Έξι τρόποι για να παραμείνετε δροσεροί όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει στα ύψη

Καύσωνας και διαβήτης – όλα όσα χρειάζεται να έχετε υπόψη σας

Ο καύσωνας είναι πλέον ένα συχνό φαινόμενο. Σύμφωνα με το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), «περισσότεροι από 700 άνθρωποι πεθαίνουν από υπερβολική ζέστη κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες». Οι προειδοποιήσεις ή οι συμβουλές για υπερβολική ζέστη γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες στις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το πού μένετε. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα.

Γιατί η ζέστη έχει σημασία για την υγεία

Ενώ πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τη ζέστη και την υγρασία, άλλοι κινδυνεύουν να αρρωστήσουν πολύ από τη ζέστη λόγω παραγόντων που μπορούν να τους επηρεάσουν. Αυτά περιλαμβάνουν:

Ηλικία

ευσαρκία

Πυρετός

Αφυδάτωση

Καρδιακή ασθένεια

ψυχική ασθένεια

Κακή κυκλοφορία

ηλιακό έγκαυμα

φαρμακευτική αγωγή

Χρήση αλκοόλ

Τα άτομα που κινδυνεύουν ιδιαίτερα σε υπερβολική ζέστη περιλαμβάνουν άτομα 65 ετών και άνω, παιδιά κάτω των δύο ετών και άτομα με χρόνιες ασθένειες ή ψυχικές ασθένειες.

Γιατί η ζέστη και ο διαβήτης δεν είναι πάντα καλός συνδυασμός

Τα άτομα με διαβήτη τείνουν να «αισθάνονται τη ζέστη» περισσότερο από τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιπλοκές του διαβήτη, όπως καρδιακές παθήσεις ή βλάβες στα νεύρα, μπορεί να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα του σώματος να δροσιστεί, οδηγώντας σε θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Επίσης, ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Η μη κατανάλωση αρκετών υγρών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία, με τη σειρά τους, αυξάνουν την ούρηση, προκαλώντας αφυδάτωση. Και ορισμένα φάρμακα που μπορεί να πάρει ένα άτομο με διαβήτη μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Αυτά περιλαμβάνουν:

• Αναστολείς SGLT-2, όπως η εμπαγλιφλοζίνη (εμπορική ονομασία Jardiance), η δαπαγλιφλοζίνη (Farxiga) και η καναγλιφλοζίνη (Invokana), που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των σακχάρων στο αίμα

• Διουρητικά (χάπια νερού), όπως το Lasix, που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής ανεπάρκειας και των νεφρικών διαταραχών

• Καθρακτικά

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ινσουλίνη, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η έκθεση της ινσουλίνης σε ακραίες θερμοκρασίες (συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών θερμοκρασιών) μπορεί να κάνει την ινσουλίνη λιγότερο αποτελεσματική, οδηγώντας επίσης σε υψηλά σάκχαρα στο αίμα. Για το λόγο αυτό, η ινσουλίνη δεν πρέπει ποτέ να φυλάσσεται σε ζεστό αυτοκίνητο ή να εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φως.

Τρόποι για να παραμείνετε δροσεροί και προστατευμένοι

Εάν έχετε διαβήτη ή οποιαδήποτε άλλη χρόνια πάθηση υγείας (ειδικά αν είστε 65 ετών και άνω), είναι σημαντικό να λάβετε σοβαρά υπόψη τη ζέστη και την υγρασία. Δείτε πώς:

Αναζητήστε τη σκιά

Αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά το να μείνετε μακριά από τον ήλιο είναι ο στόχος όταν πρόκειται να νικήσετε τη ζέστη. «Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να αυξήσει τον δείκτη θερμότητας έως και 13,5 βαθμούς Φαρενάιτ», λέει η Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA), μέρος του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Ο δείκτης θερμότητας είναι η αίσθηση της θερμοκρασίας στο ανθρώπινο σώμα όταν η σχετική υγρασία συνδυάζεται με τη θερμοκρασία του αέρα. Εάν πρέπει να βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, βρείτε ένα σκιερό μέρος για να είστε όποτε είναι δυνατόν. Ακόμη και όταν βρίσκεστε μέσα, κρατήστε τα παντζούρια ή τις κουρτίνες σας κλειστές για να περιορίσετε την είσοδο του ηλιακού φωτός.

