Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον HIV και τον διαβήτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Ποια είναι η σύνδεση του HIV με τον διαβήτη και τι πρέπει να προσέξετε

Ο HIV είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας. Αυτός ο ιός επιτίθεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας συστήματος και σας κάνει πιο ευάλωτους στην ανάπτυξη λοιμώξεων και άλλων ασθενειών.

Η ανάπτυξη υψηλής ενεργητικής αντιρετροϊκής θεραπείας (HAART) έχει βελτιώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ατόμων με HIV. Ωστόσο, ορισμένες παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, είναι πλέον πιο συχνές μεταξύ των ατόμων με HIV. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι τα άτομα με HIV ζουν περισσότερο.

Ο HIV και ορισμένα φάρμακα HAART μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη ή να τον αναπτύξετε σε νεαρότερη ηλικία. Μια μελέτη του 2021 εκτιμά ότι έως και το 15 τοις εκατό των ατόμων με HIV έχουν διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα όργανά σας και να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Συνεχίστε να διαβάζετε καθώς εξετάζουμε βαθύτερα τη σύνδεση μεταξύ του HIV και του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων και των επιλογών θεραπείας.

Πώς αυξάνει ο HIV τον κίνδυνο διαβήτη;

Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από τα φάρμακα HIV και HAART μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος εμφανίζεται σε χώρες όλων των επιπέδων εισοδήματος. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι τα άτομα με HIV τείνουν να αναπτύσσουν διαβήτη σε μικρότερη ηλικία από τον γενικό πληθυσμό.

Οι εκτιμήσεις για το πόσο κοινός είναι ο διαβήτης μεταξύ των ατόμων με HIV ποικίλλουν μεταξύ των μελετών, με βάση παράγοντες όπως η ηλικία των συμμετεχόντων και ο τόπος διαμονής τους.

Μια συχνά αναφερόμενη μελέτη εκτιμά ότι τα άτομα με HIV έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη από τον γενικό πληθυσμό.

Μια καναδική μελέτη έχει μια πιο συντηρητική εκτίμηση για 1,39 φορές υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη μεταξύ ατόμων με HIV ηλικίας άνω των 50 ετών, σε σύγκριση με άτομα της ίδιας ηλικίας χωρίς HIV.

Μια άλλη μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος διαβήτη ήταν 2,08 φορές υψηλότερος μεταξύ των ατόμων με HIV που έπαιρναν αναστολείς μεταφοράς κλώνου ιντεγκράσης (φάρμακο για τον HIV), σε σύγκριση με τον γενικό τοπικό πληθυσμό στο Νότιο Τέξας.

Φάρμακα για τον HIV και κίνδυνος διαβήτη

Από το 1994 έως το 2017, το ποσοστό θνησιμότητας για τα άτομα με HIV μειώθηκε σχεδόν 10 φορές, από 12,1 σε 1,6 θανάτους ανά 100 άτομα-έτη, κυρίως λόγω της ανάπτυξης του HAART. Ένα άτομο-έτος είναι ο συνολικός αριθμός ετών που οι ερευνητές παρατηρούν κάθε άτομο σε μια ομάδα. Για παράδειγμα, 100 άτομα-έτη θα μπορούσε να σημαίνει παρακολούθηση 50 ατόμων για 2 χρόνια ή 25 ατόμων για 4 χρόνια.

Η έρευνα δείχνει ότι ενώ το HAART βελτιώνει τη συνολική ποιότητα ζωής των ατόμων με HIV, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη και προδιαβήτη.

Ορισμένα φάρμακα για τον HIV μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον τρόπο μεταβολισμού της ζάχαρης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και να επηρεάσει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Ορισμένα άτομα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη μετά τη λήψη αυτών των φαρμάκων.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
  • αύξηση βάρους
  • μεγαλύτερη ηλικία
  • Ηπατίτιδα Γ
  • λιποδυστροφία, αλλαγές στην κατανομή του σωματικού λίπους που επηρεάζουν ορισμένα άτομα με HIV

Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη;

Τα συμπτώματα του διαβήτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • υπερβολική δίψα
  • συχνουρία
  • αυξημένη πείνα
  • απροσδόκητη απώλεια βάρους
  • κούραση
  • θολή όραση
  • μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια
  • πληγές που δεν επουλώνονται

