Το Ozempic -ίσως- βοηθάει και άλλες παθήσεις πέρα ​​από τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία

Το Ozempic -ίσως- βοηθάει και άλλες παθήσεις πέρα ​​από τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία

Όταν ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το Ozempic (σεμαγλουτίδη) το 2017, έδωσε ελπίδα σε άτομα με Διαβήτη τύπου 2.

Αλλά καθώς η πιθανότητα απώλειας βάρους έγινε εμφανής, η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε στα ύψη. Τώρα, το Ozempic και η εγκεκριμένη έκδοση για απώλεια βάρους Wegovy, αποδεικνύονται μερικά από τα φάρμακα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά.

Αλλά εκτός από τον έλεγχο του Διαβήτη και την υποβοήθηση της απώλειας βάρους, σε τι άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Ozempic;

Η Maria Teresa Anton, MD, ενδοκρινολόγος και εκπαιδευτικός στο Pritikin Longevity Center, ανέφερε στο Verywell ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να είναι χρήσιμη για διάφορες καταστάσεις που προέρχονται από την αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), το μεταβολικό σύνδρομο, ορισμένοι καρκίνοι και η νόσος Alzheimer.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Τα άτομα με Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συχνά έχουν επίσης αντίσταση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με την Anton. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να ενθαρρύνει την παχυσαρκία, η οποία είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα του συνδρόμου αυτού. Η σεμαγλουτίδη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και στον έλεγχο ορισμένων συμπτωμάτων, όπως η ακανόνιστη περίοδος και η ακμή.

«Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένα από τα κύρια ευρήματα του Συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, μαζί με τις ακανόνιστες περιόδους», είπε η Anton. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σεμαγλουτίδη για να βοηθήσουμε στην απώλεια βάρους και την αντίσταση στην ινσουλίνη, επειδή το υπερβολικό βάρος είναι ένα πολύ κοινό εύρημα».

Μεταβολικό Σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο, που ονομάζεται επίσης σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη, είναι ένα σύμπλεγμα διαφορετικών καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, Διαβήτη και εγκεφαλικού. Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες των ΗΠΑ επηρεάζεται από αυτή την πάθηση.

Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει τρεις ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου: υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και λίπους και μεγάλη μέση. «Η απώλεια βάρους με τη χρήση σεμαγλουτίδης μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο μεταβολικό σύνδρομο, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και Διαβήτη» είπε η Anton.

Ορισμένοι Καρκίνοι

Οι ερευνητές διερευνούν πώς η ινσουλίνη μπορεί να επηρεάσει ορισμένους καρκίνους, σύμφωνα με την Anton.

«Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου» είπε. «Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ο ρόλος της βελτίωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου».

Επί του παρόντος, η Παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 13 τύπων καρκίνου. Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι η απώλεια βάρους μεταξύ των ατόμων με παχυσαρκία μπορεί να έχει μειώσει τους κινδύνους καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Οι ερευνητές βέβαια εξακολουθούν να εξετάζουν το πώς η παχυσαρκία παίζει ρόλο στον κίνδυνο και την εξέλιξη του καρκίνου.

Νόσος Αλτσχάϊμερ

Μελέτες έχουν βρει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του Διαβήτη τύπου 2 και όλων των μορφών άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, στη νόσο του Αλτσχάιμερ, το πρόβλημα της αντίστασης στην ινσουλίνη φαίνεται να εντοπίζεται στον εγκέφαλο και όχι σε ολόκληρο το σώμα.

Η Anton είπε ότι η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη ως ένα είδος προληπτικού μέτρου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. «Το Αλτσχάιμερ κατατάσσεται πλέον ως Διαβήτης τύπου 3. Έτσι, η βοήθεια στη βελτίωση αυτής της αντίστασης στην ινσουλίνη από νωρίς ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του τύπου άνοιας από την εξέλιξη».

Μη αλκοολική ηπατική νόσο

«Η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε επίσης να έχει οφέλη για τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), έναν τύπο λιπώδους ηπατικής νόσου» σύμφωνα με τον Beverly Tchang, MD, επίκουρο καθηγητή ιατρικής στο Weill Cornell Medicine.

Μια πρόσφατη δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με NASH που λάμβαναν καθημερινά σεμαγλουτίδη είχαν σημαντικά καλύτερη επίλυση των συμπτωμάτων από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Για ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε δόση 0,4 mg ημερησίως για 72 εβδομάδες, τα συμπτώματα υποχώρησαν κατά 59% σε αντίθεση με 17% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

«Περιμένω να δω περισσότερες μελέτες που να καταδεικνύουν τα οφέλη της κατηγορίας ανταγωνιστών του υποδοχέα GLP1 σε άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο» είπε ο Tchang. «Αυτή τη στιγμή διερευνάται σε υποπληθυσμούς ατόμων με παχυσαρκία – για παράδειγμα σε άτομα με συνοδό καρδιακή ανεπάρκεια ή χρόνια νεφρική νόσο».

Διαβάστε επίσης: Σε κόντρα ΕΟΦ και ΙΦΕΤ για την Ozempic -και στη μέση οι Διαβητικοί

Νέο σκεύασμα για την απώλεια βάρους δρα ταχύτερα από το Ozempic

Τιρζεπατίδη: Η σημαντικότερη διαφορά της σε σχέση με τα υπόλοιπα GLP-1 φάρμακα

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μια νέα έρευνα εξετάζει πόσο αποτελεσματικός είναι ο τύπος «σταδιακής θεραπείας» για τη διαβητική οφθαλμική νόσο

Μελέτη για το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας εξετάζει τη διαφορά των φθηνών και ακριβότερων φαρμάκων, ψάχνοντας το καλύτερο δυνατό σχήμα