Κάψουλα χορηγούμενη από το στόμα μπορεί να αντικαταστήσει τις ενέσεις ινσουλίνης

Κάψουλα χορηγούμενη από το στόμα

Επιστήμονες στη Μελβούρνη σχεδίασαν μια νέα κάψουλα που χορηγείται από το στόμα και μπορεί να αντικαταστήσει τις ενέσεις ινσουλίνης και άλλων πρωτεϊνικών φαρμάκων.

Η συν-επικεφαλής της ερευνήτριας Καθηγήτριας Charlotte Conn, βιοφυσική χημικός από το Πανεπιστήμιο RMIT, δήλωσε ότι τα πρωτεϊνικά φάρμακα είχαν αποδειχθεί δύσκολο να χορηγηθούν από το στόμα καθώς αποικοδομούνται πολύ γρήγορα στο στομάχι -μέχρι τώρα όμως.

«Αυτοί οι τύποι φαρμάκων συνήθως χορηγούνται με ένεση -χιλιάδες διαβητικοί στην Αυστραλία χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης έως και πολλές φορές την ημέρα, κάτι που μπορεί να είναι δυσάρεστο για τον πάσχοντα και να έχει ως αποτέλεσμα υψηλό κόστος υγειονομικής περίθαλψης» δήλωσε η Conn, από τη Σχολή Επιστημών του RMIT.

Επιπλέον τόνισε ότι αυτή η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση και άλλων πρωτεϊνικών φαρμάκων από το στόμα, συμπεριλαμβανομένου και ενός νέου τύπου αντιβιοτικού που αναπτύχθηκε από την ομάδα RMIT και που μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως ανθεκτικό κατά επικίνδυνων υπερ-μικροβίων.

«Άλλα πρωτεϊνικά φάρμακα όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν αναπτυχθεί για τη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων, καρκίνου και άλλων ασθενειών» είπε η Conn.

Τονίζεται ότι έχει κατατεθεί διεθνής αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία του RMIT.

Τα ισχυρά προκλινικά αποτελέσματα παρέχουν αισιοδοξία για έναν νέο τρόπο χορήγησης ινσουλίνης


Η ομάδα δοκίμασε τη νέα, από του στόματος, κάψουλα ινσουλίνης σε μια προκλινική μελέτη και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Biomaterials Advances.

«Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα είναι πραγματικά συναρπαστικά και κάνουμε μια σειρά προκλινικών δοκιμών ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κλινικές δοκιμές το συντομότερο δυνατό» είπε η Conn.

Η ερευνητική εργασία αξιολόγησε την απόδοση των από του στόματος καψουλών ινσουλίνης τόσο ταχείας όσο και βραδείας δράσης.

«Όταν ελέγχετε το σάκχαρο του αίματος χρειάζεστε μια πολύ γρήγορη απόκριση της ινσουλίνης εάν τρώτε ένα γεύμα. Αυτό είναι γνωστό ως ινσουλίνη ταχείας δράσης» είπε η Conn, και συμπλήρωσε: «Μια ινσουλίνη βραδείας δράσης δρα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα -έως και μια μέρα περίπου- για να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Οι περισσότεροι διαβητικοί λαμβάνουν συνδυασμό και των δύο τύπων ινσουλίνης. Είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα απορρόφησης για την ινσουλίνη βραδείας δράσης -περίπου 50% καλύτερα από τη χορήγηση με ένεση για την ίδια ποσότητα ινσουλίνης» είπε η Conn.

Η κάψουλα πέτυχε επίσης καλά αποτελέσματα απορρόφησης και για την ινσουλίνη ταχείας δράσης, αλλά η σημαντική καθυστέρηση απορρόφησης σε σύγκριση με τη χορήγηση με ένεση πιθανότατα θα την καθιστούσε λιγότερο πρακτική.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι υπάρχει πραγματική υπόσχεση για τη χρήση αυτών των στοματικών καψουλών για την ινσουλίνη βραδείας δράσης, την οποία οι διαβητικοί θα μπορούσαν να πάρουν μαζί με τις ενέσεις ινσουλίνης ταχείας δράσης» είπε η Conn ενώ συμπλήρωσε: «Οι από του στόματος κάψουλες θα μπορούσαν ενδεχομένως να σχεδιαστούν ώστε να επιτρέπουν τη χορήγηση δόσης σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, παρόμοια με την χορήγηση με ένεση. Πρέπει να το διερευνήσουμε περαιτέρω, να αναπτύξουμε έναν τρόπο να το κάνουμε και να υποβληθούν σε αυστηρές δοκιμές ως μέρος μελλοντικών δοκιμών σε ανθρώπους» .

Πώς λειτουργεί η κάψουλα

Ο Δρ Jamie Strachan, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι η κάψουλα προστάτευε το φάρμακο στο εσωτερικό του, έτσι ώστε να περάσει με ασφάλεια μέσω του στομάχου στο λεπτό έντερο.

«Η κάψουλα έχει μια ειδική επίστρωση σχεδιασμένη να μην διασπάται στο περιβάλλον χαμηλού pH του στομάχου, πριν τα υψηλότερα επίπεδα pH στο λεπτό έντερο προκαλέσουν τη διάλυσή της» δήλωσε ο Strachan, από τη Σχολή Επιστημών του RMIT.

«Συσκευάζουμε την ινσουλίνη μέσα σε ένα λιπαρό νανοϋλικό μέσα στην κάψουλα που βοηθά στο «καμουφλάζ» της ινσουλίνης έτσι ώστε να μπορεί να διασχίσει τα εντερικά τοιχώματα. Είναι στην πραγματικότητα παρόμοιο με το πώς λειτουργούν τα εμβόλια Pfizer και Moderna για τον COVID, όπου το mRNA σε αυτά τα εμβόλια είναι επίσης συσκευασμένο σε λίπη, βοηθώντας να διατηρηθούν τα φάρμακα ενεργά και ασφαλή κατά τη διάρκεια της παράδοσης στο σώμα».

Αυτά τα εμβόλια περιέχουν mRNA, το οποίο είναι παρόμοιο με το DNA, για να μεταφέρουν με ασφάλεια τις οδηγίες για τη δημιουργία μιας ιικής πρωτεΐνης μέσα στο σώμα, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το «αλλά»

«Για πολλές προκλινικές δοκιμές, τα από του στόματος σκευάσματα περιέχουν αναγκαστικά πολύ υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης για να επιτευχθεί η ίδια ανταπόκριση με την έγχυση. Αυτός δεν είναι ένας πολύ οικονομικός τρόπος για τη χορήγηση πρωτεϊνικών φαρμάκων που τείνουν να είναι ακριβά» δήλωσε ο Valéry από τη Σχολή Υγείας και Βιοϊατρικών Επιστημών του RMIT.

«Είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης, αλλά πρέπει να κάνουμε περαιτέρω δοκιμές για να αναπτύξουμε μια εναλλακτική, ανώδυνη μέθοδο για τη χορήγηση ινσουλίνης και άλλων πρωτεϊνικών φαρμάκων».

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα