Λιραγλουτίδη: Σε ποιους θα συνταγογραφείται για την Παχυσαρκία

Λιραγλουτίδη: Σε ποιους θα συνταγογραφείται για την Παχυσαρκία

Τους όρους υπό τους οποίους θα χορηγείται το φάρμακο με τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη, σκεύασμα που αφορά άτομα με Παχυσαρκία, περιγράφεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Τους όρους υπό τους οποίους θα χορηγείται το φάρμακο με τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη, σκεύασμα που αφορά άτομα με παχυσαρκία, περιγράφεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, με αποδέκτες μεταξύ άλλων τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος).

Πρόκειται για μία εγκύκλιο που αναμενόταν από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε ο τότε υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης είχε εκδώσει την υπ΄αριθμ. πρωτ. Δ3(α) 1936/27-01-2023 Υπουργική Απόφαση με θέμα «Ένταξη Φαρμάκων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων», εντάσσοντας μεταξύ άλλων φαρμάκων και το συγκεκριμένο.

Πότε και σε ποιους θα χορηγείται η λιραγλουτίδη

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το σκεύασμα με τη λιραγλουτίδη θα χορηγείται και θα αποζημιώνεται σε ασθενείς ηλικίας 18 – 74 ετών, με σωματικό βάρος 60 – 234 κιλά, BMI ≥40 kg/m² (παχυσαρκία) και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσο ή περιφερική αγγειοπάθεια λόγω αθηρωμάτωσης, χωρίς συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια κατηγορίας IV κατά NYHA) ή/και υπνική άπνοια για την οποία απαιτείται χρήση μάσκας CPAP.

Τα άτομα που συγκεντρώνουν αυτούς τους μείζονες παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να απευθύνονται για τη χορήγηση της λιραγλουτίδης σε ειδικούς στα Ιατρεία Παχυσαρκίας δημόσιων αλλά και ιδιωτικών νοσοκομείων. Μέσω των Ιατρείων θα γίνεται προέγκριση και στη συνέχεια επανέγκριση χορήγησης και αποζημίωσης.

Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Ειδικότερα, προβλέπεται προέγκριση, μετά την υποβολή ατομικών αιτημάτων, από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) πριν από την έναρξη της αγωγής, μετά από 12 εβδομάδες στη θεραπευτική δόση των 3 mg/ημέρα (έλεγχος ανταπόκρισης θεραπείας) και τέλος στην ολοκλήρωση του 1ου έτους της φαρμακευτικής αγωγής.

Ορίζεται επίσης πως η χορήγηση διακόπτεται επί μη ανταπόκρισης στη θεραπεία, η οποία προσδιορίζεται «ως αποτυχία απώλειας τουλάχιστον 5% του αρχικού σωματικού βάρους μετά 12 εβδομάδες θεραπείας στη δόση των 3mg/ημέρα και τουλάχιστον 10% του αρχικού σωματικού βάρους στο 1 έτος από την έναρξη της θεραπείας».

Για την αποζημίωση συνταγών με το φάρμακο θα επισυνάπτεται η εγκριτική απόφαση κατόπιν αξιολόγησης σχετικού αιτήματος στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης Φαρμάκων Θετικού Καταλόγου από το ΑΥΣ.

«Σε περίπτωση απουσίας σχετικού αιτήματος και εγκριτικής απόφασης από τη συγκεκριμένη εφαρμογή, οι συνταγές οι οποίες περιλαμβάνουν το σκεύασμα δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ» καταλήγει η εγκύκλιος που υπογράφει η διοικήτρια του Οργανισμού,  κυρία Θεανώ Καρποδίνη.

Διαβάστε επίσης: Νικόλαος Τεντολούρης: «Επιστροφή σε Μεσογειακή Διατροφή και άσκηση για την αποφυγή Παχυσαρκίας και Διαβήτη»

Διαβητικό πόδι και πρόληψη – τι να προσέχετε

Συναγερμός ΕΟΦ για την πώληση πλαστών φαρμάκων για την παχυσαρκία

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Βαριατρική: Χάστε κιλά και βελτιώστε τη φυσική σας δραστηριότητα

Δυνατότητα βελτίωσης του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας προσφέρει η βαριατρική χειρουργική στους παχύσαρκους και υπέρβαρους ανθρώπους, οι οποίοι κινούνται…