Οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα δεν συμβαίνουν μόνο μετά την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε υδατάνθρακες. Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που μπορεί να είναι υψηλό το σάκχαρό σας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το κρυολόγημα ή η μόλυνση μπορεί να είναι ένα από αυτά. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αρρωσταίνεις, το σώμα σου απελευθερώνει ορισμένες ορμόνες για να καταπολεμήσει τη μόλυνση, η οποία επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σου. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρό σας και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τις αιχμές όταν δεν αισθάνεστε καλύτερα.
Πώς επηρεάζει το κρυολόγημα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;
Όταν αρρωσταίνετε, το σώμα σας ενεργοποιεί έναν καταρράκτη αποκρίσεων για να καταπολεμήσει τη μόλυνση. Για παράδειγμα, οι ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη και η επινεφρίνη απελευθερώνονται, σύμφωνα με την Endocrine Society. Το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου – η μάχη με μια ασθένεια είναι σκληρή δουλειά – και αυτές οι ορμόνες προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα για να καλύψει αυτή τη ζήτηση.
Ωστόσο, οι επιπλέον ορμόνες του στρες μειώνουν επίσης την ινσουλίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα σας στα κύτταρά σας. Χωρίς επαρκή ινσουλίνη, η γλυκόζη παραμένει στην κυκλοφορία του αίματός σας περισσότερο και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται. Σε άτομα χωρίς διαβήτη, αυτό συνήθως δεν είναι πρόβλημα, αλλά μπορεί να συμβάλει σε καταστάσεις όπως η υπεργλυκαιμία σε άτομα που έχουν διαβήτη.
Κατανόηση της σχέσης μεταξύ κρυολογήματος και σακχάρου στο αίμα
Για όσους πάσχουν από διαβήτη, η αύξηση του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη, καθώς το σώμα σας ήδη δυσκολεύεται να κρατήσει υπό έλεγχο το σάκχαρό σας. Επιπλέον, ο τρόπος ζωής σας αλλάζει κατανοητά όταν είστε άρρωστοι. Μπορεί να είστε πιο διατεθειμένοι να παραλείπετε γεύματα και να ασκείτε, κάτι που μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.
Με λιγότερη παραγωγή ινσουλίνης και υψηλότερο σάκχαρο στο αίμα, διατρέχετε επίσης αυξημένο κίνδυνο διαβητικής κετοξέωσης (DKA) κατά τη διάρκεια κρυολογήματος ή λοίμωξης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η μόλυνση είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες αυτής της επιπλοκής του διαβήτη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 στο Annals of Medicine & Surgery. Το DKA συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετή ινσουλίνη για να μεταφέρει τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματός σας στα κύτταρά σας, επομένως μετατρέπεται σε λίπος για ενέργεια. Η διάσπαση του λίπους για ενέργεια παράγει κετόνες, οι οποίες μπορεί να γίνουν επικίνδυνες όταν πάρα πολλές παράγονται πολύ γρήγορα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εξέταση χωρίς ιατρική συνταγή για να ελέγξετε για κετόνες στα ούρα σας ή έναν μετρητή για να ελέγξετε τα επίπεδα κετονών στο αίμα σας. Εάν έχετε διαβήτη, το CDC συνιστά να κάνετε μια εξέταση κάθε τέσσερις έως έξι ώρες ενώ είστε άρρωστοι για να βεβαιωθείτε ότι είναι εντός των φυσιολογικών ορίων. Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε κετοξέωση ή αυξημένα επίπεδα κετόνης, καλέστε αμέσως το γιατρό σας – Η DKA είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση.
Διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος
Για να αποτρέψετε τις αυξήσεις ή τις πτώσεις του σακχάρου στο αίμα που σχετίζονται με το κρυολόγημα, ακολουθήστε αυτές τις σημαντικές στρατηγικές:
Ελέγχετε τακτικά το σάκχαρό σας. Εάν έχετε κρυολόγημα ή λοίμωξη και έχετε διαβήτη, ο γιατρός σας θα σας συστήσει συχνά να παρακολουθείτε πιο προσεκτικά τη γλυκόζη στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αναλάβετε δράση όπως χρειάζεται, όπως να προσαρμόσετε τα γεύματα ή τα σνακ σας. Αναζητήστε ιατρική φροντίδα εάν τα σάκχαρα στο αίμα είναι πολύ υψηλά ή χαμηλά.
Παραμείνετε πιστοί στη χρήση/δοσολογία των φαρμάκων. Εάν παίρνετε φάρμακα για τον διαβήτη ή ινσουλίνη, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά διαθέσιμα σε περίπτωση που αρρωστήσετε. (Μπορεί να είναι δύσκολο να παραλάβετε προμήθειες όταν δεν αισθάνεστε καλά.) Επιπλέον, ακολουθήστε το θεραπευτικό σας σχήμα κατά τη διάρκεια της ασθένειας και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τις δόσεις.
Προσπαθήστε να τρώτε τακτικά γεύματα. Ενώ η όρεξή σας μπορεί να μειωθεί όταν είστε άρρωστοι, η παράλειψη γευμάτων μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα σας. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να παρακολουθείτε τακτικά γεύματα και σνακ. Η διατροφή δίνει επίσης στο σώμα σας ενέργεια για να καταπολεμήσει τη μόλυνση.
Προμηθευτείτε τρόφιμα που προετοιμάζονται εύκολα. Το CDC συνιστά να πίνετε ή να τρώτε 50 γραμμάρια υδατανθράκων κάθε τέσσερις ώρες όταν είστε άρρωστοι. Το μαγείρεμα και το φαγητό κατά τη διάρκεια της ασθένειας μπορεί να είναι σκληρό, γι’ αυτό να έχετε στη διάθεσή σας θρεπτικά τρόφιμα χαμηλής προσπάθειας. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν κονσέρβες σούπας, στιγμιαία βρώμη, κράκερ, τυρί, ψωμί και βούτυρο ξηρών καρπών. Ή να δοκιμάσετε χυμούς, ζωμό, παγωτά, γάλα, γιαούρτι ή ακόμα και κανονική σόδα για να αποτρέψετε το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.
Μείνετε ενυδατωμένοι. Η κατανάλωση υγρών είναι σημαντική όταν είστε άρρωστοι. Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Πιείτε νερό, τσάι ή αθλητικά ποτά χωρίς ζάχαρη.
Κινηθείτε. Καθώς αρχίζετε να αισθάνεστε καλύτερα, δοκιμάστε απαλές μορφές κίνησης. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 στο Sports Medicine, η βόλτα χαμηλής έντασης μετά το φαγητό έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Στοχεύστε για λίγα λεπτά στην αρχή και προσπαθήστε για περισσότερα όσο αναρρώνετε.