Διαβήτης και παιδί: Μπορούν τα παιδιά να αναπτύξουν Διαβήτη τύπου 2;

Διαβήτης και παιδί

Ενώ ο Διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών έχει διαγνωστεί με τη νόσο. Η παιδική παχυσαρκία πιστεύεται ότι είναι η κινητήρια δύναμη για αυτή την αύξηση.

Ο Διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια ασθένεια που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τη ζάχαρη στο αίμα. Αυτή η ζάχαρη, ή γλυκόζη, είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του σώματος.

Αφού τρώμε φαγητό, ειδικά υδατάνθρακες, το σώμα χρειάζεται ινσουλίνη, μια ορμόνη από το πάγκρεας, ώστε να μπορέσει η γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα και να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια. Η ινσουλίνη είναι επίσης υπεύθυνη για την αποθήκευση της γλυκόζης που θα χρησιμοποιηθεί αργότερα.

Με τον Διαβήτη τύπου 2 το πάγκρεας ενός παιδιού παράγει ινσουλίνη, αλλά όχι αρκετή ώστε να καλύψει τις ανάγκες του σώματος. Επιπλέον, ο οργανισμός του παιδιού μπορεί να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη και διαφέρει από τον Διαβήτη τύπου 1, στον οποίο το πάγκρεας παράγει λίγη έως καθόλου ινσουλίνη.

Παράγοντες κινδύνου

Ο έλεγχος για Διαβήτη τύπου 2 συνιστάται κατά την έναρξη της εφηβείας εάν το παιδί είναι υπέρβαρο και έχει τουλάχιστον δύο παράγοντες κινδύνου.

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης στα παιδιά είναι:

Επιπλέον βάρος: Η αύξηση του λιπώδους ιστού σχετίζεται με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη.
Οικογενειακό ιστορικό: Ο κίνδυνος για Διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται εάν ένα παιδί έχει έναν γονέα ή αδερφό με διαβήτη ή μια μητέρα που είχε διαβήτη κύησης ενώ ήταν έγκυος.
Γένος: Στις μικρότερες ηλικίες, τα κορίτσια είναι πιο πιθανό από τα αγόρια να αναπτύξουν Διαβήτη τύπου 2.
Αδράνεια: Η σωματική δραστηριότητα βοηθά τα παιδιά να ελέγχουν το βάρος τους και δίνει τη δυνατότητα στα κύτταρα να ανταποκρίνονται περισσότερο στην ινσουλίνη.
Χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση: Τα σύνθετα ψυχοκοινωνικά περιβάλλοντα δημιουργούν προκλήσεις για τη διατήρηση υγιεινού τρόπου ζωής.


Διαβήτης: Πρόληψη στα παιδιά

Οι θετικές επιλογές τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του Διαβήτη τύπου 2, ακόμη και αν το παιδί έχει βιολογικούς συγγενείς που ζουν με διαβήτη.

Αυτές οι επιλογές πρέπει να είναι ρεαλιστικές, βιώσιμες και να υιοθετούνται από όλους στην οικογένεια.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την εξέλιξη του Διαβήτη περιλαμβάνουν:


Διατροφικές επιλογές
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, εστιάζοντας στα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τις άπαχες πρωτεΐνες. Περιορίστε την πρόσληψη ποτών με ζάχαρη. Δώστε κίνητρα στα παιδιά σας πηγαίνοντάς τους για ψώνια, ζητώντας τους να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων και λαμβάνοντας τη γνώμη τους για τις συνταγές και τις επιλογές γευμάτων.


Σωματική δραστηριότητα
Επιδιώξτε τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας καθημερινά. Βρείτε δραστηριότητες που αρέσει στο παιδί σας, καθώς η κίνηση θα πρέπει να είναι ευχάριστη και να μην θεωρείται ως αγγαρεία. Μειώστε τον χρόνο της καθιστικής ζωής προσπαθώντας να σηκώνεστε και να κινείστε κάθε 30 λεπτά.

Ολόκληρη η οικογένεια μπορεί να κάνει επιλογές τρόπου ζωής ώστε να βοηθήσει στην πρόληψη του Διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά. Οι ρουτίνες που δημιουργούνται στην οικογένεια σήμερα αποτελούν πρότυπα και μπορούν να υιοθετηθούν από τα παιδιά για μια ζωή.

Από το www.mayoclinichealthsystem.org

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα