Βιοδείκτης βοηθά στον εντοπισμό κυττάρων που μπορούν να επιδιορθώσουν κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία

Ερευνητές ανακάλυψαν έναν δείκτη πρωτεΐνης που βοηθά στον εντοπισμό κυττάρων ικανών να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς με κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν δείκτη πρωτεΐνης που βοηθά στον εντοπισμό κυττάρων ικανών να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς με κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Circulation, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για άτομα με ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, έναν τύπο διαταραχής που συμβάλλει στη στεφανιαία νόσο που μπορεί να φράξει με πλάκα και οδηγεί σε έλλειψη ικανότητας να μεταφέρει αρκετό αίμα στον καρδιακό ιστό προκαλώντας καρδιακή προσβολή.

«Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι ένας μοναδικός, προοπτικός δείκτης προσδιορίζει αγγειακά κλωνικά επαναχρησιμοποιημένα ενδοθηλιακά κύτταρα (CRECs)», δήλωσε ο Chang-Hyun Gil, PhD, MS, επίκουρος ερευνητής καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και συν-πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτά τα συναρπαστικά ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες κυτταρικές θεραπείες για την αποκατάσταση κατεστραμμένων αγγείων για τους ασθενείς».

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη δυνατότητα των ενδοθηλιακών κυττάρων, τα οποία αποτελούν το προστατευτικό εσωτερικό στρώμα των αιμοφόρων αγγείων, που εκφράζουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ABCG2 να δημιουργούν αποικίες, να αυτοανανεώνονται και να σχηματίζουν αγγεία.

Αυτά τα κύτταρα μπορούσαν να σχηματίσουν νέα αιμοφόρα αγγεία και συνέβαλαν στην επισκευή των αιμοφόρων αγγείων του καρδιακού ιστού μετά από καρδιακή προσβολή.

«Με την ανάλυση των γονιδίων και των πρωτεϊνών σε αυτά τα κύτταρα, εντοπίσαμε συγκεκριμένες οδούς που εμπλέκονται στο σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων και την αναγέννηση των ιστών», είπε ο Gil.

«Ανακαλύψαμε ότι το ABCG2 που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων είναι πιο ενεργό σε αυτά τα κύτταρα σε σύγκριση με άλλα, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα συγκεκριμένα ενδοθηλιακά κύτταρα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν για την επιδιόρθωση κατεστραμμένων αιμοφόρων αγγείων. Τα AbcCRECs γίνονται ένας σημαντικός τύπος κυττάρων που πρέπει να εξεταστεί για χρήση σε ασθενείς που πάσχουν από μια ποικιλία ασθενειών όπως περιφερική αρτηριακή νόσο, διαβήτη, διαβητική πολλαπλασιαστική αμφιβληστροειδοπάθεια, οξεία νεφρική νόσο και καρδιαγγειακή νόσο».

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτός ο δείκτης πρωτεΐνης εντόπισε τα CRECs τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους», δήλωσε ο Mervin C. Yoder, MD, Διακεκριμένος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή IU και καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

«Λίγοι δείκτες έχουν βρεθεί που επιτρέπουν την προοπτική απομόνωση ενδοθηλιακών κυττάρων με επανορθωτικές ιδιότητες τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους, καθιστώντας αυτά τα ευρήματα συναρπαστικά για μελλοντική μελέτη».

Η ομάδα μελετά αυτούς τους τύπους ενδοθηλιακών κυττάρων για περισσότερα από επτά χρόνια. Απαιτούνται περαιτέρω πειράματα και μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των λειτουργιών και των μηχανισμών των AbcCREC. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μεθόδων εφαρμογής αυτών των κυττάρων στη θεραπεία αγγειακών βλαβών και ασθενειών. Επιπλέον, απαιτούνται κλινικές δοκιμές για την επικύρωση της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των AbcCREC και τη διερεύνηση του τρόπου εφαρμογής της θεραπείας στους ασθενείς.

Biomarker found to help identify cells that can repair damaged blood vessels | ScienceDaily

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα