Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη

Μια συνθήκη που συνήθως έρχεται χωρίς συμπτώματα, καθιστώντας δύσκολη την ανίχνευση
Μια συνθήκη που συνήθως έρχεται χωρίς συμπτώματα, καθιστώντας δύσκολη την ανίχνευση

Δεν υπάρχουν πολλά καλά νέα όσον αφορά την αντίσταση στην ινσουλίνη. Εξάλλου, η πάθηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, αυξημένη φλεγμονή, λιπώδη ηπατική νόσο και προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποτρέψετε την αντίσταση στην ινσουλίνη – ή να την αντιστρέψετε εάν την έχετε.

Σε αυτό το άρθρο, μάθετε τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο ρόλος της στον οργανισμό, η σύνδεση με τον διαβήτη, πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα, πότε πρέπει να κάνετε έλεγχο και πολλά άλλα.

Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη;

Όταν τρώτε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, το σώμα σας μεταβολίζει αυτούς τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη (ζάχαρη), την προτιμώμενη πηγή ενέργειας του. Σε απάντηση, το πάγκρεας σας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη. Η ινσουλίνη βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματός σας στα κύτταρα όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Η ορμόνη θα συσκευάσει επίσης επιπλέον γλυκόζη που θα αποθηκευτεί στο συκώτι όταν χρειαστεί. Εάν τα κύτταρά σας δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη, ωστόσο, μπορεί να αναπτύξετε αντίσταση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφροπαθειών.

Γιατί συμβαίνει; Αν τρώμε πάρα πολύ φαγητό, τα κύτταρά μας κουράζονται να βλέπουν υπερβολική γλυκόζη και αντιστέκονται στο άνοιγμα στην ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, η γλυκόζη παραμένει στο αίμα και το πάγκρεας ανταποκρίνεται παράγοντας περισσότερη ινσουλίνη για να αντισταθμίσει. Υπερωρίες εάν το πάγκρεας σας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή τη ζήτηση, τα σάκχαρά σας θα αυξηθούν.

Όταν τα επίπεδα γλυκόζης παραμένουν υψηλά παρά την υψηλή παραγωγή ινσουλίνης, μπορεί να αναπτύξετε προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί επίσης να υπάρχει στον διαβήτη τύπου 1, μια κατάσταση στην οποία το πάγκρεας δεν παράγει πλέον ινσουλίνη.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη

Τις περισσότερες φορές, η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται χωρίς κανένα σύμπτωμα, γι’ αυτό και οι τακτικοί έλεγχοι με το γιατρό σας είναι τόσο σημαντικοί.

Ενώ μπορείτε να έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη χωρίς να έχετε διαβήτη, τα συμπτώματα, όπως αυτά που ακολουθούν, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κινδυνεύετε να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 ή ότι έχετε ήδη. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

Μπορεί να μην έχετε συμπτώματα

Μερικοί άνθρωποι με αντίσταση στην ινσουλίνη δεν γνωρίζουν ότι την έχουν μέχρι να κάνουν την εξέταση αίματος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επανέρχονται ασυνήθιστα υψηλά. Τα καλά νέα είναι ότι η έγκαιρη ανίχνευση της αντίστασης στην ινσουλίνη μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε σε ένα σχέδιο θεραπείας. Είναι δυνατό να αντιστραφεί η αντίσταση στην ινσουλίνη και η καλύτερη στιγμή για να γίνει αυτό είναι το συντομότερο δυνατό.

Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι και πεινασμένοι

Η γλυκόζη είναι απαραίτητη για ενέργεια, αλλά όταν τα κύτταρα είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη, η γλυκόζη παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι και πιο πεινασμένοι από το συνηθισμένο.

Μπορεί να παρατηρήσετε σκούρο δέρμα

Το να έχετε σκούρες, βελούδινες περιοχές στο δέρμα σας είναι βασικός δείκτης αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτό ονομάζεται acanthosis nigricans. Αυτά τα μπαλώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν στις πτυχές του δέρματος και σε άλλες περιοχές όπως οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα, οι αγκώνες, το πρόσωπο, τα γόνατα, οι αρθρώσεις, τα πέλματα των ποδιών και κάτω από το στήθος.

Μπορεί να έχετε περισσότερα δερματικά θηλώματα

Τα δερματικά θηλώματα είναι ακίνδυνες δερματικές αναπτύξεις, αλλά αν έχετε πολλά από αυτά μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικής ινσουλίνης στο σώμα σας ή διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Αυτά μπορεί να εμφανίζονται στα ίδια σημεία με το acanthosis nigricans.

