Νικόλαος Τεντολούρης: «Επιστροφή σε Μεσογειακή Διατροφή και άσκηση για την αποφυγή Παχυσαρκίας και Διαβήτη»

Νικόλαος Τεντολούρης: «Επιστροφή σε Μεσογειακή Διατροφή και άσκηση για την αποφυγή Παχυσαρκίας και Διαβήτη»

Νικόλαος Τεντολούρης: «Η αύξηση της Παχυσαρκίας και της εκδήλωσης του Διαβήτη τύπου 2 είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον καθιστική ζωής, την έλλειψη άσκησης και με την απομάκρυνση από την μεσογειακή διατροφή».

Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Νικόλαο Τεντολούρη, Καθηγητή Παθολογία, Υπεύθυνο Διαβητολογικής Μονάδας και του Ερευνητικού Διαβητολογικού Εργαστηρίου.

Ο Νικόλαος Τεντολούρης θα βρίσκεται στην Πτολεμαΐδα την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Κοζάνης «ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ» με θέμα την Παχυσαρκία και τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

«Το 12% του ελληνικού ενήλικου πληθυσμού έχει Σακχαρώδη Διαβήτη»

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο Διαβήτης είναι πάρα πολύ συχνός καθώς το 12% του ελληνικού ενήλικου πληθυσμού έχει Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό της τάξης του 12,5 % έχει Προδιαβήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Τεντολούρη, στην χώρα μας ένα ποσοστό της τάξης του 30% είναι παχύσαρκο. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη το γεγονός της κληρονομικότητας σε συνδυασμό με τα επιπλέον κιλά, καθώς τότε είναι πολύ πιθανή εμφάνιση Διαβήτη τύπου 2 σε μικρή ηλικία. Η μέση ηλικία εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2 συνήθως είναι τα 65 έτη, αλλά σε άτομα της παραπάνω κατηγορίας μπορούν να εμφανίσουν και στην ηλικία των 30 λόγω της Παχυσαρκίας.

Από τις δυσάρεστες πρωτιές της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι της παιδικής παχυσαρκίας. Παιδιά και έφηβοι εμφανίζουν Διαβήτη τύπου 2.

Η αύξηση της παχυσαρκίας και της εκδήλωσης του Διαβήτη τύπου 2 είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον καθιστική ζωής, την έλλειψη άσκησης και με την απομάκρυνση από την μεσογειακή διατροφή.

Ο Διαβήτης δεν δίνει συμπτώματα, γι’ αυτό είναι σημαντικό μετά την ηλικία των 40 -45 να γίνεται προληπτικός έλεγχος κάθε χρόνο. Για όσους έχουν κληρονομική προδιάθεση, οι έλεγχοι θα πρέπει να ξεκινούν νωρίτερα.

Δείτε το video:

Διαβάστε επίσης: Η παχυσαρκία αλλάζει (και) τον εγκέφαλο, λένε οι ειδικοί

Απώλεια βάρους: Γιατί αποτυγχάνει και σταματάει πρόωρα η κάθε νέα προσπάθεια;

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα