Ο διαβήτης και ο κορωνοϊός είναι γνωστό ότι σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σχεδόν από την αρχή της πανδημίας. Ο κορωνοϊός ήταν η κύρια αιτία θανάτου για άτομα με διαβήτη στα τέλη του 2020, γεγονός που αντανακλά τον υψηλότερο κίνδυνο για κακή έκβαση που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη όταν αναπτύσσουν κορωνοϊό. Έρευνα έχει επίσης δείξει ότι ο κορωνοϊός θέτει τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 – σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού που αυξάνουν αυτόν τον κίνδυνο. Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μετά τη μόλυνση από τον ιό. Εάν εμφανίσετε διαβήτη μετά τον κορωνοϊό, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αντίκτυπου τόσο του διαβήτη όσο και της κατάθλιψης – ένα κοινό σύμπτωμα σε άτομα που αναπτύσσουν «μακροχρόνιο κορωνοϊό» μετά την αρχική τους μόλυνση.
Για την τελευταία ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από εννέα μελέτες που συνέκριναν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη –τύπου 1 ή τύπου 2– σε άτομα που είχαν ή δεν είχαν κορωνοϊό. Αυτές οι μελέτες περιελάμβαναν σχεδόν 40 εκατομμύρια συμμετέχοντες και οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν το αργότερο στις 10 Ιουνίου 2022. Τα δεδομένα και από τις εννέα μελέτες συνδυάστηκαν για τη νέα ανάλυση.
Ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη είναι υψηλότερος μετά τον κορωνοϊό
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνολική επίπτωση του διαβήτη μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού ήταν 15,53 νέες περιπτώσεις για κάθε 1.000 χρόνια ζωής – και ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη ήταν 62% υψηλότερος σε άτομα που είχαν κορωνοϊό. Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 ήταν 48% μετά τον κορωνοϊό, ενώ ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 ήταν 70% υψηλότερος σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν κορωνοϊό. Ένας υψηλότερος κίνδυνος διαβήτη μετά τον κορωνοϊό παρατηρήθηκε σε κάθε μεγάλη ηλικιακή κατηγορία – ο κίνδυνος για διαβήτη ήταν 72% υψηλότερος για άτομα κάτω των 18 ετών, 63% υψηλότερος για τις ηλικίες 18 και άνω και 68% για εκείνους άνω των 65 ετών, με διαφορετική αναπνευστική λοίμωξη, ο κίνδυνος για διαβήτη ήταν 17% υψηλότερος μετά τον COVID-19.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που νόσησαν σοβαρά από κορωνοϊό διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη, με 67% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη. Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη ήταν υψηλότερος κατά τους πρώτους τρεις μήνες μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, με 95% υψηλότερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Όλα αυτά τα επίπεδα κινδύνου παρέμειναν σχεδόν στα ίδια αφού οι ερευνητές προσάρμοσαν άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
«Μετά τον κορωνοϊό, ασθενείς όλων των ηλικιών και φύλων είχαν αυξημένο […] κίνδυνο για νέα διάγνωση διαβήτη», έγραψαν οι ερευνητές. «Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά τους τρεις πρώτους μήνες της παρακολούθησης μετά τον κορωνοϊό για νεοεμφανιζόμενο διαβήτη».