Μην ξεχνάτε το αντηλιακό

Το αντηλιακό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας από τα ηλιακά εγκαύματα, τον καρκίνο του δέρματος και την πρόωρη γήρανση. Παίζει όμως και ρόλο στο να σε κρατά δροσερούς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν εφαρμόζεται αντηλιακό στο δέρμα πριν εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, προστατεύει από την αρνητική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο μονοξείδιο του αζώτου και στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος. Το αντηλιακό, με άλλα λόγια, προκαλεί χαλάρωση και διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος, βοηθώντας τη διαδικασία ψύξης του σώματος.

Φορέστε κατάλληλα ρούχα

Οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα φορούσατε το παλτό σας κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα! Αλλά το να ντύνεσαι στρατηγικά σε ζεστό καιρό μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η επιλογή χαλαρών, ελαφρών ρούχων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο άνεσής σας, επιτρέποντας στον αέρα να κυκλοφορεί και απομακρύνοντας την υπερβολική θερμότητα. Τα βαριά υφάσματα, όπως τα πλεκτά, καθώς και τα ρούχα που εφαρμόζουν σφιχτά μπορούν να παγιδεύσουν τον ιδρώτα και να εμποδίσουν την εξάτμιση της υγρασίας. Τα ρούχα κατασκευασμένα με υλικό που απομακρύνει την υγρασία είναι μια άλλη επιλογή, αλλά και πάλι, προτιμήστε ρούχα που πέφτουν ελαφρώς χαλαρά στο σώμα. Τα ρούχα με ανοιχτόχρωμα χρώματα αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου, ενώ τα πιο σκούρα χρώματα απορροφούν τις ακτίνες και μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε ζεστά.

Μην ξεχνάτε να φοράτε καπέλο για να προστατεύεστε από τον ήλιο: προτιμήστε ένα πιο χαλαρό καπέλο με φαρδύ γείσο με αεραγωγούς και κατασκευασμένο από ελαφρύ υλικό.

Προσοχή στην ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη τις ζεστές μέρες. Το να πίνετε κρύο νερό είναι το καλύτερο στοίχημά σας, αλλά εάν ιδρώνετε πολύ ή/και είστε σωματικά δραστήριοι έξω, μπορεί να ωφεληθείτε από ένα αθλητικό ποτό χωρίς ζάχαρη που περιέχει ηλεκτρολύτες (ιδανικά, επικοινωνήστε με τον γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι τα αθλητικά ποτά είναι ασφαλή για εσάς). Αποφύγετε την καφεΐνη και, εκτός εάν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι χαμηλό, αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά όπως η κανονική σόδα, τα αθλητικά ποτά και οι χυμοί φρούτων. Θυμηθείτε να μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε για να πιείτε περισσότερο.

Χρονομετρήστε τη δραστηριότητά σας

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τη συνήθη ρουτίνα σωματικής σας δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ζέστης, αλλά μπορείτε να ξανασκεφτείτε το χρονοδιάγραμμα. Για να αποφύγετε την υπερθέρμανση, προσπαθήστε να αποφύγετε τη σωματική δραστηριότητα στο πιο ζεστό μέρος της ημέρας. Αντίθετα, βγείτε έξω νωρίς το πρωί ή το βράδυ όταν η ζέστη της ημέρας έχει υποχωρήσει. Άλλη επιλογή είναι να ασκηθείτε σε εσωτερικούς χώρους εάν έχετε κλιματισμό, να κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο εμπορικό κέντρο ή να πάτε στο γυμναστήριο.

Δώστε προτεραιότητα στον διαβήτη σας

Κρατήστε την ινσουλίνη, τον μετρητή, τις ταινίες μέτρησης, το CGM και την αντλία ινσουλίνης σε δροσερό και σκιερό μέρος. Εάν πηγαίνετε στην πισίνα, την παραλία ή τη λίμνη για να δροσιστείτε, μεταφέρετε τα φάρμακά σας και τις προμήθειες μαζί σας σε ένα μονωμένο δοχείο (αλλά μην τα αφήσετε να παγώσουν). Ελέγχετε συχνά τα σάκχαρά σας για να μάθετε πώς η ζέστη επηρεάζει τον διαβήτη σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσβαση σε άφθονο νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να ετοιμάζετε πάντα σνακ και θεραπεία για χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εάν παίρνετε ινσουλίνη ή χάπια διαβήτη που ονομάζονται σουλφονυλουρίες. Να είστε σε εγρήγορση για σημάδια αφυδάτωσης, θερμοπληξίας, θερμικής εξάντλησης και ηλιακού εγκαύματος.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα