Ορφοργλιπρόνη: Αυτό είναι το νέο φάρμακο για την καταπολέμηση της Παχυσαρκίας

Ορφοργλιπρόνη: Αυτό είναι το νέο φάρμακο για Διαβήτη τύπου 2 και Απώλεια Βάρους

Το χάπι που ονομάζεται ορφοργλιπρόνη, χορηγείται μία φορά την ημέρα και βοήθησε τους ανθρώπους να χάσουν έως και 15% του σωματικού τους βάρους.

Νέο χάπι που χορηγείται μια φορά την ημέρα οδηγεί σε απώλεια βάρους 15%, αναφέρει νέα, πολλά υποσχόμενη μελέτη. Το χάπι θα μπορούσε να προσφέρει μια ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν τις βελόνες

Το πειραματικό χάπι της φαρμακοβιομηχανίας Eli Lilly, που ονομάζεται ορφοργλιπρόνη και χορηγείται μία φορά την ημέρα, βοήθησε τους ανθρώπους να χάσουν έως και 15% του σωματικού τους βάρους μετά από οκτώ μήνες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη

Στη δεύτερη φάση της κλινικής δοκιμής, οι ερευνητές έδωσαν σε 272 συμμετέχοντες που ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι το πόσιμο χάπι ή ένα εικονικό φάρμακο μία φορά την ημέρα. Έως και το 75% των συμμετεχόντων που έλαβαν το φάρμακο είδαν απώλεια βάρους τουλάχιστον 10% την 36η εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έχασαν από 8% έως 12% πέντε μήνες μετά τη μελέτη.

Η ορφοργλιπρόνη που είναι ένας μη πεπτιδικός αγωνιστής των υποδοχέων GLP-1, βρέθηκε επίσης ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου.

Το φάρμακο είναι μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα καθημερινό χάπι από το στόμα χορηγούμενο για απώλεια βάρους. Άλλα υπερπαραγωγικά φάρμακα GLP-1 που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος είναι ως επί το πλείστον ενέσιμα φάρμακα μία φορά την εβδομάδα. Το Wegovy της Novo Nordisk είναι εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για απώλεια βάρους. Άλλα φάρμακα GLP-1 όπως το Nordisk’s Ozempic και το Eli Lilly’s Mounjaro προορίζονται για τη θεραπεία του Διαβήτη τύπου 2. Συνήθως όμως συνταγογραφούνται off label για απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο New England Journal of Medicine, πιστεύουν ότι η ορφοργλιπρόνη μπορεί να δώσει μια βιώσιμη επιλογή σε όσους προτιμούν να παίρνουν δισκία αντί να τρυπούν το δέρμα τους.

Περιορισμοί και Παρενέργειες για την Ορφοργλιπρόνη

Και ενώ αυτό δεν είναι ακριβώς το πρώτο χάπι του είδους του, τα υπάρχοντα φάρμακα έρχονται με περισσότερους περιορισμούς.

Το Rybelsus, ένα φάρμακο GLP-1, για παράδειγμα, είναι εγκεκριμένο από τον FDA για Διαβήτη τύπου 2 και χορηγείται μια φορά την ημέρα (πόσιμο χάπι). Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί το έχουν συνταγογραφήσει επίσης εκτός ετικέτας για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αλλά υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί που σχετίζονται με το φάρμακο. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την καταάλωση οποιουδήποτε φαγητού ή ποτού, μία φορά την ημέρα.

Το νέο φάρμακο από την άλλη πλευρά, μπορεί να καταναλωθεί χωρίς περιορισμούς στο φαγητό ή το νερό.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το χάπι από το στόμα είναι ασφαλές για καθημερινή χρήση. Ωστόσο, το φάρμακο προκάλεσε παρόμοιες παρενέργειες με τα άλλα φάρμακα GLP-1, όπως ήπια έως μέτρια ναυτία, έμετο και άλλα εντερικά προβλήματα. Έως και το 58% των συμμετεχόντων ανέφεραν αυτό και έτειναν να χειροτερεύουν όταν αυξήθηκε η δόση.

Η μελέτη περιελάμβανε παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα με τουλάχιστον μία πάθηση που σχετίζεται με το βάρος, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά άφησε έξω τα άτομα με Διαβήτη τύπου 2. Άλλες κλινικές δοκιμές που περιλαμβάνουν άτομα με Διαβήτη βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρουν ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: Το Ozempic -ίσως- βοηθάει και άλλες παθήσεις πέρα ​​από τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία

Τελικά η κατάθλιψη «εμφανίζει» Διαβήτη τύπου 2, και όχι -μόνο- το αντίστροφο

Όσοι έχουν Διαβήτη πρέπει να εξετάζονται και για λιπώδη διήθηση του ήπατος

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια όρασης και τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς
Περισσότερα

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια όρασης και τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς

Διαβητική Αμφιβληστροειπάθεια: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια όρασης και τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς
Διαβήτης
Περισσότερα

Αρρύθμιστοι παραμένουν τους τρεις πρώτους μήνες οι περισσότεροι πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα

Μεγάλο μέρος των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ βρίσκονται σε θεραπεία, παραμένουν αρρύθμιστοι για περισσότερο από τρεις…