Μπορείτε να πάρετε βάρος

Καθώς τα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνονται, η ζάχαρη συσκευάζεται και αποθηκεύεται στο συκώτι και τους μυς. Αλλά υπάρχει μόνο τόσος αποθηκευτικός χώρος. Η επιπλέον ινσουλίνη μπορεί να μας κάνει να κερδίσουμε βάρος. Όταν το συκώτι και οι μύες γεμίσουν, η επιπλέον ζάχαρη αποστέλλεται στα λιπώδη κύτταρα για να αποθηκευτεί ως σωματικό λίπος. Αυτή η αύξηση βάρους μπορεί επίσης να επιδεινώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Παράγοντες κινδύνου και αιτίες

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που μπορούν να σας το κάνουν πιο πιθανό να αναπτύξετε αντίσταση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία. Ορισμένα περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία
  • Καθιστική ζωή
  • Έχοντας συγγενή πρώτου βαθμού (γονέα ή αδερφό) με διαβήτη τύπου 2
  • Έχοντας σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
  • Έχοντας διαβήτη κύησης (διαβήτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης)
  • Να είσαι άνω των 45 ετών

Η διατροφή σας έχει επίσης σημασία όταν πρόκειται για αντίσταση στην ινσουλίνη. Η κατανάλωση περισσότερης τροφής από ό,τι χρειάζεται το σώμα μας είναι η κύρια αιτία της αντίστασης στην ινσουλίνη. Τα τρόφιμα που μπορούν να επιδεινώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη είναι αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικό λίπος και απλά σάκχαρα (όπως σόδα, καραμέλες και αρτοσκευάσματα.

Πώς να διαγνώσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη

Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει εάν ο έλεγχος για προδιαβήτη ή διαβήτη είναι απαραίτητος ανάλογα με την υγεία σας και τους παράγοντες κινδύνου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών γλυκόζης πλάσματος νηστείας και A1C.

Ορισμένα ιατρεία προσφέρουν μια εξέταση αιμοσφαιρίνης A1C στο σημείο της φροντίδας, η οποία είναι μια μη νηστική εξέταση αίματος με τσίμπημα δακτύλου. Τα αποτελέσματα παρέχονται μέσα σε λίγα λεπτά και μπορούν να επιτρέψουν μια αρχική συζήτηση με τον πάροχο σας για το πώς να τροποποιήσετε τον τρόπο ζωής σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε και να αποτρέψετε την αντίσταση στην ινσουλίνη

Οι καλύτερες στρατηγικές θεραπείας και πρόληψης για την αντίσταση στην ινσουλίνη επικεντρώνονται στις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Εδώ είναι τα πέντε κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνετε.

Τρώτε περισσότερα φυτά

Ενώ δεν υπάρχει ένα ενιαίο διατροφικό πρόγραμμα για την αντίσταση στην ινσουλίνη, η έρευνα του 2019 στο JAMA Internal Medicine δείχνει ότι μια φυτική διατροφή –με έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα και τα λαχανικά και τα ελάχιστα επεξεργασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα– είναι σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η μείωση της ποσότητας ραφιναρισμένων απλών σακχάρων, όπως τροφές με λευκό αλεύρι, γλυκά, κέικ και μπισκότα, χυμός και σόδα, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει το σάκχαρό σας και να απαιτεί λιγότερη ινσουλίνη. Δοκιμάστε αυτή τη σαλάτα με μαύρα φασόλια με κινόα. Είναι μια από τις κορυφαίες επιλογές μας για μεσημεριανό γεύμα για άτομα που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

Άσκηση

Στόχος 150 λεπτά την εβδομάδα. Όταν είστε ενεργοί, οι μύες καταβροχθίζουν τη γλυκόζη στο αίμα σας, βοηθώντας στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη για 24 ώρες μετά τη δραστηριότητα. Δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Η κίνηση χαμηλής πρόσκρουσης είναι μια από τις πιο ισχυρές ενέργειες που μπορεί να κάνει ένα άτομο για να βελτιώσει την υγεία του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, κολύμπι, ποδηλασία ή γιόγκα. Εστιάστε στο να βρείτε μια δραστηριότητα που αγαπάτε και στοχεύστε να την κάνετε καθημερινά. Ξεκινήστε με 10 λεπτά και αυξήστε από εκεί.

Φτάστε ένα υγιές βάρος

Η απώλεια 5% έως 7% του σωματικού σας βάρους έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει την αντίσταση στην ινσουλίνη και προλαμβάνει τον διαβήτη. Δεν είστε σίγουροι από πού να αρχίσετε; Η σύνδεση με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα γευμάτων που λειτουργεί για τον τρόπο ζωής σας. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά σε αυτές τις συνταγές αδυνατίσματος φιλικές προς τον διαβήτη.

Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Το άγχος, ο ύπνος και το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Κάντε έναν κατάλογο ευεξίας για το τι θέλετε να αλλάξετε προς το καλύτερο. Για παράδειγμα, εάν γνωρίζετε ότι δεν κοιμάστε τον απαραίτητο ύπνο (κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, λέει το CDC), συνεργαστείτε με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να αναπτύξετε μια καλύτερη ρουτίνα ύπνου και να εφαρμόσετε συνήθειες υγιεινής ύπνου, όπως η διατήρηση ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου και περιορισμός του χρόνου οθόνης πριν τον ύπνο.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
διαβητης, προδιαβητης, γλυκουλι, σακχαρο, glykouli, glykouligr, diabetes, health, life
Περισσότερα

Διαβήτης: Τρεις ενδείξεις που προειδοποιούν έως και 20 χρόνια πριν!

Γνωρίζετε πιθανώς ότι ο προδιαβήτης αποτελεί «προειδοποίηση» για τη μελλοντική εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, φαίνεται όμως ότι υπάρχουν σημάδια που «προειδοποιούν» και για…