Τα περισσότερα, αν όχι όλα, από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν πολλαπλές αιτίες και δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα διαβήτη. Ωστόσο, εάν έχετε πολλά από αυτά τα συμπτώματα ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό για να λάβετε σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Θεραπεία τόσο του HIV όσο και του διαβήτη

Ο HIV δεν έχει θεραπεία, αλλά μπορείτε να τον ελέγξετε με το HAART. Το HAART είναι ένας εξατομικευμένος συνδυασμός φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την καταστολή του ιού.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας για τον διαβήτη σε άτομα με HIV είναι παρόμοιες με τον γενικό πληθυσμό. Αλλά η ανταπόκριση στα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να είναι χαμηλότερη σε άτομα με HIV. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα για τον HIV, επομένως είναι σημαντικό να επικοινωνείτε τακτικά με το γιατρό σας.

Τα άτομα με HIV θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία για τον HIV. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του HIV μπορούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή να προκαλέσουν αύξηση βάρους, κάτι που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη.

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε περιοδικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ παίρνετε φάρμακα για τον HIV για να δείτε εάν χρειάζεται να αλλάξετε το φάρμακό σας.

HIV και διαβήτης τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία το σώμα σας επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν ανταποκρίνεται σωστά.

Ο HIV συνήθως συνδέεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, ο οποίος τείνει να αναπτυχθεί αργότερα στη ζωή. Μερικές περιπτωσιολογικές μελέτες στην αξιόπιστη πηγή περιγράφουν σπάνιες περιπτώσεις ατόμων που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 1 μετά τη διάγνωση του HIV. Κανείς δεν ξέρει γιατί συμβαίνει αυτό.

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και άλλες σοβαρές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα και να κάνουν δύσκολη τη διαχείρισή τους. Εάν δεν ελεγχθεί, αυτό μπορεί να προκαλέσει μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση. Μάθετε πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Πώς μπορούν τα άτομα με HIV να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη;

  • Ίσως μπορέσετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την ανάπτυξη διαβήτη κάνοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή. Προσπαθήστε να:
  • Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή και περιορίστε την επεξεργασμένη ζάχαρη, το αλάτι και το λίπος.
  • Πίνετε νερό ή άλλα ποτά χωρίς θερμίδες ως κύρια ποτά σας για να αποφύγετε την υπερβολική ζάχαρη.
  • Ασκηθείτευ τακτικά. 30 λεπτά μέτριας άσκησης την ημέρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι ιδανικά.
  • Διατηρήστε ένα μέτριο βάρος.
  • Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας ενώ παίρνετε φάρμακα για τον HIV και πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία.
  • Κόψτε το κάπνισμα ή αποφύγετε να το ξεκινήσετε εάν δεν καπνίζετε.

Η ύπαρξη διαβήτη με HIV μειώνει το προσδόκιμο ζωής μου;

Η ύπαρξη διαβήτη και HIV μπορεί να σχετίζεται με φτωχότερη επιβίωση από το να έχετε HIV μόνο. Ωστόσο, η θεραπεία είναι διαθέσιμη και για τις δύο καταστάσεις.

Σε μια μελέτη του 2019, οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση του διαβήτη στα ποσοστά επιβίωσης 10.043 ατόμων που ζουν με HIV. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο σε άτομα με διαβήτη και HIV από ό,τι μόνο με HIV.

Τα άτομα που είχαν μόνο HIV έζησαν σχεδόν 1,5 χρόνο περισσότερο από τα άτομα που είχαν επίσης διαβήτη και σχεδόν 5 χρόνια περισσότερο από τα άτομα με HIV, διαβήτη και χρόνια νεφρική νόσο.

Η αναζήτηση θεραπείας για τον διαβήτη το συντομότερο δυνατό μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξής του και στην πρόληψη των επιπλοκών.

Συμπέρασμα

Τα άτομα με HIV φαίνεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη από τον γενικό πληθυσμό. Η φλεγμονή που προκαλείται από τον ιό και οι παρενέργειες των φαρμάκων παίζουν ρόλο.

Η παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας στην αρχή της θεραπείας για τον HIV και σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τον διαβήτη ή να τον αντιμετωπίσετε νωρίς πριν ξεκινήσουν σοβαρές επιπλοκές.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας εξετάσει για διαβήτη και να σας συμβουλεύσει πώς να τον διαχειριστείτε.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα