Ερευνητές ανακαλύπτουν μια πιθανή μη οπιοειδή θεραπεία για τον χρόνιο πόνο

Μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου κάνει ένα βασικό βήμα προς τα εμπρός.

Ο νευροπαθητικός πόνος είναι από τους πιο δύσκολους τύπους πόνου για ανακούφιση και οι τρέχουσες θεραπείες είναι συχνά αναποτελεσματικές. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια πιθανή θεραπεία χωρίς οπιοειδή.

Μεταξύ των πιο δύσκολων τύπων πόνου για ανακούφιση είναι ο νευροπαθητικός πόνος, πόνος που συνήθως προκαλείται από βλάβη στα νεύρα σε διάφορους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των μυών και των αρθρώσεων. Μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς συναισθήματα όπως ηλεκτροπληξία, μυρμήγκιασμα, κάψιμο ή σφάχτες. Ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα φάρμακα χημειοθεραπείας, οι τραυματισμοί και οι ακρωτηριασμοί έχουν συσχετιστεί με νευροπαθητικό πόνο, ο οποίος είναι συχνά χρόνιος, μερικές φορές αδυσώπητος και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πολλά από τα διαθέσιμα φάρμακα για τον πόνο είναι μόνο μέτρια αποτελεσματικά στη θεραπεία αυτού του τύπου πόνου και συχνά συνοδεύονται από σοβαρές παρενέργειες, καθώς και κίνδυνο εθισμού.

Τώρα ερευνητές στο UT Austin, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας και στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι εντόπισαν ένα μόριο που μειώνει την υπερευαισθησία σε δοκιμές σε ποντίκια, δεσμεύοντας σε μια πρωτεΐνη που έχουν δείξει ότι εμπλέκεται στον νευροπαθητικό πόνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

«Διαπιστώσαμε ότι είναι ένα αποτελεσματικό παυσίπονο και τα αποτελέσματα ήταν μάλλον μακροχρόνια», δήλωσε ο Stephen Martin, οι June και J. Virgil Wagoner, Regents Chair in Chemistry, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και συν-ανταποκριτές της εργασίας.

«Όταν το δοκιμάσαμε σε διαφορετικά μοντέλα, τη διαβητική νευροπάθεια και τη νευροπάθεια που προκαλείται από χημειοθεραπεία, για παράδειγμα, διαπιστώσαμε ότι αυτή η ένωση έχει απίστευτη ευεργετική επίδραση».

Η νέα ένωση, που ονομάζεται FEM-1689, δεν εμπλέκει υποδοχείς οπιοειδών στο σώμα, καθιστώντας την μια πιθανή εναλλακτική λύση στα υπάρχοντα φάρμακα για τον πόνο που συνδέονται με τον εθισμό.

Εκτός από τη μείωση της ευαισθησίας, η ένωση μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ολοκληρωμένης απόκρισης στρες (ISR), ενός δικτύου κυτταρικής σηματοδότησης που βοηθά το σώμα να ανταποκρίνεται σε τραυματισμούς και ασθένειες.

Όταν ρυθμίζεται καλά, το ISR αποκαθιστά την ισορροπία και προάγει την επούλωση.

Όταν πάει στραβά, το ISR μπορεί να συμβάλει σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι μεταβολικές διαταραχές.

«Είναι στόχος μας να μετατρέψουμε αυτή την ένωση σε φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου χωρίς τους κινδύνους των οπιοειδών», είπε ο Martin.

«Ο νευροπαθητικός πόνος είναι συχνά μια εξουθενωτική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους σε όλη τους τη ζωή και χρειαζόμαστε μια θεραπεία που να είναι καλά ανεκτή και αποτελεσματική».

Η NuvoNuro Inc., μια εταιρεία που συνιδρύθηκε από τον Martin και άλλους συγγραφείς της εργασίας, έλαβε πρόσφατα επιχορήγηση από το National Institutes of Health HEAL Initiative, το οποίο χρηματοδοτεί έρευνα για την εξεύρεση επιστημονικών λύσεων στην εθνική κρίση των οπιοειδών, για τη δημιουργία μιας φαρμακευτικής ουσίας σχετικά με τα ευρήματά τους.

«Αυτή η εργασία είναι το αποκορύφωμα μιας υπέροχης πενταετούς συνεργασίας με τους συναδέλφους μας στο UT Austin και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ακαδημαϊκής ανακάλυψης φαρμάκων που ωθεί προς τα εμπρός το πεδίο των μη οπιοειδών θεραπειών πόνου», δήλωσε ο Theodore Price, καθηγητής νευροεπιστήμης στο The Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας και συν-ανταποκριτής συγγραφέας της εργασίας.

«Η χρηματοδότησή μας από το NIH σε αυτό το συνεχιζόμενο έργο μέσω της spin-out εταιρείας μας, NuvoNuro, έχει τη δυνατότητα να μας οδηγήσει στην κλινική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, κάτι που είναι εξαιρετικά συναρπαστικό».

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα