Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι έχεις έλλειψη σε βιταμίνη D

Γιατί η βιταμίνη D είναι σημαντική για τον οργανισμό;
Γιατί η βιταμίνη D είναι σημαντική για τον οργανισμό;

Τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D είναι απαραίτητα για τη συστηματική υγεία. Ρυθμίζει την κυτταρική ανάπτυξη και την έκφραση γονιδίων (απαραίτητο για την πρόληψη του καρκίνου), βελτιώνει τη διαφοροποίηση των κυττάρων και εμπλέκεται στην ανοσία, τη γονιμότητα, τη μυϊκή δύναμη, την ορμονική ισορροπία, τη σεξουαλική υγεία, την ενέργεια, τη διάθεση και πολλά άλλα. Με απλά λόγια, είναι απαραίτητο για γενική υγεία και ευεξία.

Τι θα συμβεί αν έχετε έλλειψη βιταμίνης D;

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Όλοι γνωρίζουμε για την οστεοπόρωση, αλλά τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται επίσης με κακή ανοσία, κατάθλιψη και πόνο στην πλάτη – για να αναφέρουμε τρία προβλήματα. Συνδέεται με κακά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς – από αυτοάνοσες παθήσεις, Covid-19 και καρκίνο μέχρι γενική ανοσία, υγεία ορμονών και διαταραχές της διάθεσης. Η υπέρταση, ο διαβήτης, η ινομυαλγία και οι νευρολογικές διαταραχές, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, συνδέονται επίσης με την ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D;

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε πραγματικά εάν έχετε έλλειψη βιταμίνης D είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος μέσω του γενικού ιατρού σας. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης σημεία και συμπτώματα που μπορείτε να προσέξετε.

Κόπωση

Όταν έχετε σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D, ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ένα αίσθημα χρόνιας, βαθιάς ή ανεπανόρθωτης κόπωσης. Για να προσθέσουμε σε αυτό, ο κακός ύπνος είναι ένα άλλο σύμπτωμα.

Πόνος οστών και μυών

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και του συχνού μυϊκού πόνου και αδυναμίας. Εν τω μεταξύ, ο πόνος στα οστά και στις αρθρώσεις είναι συχνός, καθώς η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από το σώμα – χωρίς αυτό, μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη ευθραυστότητα και πόνος.

Τριχόπτωση

Είναι απαραίτητο για υγιή μαλλιά που αναπτύσσονται βέλτιστα. Μια ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει πτώση των μαλλιών ή επιβράδυνση της ανάπτυξης επειδή μια ανεπάρκεια παρεμβαίνει στον κύκλο ζωής ενός ωοθυλακίου. Η αλωπεκία πιστεύεται επίσης ότι σχετίζεται με ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Είστε συχνά άρρωστοι

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν είστε συχνά άρρωστοι και δεν ξέρετε γιατί, σκεφτείτε να κάνετε μια εξέταση αίματος.

Κατάθλιψη, Άγχος και Διαταραχές Διάθεσης

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να παίζει βασικό ρόλο στην εξισορρόπηση της διάθεσής μας και στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου κατάθλιψης. Τα χαμηλά επίπεδα μπορούν να συμβάλουν στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και συχνά συνδέονται με συναισθήματα κατάνυξης, θλίψης, άγχους, λήθης και θλίψης.

Total
29
Shares
Σχετικά άρθρα