Συνταγή: Μπακαλιάρος με ντομάτα και ελιές: Εύκολο, γρήγορο και υγιεινό (+Διατροφική αξία)

Συνταγή: Μπακαλιάρος Διατροφική αξία

Συνταγή: Μπακαλιάρος με ντομάτα και ελιές: Εύκολο, γρήγορο και υγιεινό – Αναλυτική διατροφική αξία – Γιατί τρώμε μπακαλιάρο στις 25 Μαρτίου ως το εθνικό μας φαγητό και πώς συνδέεται με την εθνική αυτή εορτή.

Βαθμός Δυσκολίας 2 – Μερίδες 4 – Ώρα μαγειρέματος: 2.30

Υλικά

  • 4 φιλέτα μπακαλιάρο των 150 γρ. περίπου
  • ½ φλιτζάνι φρέσκο κορίανδρο
  • 1 φλιτζάνι κους κους
  • 3 ντομάτες ώριμες κομμένες σε κομμάτια
  • 60 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Οδηγίες

Παίρνουμε τα μισά φύλλα κορίανδρο και τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο κορίανδρο, αλάτι, πιπέρι, 1 φλιτζάνι νερό και μόλις ξεκινήσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, καπακώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το κους κους, τις ντομάτες και τις ελιές. Κλείνουμε πάλι με το καπάκι και αφήνουμε να βράσει άλλα 5 λεπτά έως ότου μαλακώσει ο μπακαλιάρος. Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε τα ολόκληρα φύλλα κορίανδρου που είχαμε κρατήσει στην άκρη και σερβίρουμε.

Διατροφική αξία ανά 100 γραμ.

Ενέργεια 442 γραμ.

Πρωτεΐνη 153.8 γραμ.

Υδατάνθρακες 42 γραμ.

Λίπος 37.2 γραμ.

Μπακαλιάρος: Γιατί έχει την τιμητική του κάθε 25η Μαρτίου

Η νηστεία της σαρακοστής είναι η μεγαλύτερη και πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης εκκλησίας. Μέσα στο διάστημα από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα, η νηστεία καταλύεται. Διαφοροποιείται δηλαδή τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή.

Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή αφιερωμένη στην Παναγία. Ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος. Έτσι, εξηγείται γιατί τρώμε μπακαλιάρο στις 25 Μαρτίου.

Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε αρχικά από τους προγόνους, γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα είχαν την δυνατότητα να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν μέσα στην ενδοχώρα είχαν πρόβλημα να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι και από την άλλη πλευρά δεν υπήρχαν ψυγεία.

Ο μπακαλιάρος λέγεται ότι έφτασε στο ελληνικό τραπέζι κοντά στο τέλος του 15ου αιώνα. Πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου. Αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή ταυτόχρονα λύση, έθιμο που καλά κρατά μέχρι τις μέρες μας. Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα.

Σταδιακά και με τα χρόνια, συνηθίσαμε να τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου γιατί ταίριαξε γευστικά ο μπακαλιάρος, με την ελληνική σκορδαλιά. Υλικά οικονομικά και εύκολα να βρεθούν σε κάθε σπίτι.

Από το site του Έκτορα Μποτρίνι

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα