Οι άνδρες με διαβήτη αντιμετωπίζουν επίσης διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι «προνόμιο» των γυναικών και πρέπει κι αυτές να προλαμβάνονται, να αντιμετωπίζονται ή να θεραπεύονται εγκαίρως

Η λαϊκή κουλτούρα μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι οι άνδρες δεν αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Αν και οι γυναίκες είναι στατιστικά πιο πιθανό να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές από τους άνδρες, αυτή η διάχυτη πεποίθηση έχει ως αποτέλεσμα οι άνδρες με διατροφικές διαταραχές να παραβλέπονται στην έρευνα, την πρόληψη και τις θεραπείες.

Παρόλο που τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ατόμων με ανορεξία ή βουλιμία είναι άνδρες, συχνά υποεκπροσωπούνται σε μελέτες και δοκιμές που αφορούν αντιμετώπιση και θεραπείες για διατροφικές διαταραχές.

Εξαιτίας αυτής της έλλειψης εκπροσώπησης και κατανόησης, το στίγμα γύρω από τις εμπειρίες των ανδρών με τις διατροφικές διαταραχές επιμένουν.

Τα άτομα με διαβήτη έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διατροφική διαταραχή από τα άτομα χωρίς διαβήτη. Μεταξύ των ανδρών με διαβήτη τύπου 1, το 16 τοις εκατό έχουν βιώσει διατροφικές διαταραχές, ωστόσο λίγες δοκιμές ή θεραπείες είναι προσαρμοσμένες σε αυτούς.

Αυτή η παρεξήγηση καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη συζήτηση για τις διατροφικές διαταραχές και τη διαχείριση του διαβήτη.

Η ανάγκη για περισσότερη έρευνα για τους άνδρες

Τα ερευνητικά κενά είναι ένα διπλό πρόβλημα. Η αποτυχία εστίασης της έρευνας στο πώς οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν τους άνδρες μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη της κοινωνίας. Μπορεί να παραπλανήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι οι διατροφικές διαταραχές δεν συμβαίνουν καθόλου στους άνδρες — αλλά αυτή δεν είναι η αλήθεια.

Το πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία της σημερινής έρευνας για τις διατροφικές διαταραχές —σε άτομα με διαβήτη και στο γενικό πληθυσμό— επικεντρώνεται στις γυναίκες. Αυτό παραμορφώνει τα αποτελέσματα και οδηγεί σε υπηρεσίες και πόρους που προσαρμόζονται στις γυναίκες, γεγονός που εμποδίζει τη διαθεσιμότητα θεραπείας βασισμένης σε στοιχεία για άνδρες και άλλες ομάδες.

Κατά συνέπεια, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να παραβλέψουν τα συμπτώματά τους και να μη διαγνωστούν για διατροφική διαταραχή, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα των επαγγελματιών υγείας να τους θεραπεύσουν και τροφοδοτώντας δημοφιλείς παρανοήσεις.

Η έρευνα δείχνει ότι ένα σημαντικό εμπόδιο στη φροντίδα των ανδρών για τις διατροφικές διαταραχές είναι η ύπαρξη πάροχου πρωτοβάθμιας περίθαλψης που δεν είναι έμπειρος στη θεραπεία των μοναδικών τους αναγκών και περιστάσεων.

Σύμφωνα με μια μελέτη σχετικά με προγράμματα θεραπείας ειδικά για άνδρες, για να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους άνδρες με διατροφικές διαταραχές, οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης πρέπει:

Να έχουν αναπτύξει ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές στους άνδρες

Να έχουν δημιουργήσει «ένα περιβάλλον χωρίς κρίση» για να μπορούν να δημιουργήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης

Να μπορούν να δίνουν έμφαση στην «επιβεβαίωση των συναισθηματικών δυνάμεων, αρετών και ικανοτήτων» για να μειώσουν την αμυντικότητα που προκύπτει από προκαταλήψεις λόγω φύλου και φόβο για αποδυνάμωση

Οι άνδρες με διαβήτη αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους

Οι άνδρες με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διατροφική διαταραχή από τους άνδρες χωρίς διαβήτη. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην αυξημένη εστίαση στην πρόσληψη τροφής και στις διατροφικές ετικέτες, που μπορεί να οδηγήσουν σε εμμονικές συμπεριφορές.

