριετίας στις απαντήσεις – έδωσε μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα.

Μεταξύ 1999 και 2012, το τυποποιημένο για την ηλικία αναλογία τριετούς κινητού μέσου όρου των ατόμων με διαβήτη που ανέφεραν διαταραχή της όρασης μειώθηκε από 21,5% σε 17,7%. Στη συνέχεια όμως από το 2012 έως το 2018, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε ξανά από 17,7% σε 20,7%. Αυτές οι τάσεις υποδεικνύουν ότι οι βελτιώσεις στην ανάσχεση της απώλειας όρασης σε άτομα με διαβήτη έχουν τουλάχιστον ισοπεδωθεί και ότι η τάση μπορεί τώρα να πηγαίνει προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης απώλειας όρασης.

«Ενώ τα ευρήματά μας για μια αυξητική τάση την τελευταία δεκαετία δεν είχαν στατιστική σημασία, θα μπορούσε να είναι μια πρώιμη προειδοποίηση ότι οι τάσεις στη διαταραχή της όρασης μεταξύ των ατόμων με διαβήτη κατευθύνονται προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Elizabeth Lundeen, PhD, ανώτερος επιστήμονας στο Vision Health Initiative στο CDC, στο δελτίο τύπου.

«Η πρόσθετη έρευνα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα αίτια αυτής της πρόσφατης ανοδικής τάσης και να σχεδιάσουμε αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την πρόληψη της απώλειας όρασης σε άτομα με διαβήτη».

Οι μελλοντικές έρευνες, σημείωσαν οι ερευνητές, θα πρέπει να παρακολουθούν αυτές τις τάσεις και να προσπαθήσουν να εντοπίσουν πιθανές αιτίες επιδείνωσης της απώλειας όρασης σε άτομα με διαβήτη – όπως αλλαγές στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, έλεγχος όρασης ή λήψη άλλων υπηρεσιών υγείας – προκειμένου να σχεδιάστε παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερα άτομα με διαβήτη να διατηρήσουν την όρασή τους.

Total
71
Shares
Σχετικά άρθρα
Υπογλυκαιμία
Περισσότερα

Yπογλυκαιμική κρίση και πώς την αντιμετωπίζουμε

Τρέμουλο, κρύος ιδρώτας, ζάλη, ανεξήγητη επιθετικότητα και ευρεθιστότητα, ταχυκαρδία, διαταραχές στην όραση, είναι κάποια από τα συμπτώματα της υπογλυκαιμικής κρίσης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και απώλεια συνειδήσεως. Τι κάνουμε;