Η βαριατρική χειρουργική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους

Η βαριατρική χειρουργική (απώλεια βάρους) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Surgery.

Σε προηγούμενη έρευνα, η βαριατρική χειρουργική έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία πέρα από την απώλεια υπερβολικού σωματικού βάρους – συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 που παρουσιάζουν ύφεση του διαβήτη ως αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης. Φυσικά, η ύφεση του διαβήτη τύπου 2 –το να έχεις φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα χωρίς να παίρνεις φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης– είναι από μόνη της ένα σημαντικό δυνητικό όφελος από τη βαριατρική χειρουργική. Η βαριατρική χειρουργική έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, μειώνει τον κίνδυνο για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (ασθένεια των ματιών) και βοηθά στη βελτίωση της κινητικότητας ενώ μειώνει τον πόνο που σχετίζεται με τη λειτουργία του ισχίου και του γόνατος. Τα πιθανά οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής είναι τόσο ξεκάθαρα και εκτεταμένα, στην πραγματικότητα, που οι κατευθυντήριες γραμμές για τη χειρουργική επέμβαση ενημερώθηκαν πρόσφατα για να περιλαμβάνουν διευρυμένη καταλληλότητα για τη διαδικασία.

Για την πιο πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα υγείας σε 908.849 ενήλικες με σοβαρή παχυσαρκία μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Δεκεμβρίου 2017. Μια ομάδα 303.709 συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική αντιστοιχίστηκαν με 605.140 συμμετέχοντες που δεν έκαναν τη χειρουργική επέμβαση, με βάση παρόμοια χαρακτηριστικά όπως η ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος και άλλα προβλήματα υγείας εκτός από την παχυσαρκία.

Η βαριατρική χειρουργική συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου

Κατά τη διάρκεια ενός μέσου χρόνου παρακολούθησης 6,06 ετών για την ομάδα βαριατρικής χειρουργικής και 5,62 ετών για την αντίστοιχη ομάδα που δεν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, 337 συμμετέχοντες εμφάνισαν καρκίνο στομάχου ή οισοφάγου — 83 που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση και 254 που δεν είχαν το χειρουργείο. Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό 4,9 νέων περιπτώσεων καρκίνου ανά 100.000 άτομα ετησίως για την ομάδα της βαριατρικής χειρουργικής, σε σύγκριση με 6,9 για την αντίστοιχη ομάδα που δεν έκανε την επέμβαση. Όταν προσαρμόστηκαν όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου ή του οισοφάγου και είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από όλες τις αιτίες.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι «η βαριατρική χειρουργική μπορεί να πραγματοποιηθεί ως θεραπεία για σοβαρή παχυσαρκία χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου», έγραψαν οι ερευνητές, κάτι που ήταν μια θεωρητική ανησυχία μεταξύ ορισμένων ερευνητών που μελετούν τη βαριατρική χειρουργική – ιδιαίτερα επειδή οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαταραχή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ), όπως σημειώνεται σε άρθρο για τη μελέτη στο MedPage Today, η ΓΟΠΝ είναι γνωστό ότι προκαλεί αλλαγές στον οισοφάγο που μπορεί, σε μερικούς ανθρώπους, να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου.

Total
26
Shares
Σχετικά άρθρα