Μια σουηδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι νεαροί άνδρες με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη είχαν μεγαλύτερη «ώθηση για αδυνάτισμα», θέτοντας αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διατροφική διαταραχή.

Τα προειδοποιητικά σημάδια της διαβουλιμίας στους άνδρες

Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να αναπτύξουν οποιονδήποτε τύπο διατροφικής διαταραχής, αλλά η διαβουλιμία είναι μια πάθηση που είναι συγκεκριμένη για τα άτομα που χρησιμοποιούν ινσουλίνη για τη διαχείριση του διαβήτη τους. Η διαβουλιμία είναι μια επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή κατάσταση όπου ένα άτομο περιορίζει την ινσουλίνη του για να χάσει βάρος.

Η διαβουλιμία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως αφυδάτωση, διαβητική κετοξέωση, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ακόμη και κώμα ή θάνατο. Μπορεί επίσης να συμβάλει σε μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η νεφροπάθεια και η νευροπάθεια.

Εάν πιστεύετε ότι ένας άντρας στη ζωή σας μπορεί να αντιμετωπίζει μια διατροφική διαταραχή ή κινδυνεύει να αναπτύξει μια, αυτά είναι μερικά κοινά πρότυπα και συμπεριφορές που πρέπει να προσέξετε:

Ανησυχία για τη μυϊκή ανάπτυξη, τη διόγκωση ή την απώλεια βάρους

Ακραίος φόβος για αύξηση βάρους

Μέτρηση θερμίδων, δίαιτα κ.λπ.

Χρήση αναβολικών στεροειδών

Η υπερβολική άσκηση

Φορώντας φαρδιά ρούχα για να κρύψουν το σώμα

Μυϊκή δυσμορφία

Σωματική δυσμορφία

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)

Καταθλιπτικές διαταραχές

Αγχώδεις διαταραχές

Πώς να λάβετε υποστήριξη για διατροφικές διαταραχές

Εάν αναγνωρίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα ή πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε μια διατροφική διαταραχή, δεν είστε μόνοι και υπάρχουν πολλοί πόροι που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η θεραπεία μιας διατροφικής διαταραχής ενώ ζείτε με διαβήτη σημαίνει ότι η θεραπεία σας μπορεί να φαίνεται διαφορετική. Το να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να μετράτε υδατάνθρακες μπορεί να μην είναι σωστό για εσάς.

Δημιουργήστε μια ομάδα που θα σας βοηθήσει: Η ιδανική ομάδα φροντίδας μπορεί να περιλαμβάνει έναν θεραπευτή, έναν ενδοκρινολόγο, έναν εκπαιδευτή διαβήτη, έναν διατροφολόγο και έναν ψυχίατρο. Η εύρεση ειδικών που έχουν εμπειρία στην εργασία με ασθενείς με διαβήτη και διατροφικές διαταραχές μπορεί να είναι σημαντική για εσάς. Η οικογένεια και οι φίλοι θα είναι επίσης σημαντικοί παίκτες στην ομάδα υποστήριξής σας.

Έχετε επιλογές. Το να λάβετε βοήθεια δεν σημαίνει μόνο να κάθεστε σε ένα δωμάτιο με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν θεραπευτή. Διατίθενται επίσης διαδικτυακές ομάδες θεραπείας και υποστήριξης που μπορεί να μοιάζουν πιο προσιτές.

Men With Diabetes Experience Disordered Eating Too – Diabetes Daily

Total
45
Shares
Σχετικά άρθρα
fruits
Περισσότερα

Τα πολλά φρούτα κάνουν καλό και στη διάθεσή μας

Η τακτική κατανάλωση φρούτων δεν κάνει καλό μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική μας υγεία, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.