Διαβήτης και Πάσχα: Σοκολατένιο αυγό – Η διατροφική του αξία

Σοκολατένιο αυγό

Το λατρεύουν τα παιδιά και το λιγουρεύονται κρυφά οι μεγάλοι! Ο λόγος φυσικά για το Σοκολατένιο αυγό που δεν λείπει από κανένα τραπέζι αλλά και από κανένα δώρο τις ημέρες του Πάσχα.

Τι πρέπει όμως ένα άτομο, παιδί ή ενήλικας, που πάσχει από Διαβήτη να προσέξει ώστε να το καταναλώσει χωρίς να απορυθμιστεί το σάκχαρό του; Ποια είναι η διατροφική του αξία και ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας;  

Οι ευεργετικές επιδράσεις της σοκολάτας (κατ’ επέκταση και του σοκολατένιου αυγού) οφείλονται στο κακάο που αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών (φλαβονοειδή) και έχει δράση τύπου ασπιρίνης, μειώνοντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και αποτρέποντας το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Αυτό συμβαίνει όταν η σοκολάτα έχει περιεκτικότητα σε κακάο >60%. Τα σοκολατένια αυγά, είναι είτε αμιγώς από σοκολάτα υγείας (κακάο 43%) είτε από σοκολάτα γάλακτος (κακάο 29%) είτε από μια μύξη σοκολάτας γάλακτος μαζί με λευκή σοκολάτα (κακάο 13%).

Το ασβέστιο, βασικό συστατικό στο σοκολατένιο αυγό, περιέχεται σε εξαπλάσια ποσότητα στης μαύρης σοκολάτας σε σχέση με τη γάλακτος. Απαραίτητο για την ανάπτυξη και την καλή υγεία των οστών και των δοντιών.

Το μαγνήσιο βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες στη μαύρη σοκολάτα. Παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της μνήμης και της απομνημόνευσης.

Σοκολατένιο αυγό – Διατροφική αξία:

Αναλυτικά (ανά 100 γραμμάρια προϊόντος):
Ενέργεια: 50
0 kcal
Λίπος: 30 – 35 gr.
Πρωτεΐνη: 6 gr.
Φυτικές ίνες: 0.5 gr
Υδατάνθρακες: 55 gr (εκ των οποίων σχεδόν όλο το ποσοστό θα είναι απλά σάκχαρα).

Συστάσεις κατανάλωσης

Συνίσταται η κατανάλωσή του σε δόσεις. Μην ξεπεράσετε εν όψει εορτών ένα μικρό κομμάτι (~30γρ) 3-4 φορές την εβδομάδα. Προτιμήστε σοκολατένιο αυγό με ήπια πικρή γεύση προς αποφυγή μεταποιημένων προϊόντων σοκολάτας που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη και αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος λόγω του γάλατος που χρησιμοποιείται. Αποφύγετε σοκολατένια αυγά με επικάλυψη λευκής σοκολάτας: το ευεργετικό πλεονέκτημα της σοκολάτας από τη δράση των αντιοξειδωτικών φαίνεται να μετριάζεται για τη λευκή σοκολάτα, καθώς οι πρωτεΐνες του γάλακτος συνδέονται με τα αντιοξειδωτικά συστατικά της, μειώνοντας έτσι την απορρόφησή τους.

Από τον pastry chef Δημήτριο Μακρυνιώτη

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Οι 5 καλύτερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για τον διαβήτη, σύμφωνα με έναν διαιτολόγο

Όσον αφορά τον διαβήτη και τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας είναι οι φυτικές ίνες
Περισσότερα

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: γνωρίστε τη δίαιτα FODMAP και δείτε πώς θα απαλλαχθείτε από τα συμπτώματα

Αν συχνά αντιμετωπίζετε πίεση και φούσκωμα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και η δυσφορία αυτή επηρεάζει την καθημερινότητά…
Για καλύτερη πέψη, απώλεια βάρους, λιγότερο στρες... τρώτε αργά και μασάτε αρκετά! - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Για καλύτερη πέψη, απώλεια βάρους, λιγότερο στρες… τρώτε αργά και μασάτε αρκετά!

Η ορθή διατροφική συμπεριφορά καθορίζει το βάρος μας, τους δείκτες υγείας και φυσικά την ψυχολογική μας διάθεση. Πέρα από την ποσότητα και τους συνδυασμούς, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και την ταχύτητα του γεύματος...