Αμυλίνη: Η παραγνωρισμένη ορμόνη του διαβήτη

Μπορεί η συνθετική αμυλίνη να είναι ατού στη διαχείριση του διαβήτη ή υπερτερούν τα μειονεκτήματα
Μπορεί η συνθετική αμυλίνη να είναι ατού στη διαχείριση του διαβήτη ή υπερτερούν τα μειονεκτήματα

Οι περισσότερες συζητήσεις για τον διαβήτη κυριαρχούνται από την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία εκκρίνεται από το πάγκρεας. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 έχουν χάσει την ικανότητα να παράγουν ινσουλίνη, όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 δεν μπορούν να παράγουν αρκετό από αυτό.

Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι ο διαβήτης προκαλεί ανεπάρκεια σε μια άλλη ορμόνη: την αμυλίνη.

Εάν έχετε διαβήτη, η ικανότητά σας να εκκρίνετε αμυλίνη είναι πιθανό να διακυβεύεται. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει την αμυλίνη και τη σημασία της για τα άτομα με διαβήτη.

Τι είναι η αμυλίνη;

Η αμυλίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το πάγκρεας ταυτόχρονα με την ινσουλίνη. Η αμυλίνη αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1987.

Η αμυλίνη δρα ως βοηθός της ινσουλίνης. Κυρίως ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια και μετά τα γεύματα. Η ορμόνη δίνει εντολή στο συκώτι να απελευθερώνει λιγότερη γλυκαγόνη (αποθηκευμένο σάκχαρο), το οποίο βοηθά στην πρόληψη των αυξήσεων της γλυκόζης μετά το γεύμα. Επιβραδύνει επίσης την γαστρεντερική κένωση, η οποία βοηθά στη μείωση της όρεξης.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν το σώμα σας δεν παράγει αρκετή αμυλίνη; Μεγαλύτερες αιχμές γλυκόζης και αυξημένη πείνα, αυξάνοντας το βάρος.

Πρέπει να παίρνετε το Symlin, τη συνθετική αμυλίνη;

Εάν το υγιές σώμα εκκρίνει αμυλίνη με κάθε γεύμα, θα πρέπει να επαναφέρετε τη συνθετική αμυλίνη στο σώμα σας; Σίγουρα φαίνεται να έχει νόημα.

Υπάρχει μία μάρκα συνθετικής αμυλίνης διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το φάρμακο είναι η πραμλινίδη (Symlin). Ενδείκνυται για «ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 που χρησιμοποιούν ινσουλίνη την ώρα του γεύματος και δεν έχουν επιτύχει τον επιθυμητό γλυκαιμικό έλεγχο παρά τη βέλτιστη θεραπεία με ινσουλίνη».

Μια ανασκόπηση μεγάλων μελετών διαπίστωσε ότι το Symlin μειώνει τόσο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα A1C όσο και μεταγευματικά σε ασθενείς με τύπο 1 και τύπο 2. Το Symlin προκαλεί επίσης μέτρια αλλά σημαντική απώλεια βάρους.

Μερικοί άνθρωποι με διαβήτη αγαπούν απόλυτα το Symlin. Το Symlin φέρεται επίσης να προκαλεί ένα ήπιο αίσθημα ευφορίας όταν χρησιμοποιείται.

Γιατί το Symlin δεν είναι πιο δημοφιλές; Υπάρχουν μερικά σημαντικά μειονεκτήματα…

Τα μειονεκτήματα του Symlin

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις βασικοί λόγοι που η Symlin δεν έχει πιάσει:

Κόστος. Το Symlin είναι ένα πολύ ακριβό φάρμακο. Από τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, κοστίζει περίπου 1.000 $ ανά μήνα από το ράφι και οι ασφαλιστές μπορεί να είναι απρόθυμοι να καλύψουν το κόστος του.

Ενόχληση. Το Symlin δρα γρήγορα και πρέπει να χορηγείται με κάθε γεύμα.

Παρενέργειες. Ένας σημαντικός αριθμός χρηστών Symlin καταλήγει να διακόπτει το φάρμακο επειδή αντιμετωπίζει γαστρεντερική δυσφορία, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας και του εμέτου. Μερικοί ξεπερνούν αυτήν την ατυχή παρενέργεια μετά από μερικές εβδομάδες, και άλλοι δεν την βιώνουν ποτέ καθόλου.

Το Symlin μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας και μπορεί να απαιτήσει πολύπλοκες προσαρμογές στις πρακτικές δοσολογίας της ινσουλίνης.

Συμπέρασμα

Η αμυλίνη είναι μια σπάνια συζητούμενη ορμόνη που είναι δυσλειτουργική ή απουσιάζει στον διαβήτη. Είναι δυνατό να αυξήσετε τα επίπεδα αμυλίνης σας με τη χρήση της πραμλινίδης (Symlin), μιας συνθετικής εξωγενούς αμυλίνης. Το Symlin έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για μερικούς ανθρώπους, όπως σταθερότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και απώλεια βάρους, αλλά ποτέ δεν έγινε δημοφιλές λόγω των σημαντικών μειονεκτημάτων του: κόστος, ταλαιπωρία και παρενέργειες.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ωμέγα-3 λιπαρά
Περισσότερα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά στη μάχη κατά της εξασθένισης της όρασης από Διαβήτη και Αλτσχάιμερ

Μια νέα μορφή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα μπορούσε να αποτρέψει την εξασθένηση της όρασης από Διαβήτη, Αλτσχάιμερ…