Οι ορμόνες έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν την ηπατική ίνωση σύμφωνα με νέα μελέτη

Ερευνητές ανακάλυψαν άγνωστες αλλαγές σε έναν συγκεκριμένο τύπο ηπατικών κυττάρων, ανοίγοντας πιθανώς δρόμους για μια νέα θεραπεία για την ηπατική ίνωση
Ερευνητές ανακάλυψαν άγνωστες αλλαγές σε έναν συγκεκριμένο τύπο ηπατικών κυττάρων, ανοίγοντας πιθανώς δρόμους για μια νέα θεραπεία για την ηπατική ίνωση

Η ορμονοθεραπεία μπορεί να σχετίζεται με την εμμηνόπαυση και τη θεραπεία γονιμότητας, αλλά τώρα μια ερευνητική ομάδα υπό την ηγεσία του SDU αναφέρει ότι ορισμένες εντερικές ορμόνες φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση στις διαδικασίες πίσω από το σχηματισμό ουλώδους ιστού στο ήπαρ (ίνωση ήπατος).

Η ηπατική ίνωση μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα ηπατικών ασθενειών όπως η σχετιζόμενη με μεταβολική δυσλειτουργία ηπατική νόσο (MASLD) και η σχετιζόμενη με μεταβολική δυσλειτουργία στεατοηπατίτιδα (MASH), και επί του παρόντος, δεν υπάρχει ιατρική θεραπεία για τη θεραπεία της ηπατικής ίνωσης.

Οι γιατροί συχνά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις υποκείμενες αιτίες των ασθενειών, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, και αυτές οι θεραπείες μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιωμένη ηπατική λειτουργία για αρκετά χρόνια, αλλά δεν εξαλείφουν την ίνωση.

Οι διεργασίες που ξεκινούν το σχηματισμό ουλώδους ιστού στο ήπαρ, δηλαδή η ίνωση, είναι κυτταρικές. Στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hepatology, μια Δανική/Αμερικανική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Kim Ravnskjaer από το Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας και το κέντρο αριστείας ATLAS, αναφέρει ότι έχουν βρει άγνωστες στο παρελθόν αλλαγές στο κύτταρο, που ευθύνονται για το σχηματισμό ίνωσης.

Αυτά είναι τα λεγόμενα αστρικά κύτταρα του ήπατος, που ονομάστηκαν λόγω της αστρικής εμφάνισής τους.

«Βρήκαμε έναν τρόπο να αδρανοποιήσουμε αυτά τα κύτταρα και έτσι να σταματήσουμε την ινογόνο διαδικασία. Αυτό μπορεί να προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία για να σταματήσει ο σχηματισμός ουλώδους ιστού», εξηγεί ο Kim Ravnskjaer.

Ένας τρόπος για να απενεργοποιηθούν τα αστρικά κύτταρα είναι να εκτεθούν σε ορισμένες εντερικές ορμόνες, ανακάλυψε η ομάδα.

«Έχουμε επικεντρωθεί κυρίως στην εντερική ορμόνη που ονομάζεται vasoactive intestinal polypeptide (VIP), η οποία υπάρχει φυσικά στο έντερο και στους νευρώνες, από όπου απελευθερώνεται όταν τρώμε. Τα αστρικά κύτταρα του ήπατος, ειδικότερα, έχουν υψηλή έκφραση ειδικών υποδοχέων VIP στην επιφάνειά τους. Το VIP διεγείρει την παροχή αίματος στο ήπαρ, αλλά φαίνεται επίσης να κρατά τα αστερικά κύτταρα ανενεργά», λέει ο Kim Ravnskjaer.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εργασία τους θα μπορούσε να προσφέρει τη βάση για τη θεραπεία της ηπατικής ίνωσης.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους θεραπείας ασθενών. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κανείς να αναπτύξει συνθετικές ορμόνες σχεδιασμένες να στοχεύουν τους υποδοχείς σε συγκεκριμένα κύτταρα», προσθέτει ο Ravnskjaer.

Η έρευνα για την ηπατική ίνωση βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως, με πολλές προσπάθειες να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμάκων. Δυστυχώς, αυτά συχνά συνοδεύονται από σοβαρές παρενέργειες και για το λόγο αυτό δεν εγκρίνονται.

«Εάν στοχεύσουμε αυτά τα φάρμακα περισσότερο στις κυτταρικές αλλαγές που έχουμε ανακαλύψει, ίσως μπορέσουμε να αποφύγουμε πολλές από τις παρενέργειες», ευελπιστεί ο Kim Ravnskjaer.

Τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας εμφανίστηκαν αρχικά σε ποντίκια που για ένα χρόνο τρέφονταν με αυτό που ο επιστήμονας αναφέρει ως «μια αρκετά κακή δυτική διατροφή», με υψηλή δηλαδή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

«Όταν ανακαλύψαμε αυτές τις κυτταρικές αλλαγές σε άρρωστο ηπατικό ιστό από ποντίκια, συνεχίσαμε να τις αναζητούμε σε άρρωστο ηπατικό ιστό από ανθρώπους. Εξετάσαμε ιστό από ασθενείς με ήπαρ από δύο νοσοκομεία στη Δανία και βρήκαμε τις ίδιες κυτταρικές αλλαγές σε όλους τους ιστούς δείγματα», λέει ο Ravnskjaer.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν τώρα τη μελέτη των αστερικών κυττάρων και των επιφανειακών υποδοχέων τους σε δείγματα ασθενών.

«Όσο ακριβέστερα μπορούμε να στοχεύσουμε τα σωστά κύτταρα, τόσο λιγότερες παρενέργειες και τόσο το καλύτερο για τον ασθενή», λέει ο Kim Ravnskjaer, τονίζοντας ότι ένα νέο φάρμακο που βασίζεται σε αυτές τις ανακαλύψεις απέχει ακόμη χρόνια.

Η εργασία υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Δανίας, τη Δανική Ακαδημία Διαβήτη και Ενδοκρινών που χρηματοδοτείται από το Novo Nordisk Foundation και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Σχετικά με την ηπατική ίνωση: Η ηπατική ίνωση είναι ο σχηματισμός ουλώδους ιστού στο ήπαρ. Μπορεί να εμφανιστεί μετά από παρατεταμένες επιβλαβείς επιπτώσεις στο ήπαρ και φλεγμονή του ήπατος που προκύπτει από παράγοντες όπως το αλκοόλ, η παχυσαρκία, ο διαβήτης ή η ιογενής λοίμωξη. Η ίνωση είναι το αρχικό στάδιο της κίρρωσης, το οποίο οδηγεί σε προοδευτική ηπατική ανεπάρκεια και το 80-90 τοις εκατό των ασθενών με κίρρωση αναπτύσσουν επίσης καρκίνο του ήπατος.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Οι υψηλότερες δόσεις ινσουλίνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου στον διαβήτη τύπου 1

Μια νέα ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου