Πόσο κοντά είμαστε σε νέους τρόπους μέτρησης των επιπέδων γλυκόζης χωρίς αιμοληψία

Μια νέα μελέτη παραμένει αισιόδοξη για μια μη επεμβατική τεχνική για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα
Μια νέα μελέτη παραμένει αισιόδοξη για μια μη επεμβατική τεχνική για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα

Μια πρόσφατη μελέτη που σχετίζεται με το UNIST (Ulsan National Institute of Science and Technology) ανέφερε μια νέα οδό για τη μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (BGLs) χωρίς αιμοληψία. Αυτή είναι μια επαναστατική, μη επεμβατική τεχνική για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, χρησιμοποιώντας αισθητήρα γλυκόζης με βάση τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα (EM) που εισάγεται κάτω από το δέρμα. Τα ευρήματά τους έχουν προσελκύσει μεγάλη προσοχή, καθώς η μέθοδος εξαλείφει την ανάγκη για τους ασθενείς με διαβήτη να τρυπούν επανειλημμένα τα δάχτυλά τους με ένα μετρητή γλυκόζης.

Αυτή η ανακάλυψη έγινε από τον καθηγητή Franklin Bien και την ερευνητική του ομάδα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του UNIST.

Σε αυτή τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα πρότεινε έναν αισθητήρα ηλεκτρομαγνητικής βάσης που μπορεί να εμφυτευθεί υποδόρια και είναι ικανός να παρακολουθεί μικρές αλλαγές στη διηλεκτρική διαπερατότητα λόγω αλλαγών στα BGL. Ο προτεινόμενος αισθητήρας, ο οποίος είναι περίπου το ένα πέμπτο του μεγέθους μιας μπατονέτας, μπορεί να μετρήσει τις αλλαγές στις συγκεντρώσεις γλυκόζης στο διάμεσο υγρό (ISF), το υγρό που γεμίζει τα κενά μεταξύ των κυττάρων.

«Η παρούσα εργασία [μας] είναι μια προσπάθεια για την υλοποίηση ενός εμφυτεύσιμου αισθητήρα ηλεκτρομαγνητικής βάσης, ο οποίος μπορεί να είναι εναλλακτικός σε έναν αισθητήρα γλυκόζης με βάση τα ένζυμα ή με βάση τον οπτικό αισθητήρα», σημείωσε η ερευνητική ομάδα. «Ο προτεινόμενος εμφυτεύσιμος αισθητήρας όχι μόνο έχει ξεπεράσει τα μειονεκτήματα των υφιστάμενων συστημάτων συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGMS), όπως η μικρή διάρκεια ζωής, αλλά έχει επίσης βελτιώσει την ακρίβεια πρόβλεψης της γλυκόζης στο αίμα».

Ο διαβήτης μπορεί να διαγνωστεί εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας είναι 126 mg/dL ή υψηλότερα. Ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα δοκιμής γλυκόζης νηστείας είναι χαμηλότερο από 100 mg/dL. Ένας από τους κύριους στόχους της θεραπείας του διαβήτη είναι η διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα εντός ενός καθορισμένου εύρους στόχου. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με διαβήτη και εξακολουθούν να υποφέρουν ενώ τρυπούν τα δάχτυλά τους πολλές φορές την ημέρα για να ελέγξουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

Διάφορες μέθοδοι που εναλλάσσονται με τη μέθοδο τσιμπήματος έχουν μελετηθεί εκτενώς για την ανίχνευση της γλυκόζης στο αίμα, όπως ο αισθητήρας γλυκόζης με βάση τα ένζυμα ή ο οπτικός αισθητήρας. Ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν προβλήματα όσον αφορά τη μεγάλη διάρκεια ζωής, τη φορητότητα και την ακρίβεια.

Σε αυτή τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα εισήγαγε ημιμόνιμη και συνεχή διαχείριση του σακχάρου στο αίμα με χαμηλό κόστος συντήρησης και χωρίς τον πόνο που προκαλείται από τη συλλογή αίματος, επιτρέποντας στους ασθενείς να απολαμβάνουν ποιοτική ζωή μέσω της σωστής θεραπείας και διαχείρισης του διαβήτη. Αυτό αναμένεται να αυξήσει τη χρήση του CGMS, το οποίο επί του παρόντος αντιπροσωπεύει μόνο το 5% των ενεργών θεραπειών.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε επίσης τόσο την ενδοφλέβια δοκιμή ανοχής γλυκόζης (IVGTT) όσο και τη δοκιμή ανοχής γλυκόζης από το στόμα (OGTT) με τον αισθητήρα εμφυτευμένο σε χοίρους και λαγωνικά σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Τα αποτελέσματα του αρχικού πειράματος in vivo απόδειξης της ιδέας έδειξαν πολλά υποσχόμενη συσχέτιση μεταξύ BGL και απόκρισης συχνότητας αισθητήρα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

«Για την πραγματική εμφύτευση αισθητήρα πρέπει να εξετάσουμε τη βιοσυμβατή συσκευασία και τις αντιδράσεις ξένων σωμάτων (FBR) για μακροπρόθεσμες εφαρμογές. Επιπλέον, βελτιωμένο σύστημα διεπαφής αισθητήρα βρίσκεται υπό ανάπτυξη», πρόσθεσε η ερευνητική ομάδα.

Τα ευρήματά τους έχουν δημοσιευτεί στο Scientific Reports.

Total
18
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να καταναλώνουν υδατάνθρακες τα άτομα με διαβήτη

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η κατανάλωση υδατανθράκων νωρίτερα μέσα στην ημέρα (κι όχι αργά τη νύχτα) συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς
Καινοτόμα συσκευή επιτρέπει τη μακροχρόνια μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων
Περισσότερα

Καινοτόμα συσκευή επιτρέπει τη μακροχρόνια μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 1

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκυο έχουν αναπτύξει μια καινοτόμα συσκευή για την μακροπρόθεσμη μεταμόσχευση ανθρώπινων βήτα κυττάρων…