Διαβήτης και Πάσχα: Τσουρέκι ή κουλουράκια – Τι να προτιμήσω – Διατροφική αξία

Τσουρέκι

Το σπίτι μύρισε και το τραπέζι γέμισε με φρέσκο τσουρέκι και λαχταριστά κουλουράκια. Πόσα να φας, τι σου προσφέρουν και πόσους Υδατάνθρακες έχουν; Και εντέλει, ποιο να επιλέξεις να φας;

Τσουρέκι:

Στα 100 γρ. δίνει
ΕΝΕΡΓΕΙΑ = 386 kcal
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ = 7,4g
ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ = 12,4g
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ = 101mg
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ = 63,2g

-Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.

μαστίχα έχει θεραπευτική δράση για το στομάχι, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.

-Η μαγιά που προστίθεται στο τσουρέκι, είναι πλούσια σε χολίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που τονώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό, ενώ το μαγνήσιο και το χρώμιο βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Κουλουράκια:

Στα 100 γραμμάρια δίνουν:
ΕΝΕΡΓΕΙΑ = 374 kcal
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ = 10,1g
ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ = 7,7g
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ = 99mg
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ = 68,8g

Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, χάρη στο προστιθέμενο ελαιόλαδο. Έτσι, συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και του κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το αλεύρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στην ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας.

-Όμως είναι και πλούσιο σε ζάχαρη! Βασικό συστατικό του παγωτού, της βάφλας και του σιροπιού είναι ζάχαρη, που η υπερβολική κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά, καρκίνο, παχυσαρκία και περιοδοντικές ασθένειες, ενώ μπορεί να απορρυθμίσει και τον Διαβήτη, αν δεν υπολογιστεί σωστά.

Κανένα δίλημμα, λοιπόν!

Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να τα απολαμβάνεις με μέτρο: 1 κουλουράκι ή μια φέτα τσουρέκι το πρωί με τον καφέ θα σου δώσει τη γεύση και τις θρεπτικές ιδιότητες αλλά όχι και την ζάχαρη και τα περιττά κιλά!

Από το site του Έκτορα Μποτρίνι

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Το πρόγραμμα των γευμάτων σας

Είναι πολύ σημαντικό να φτάχνετε το καθημερινό σας σχέδιο γευμάτων. Ένα καθημερινό πρόγραμμα διατροφής, είναι αναγκαίο και θα λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο αν βολεύει εσάς προσωπικά και είναι κατάλληλο για τις ανάγκες σας. Για να το καταφέρετε πρέπει να συνεργαστείτε είτε με κάποιον διατροφολόγο ή/και με τον διαβητολόγο σας.