Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη βιταμίνη D και τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition ESPEN, ανέλυσε τα δεδομένα από 402 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, οι μισοί από τους οποίους είχαν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (DR). Οι δύο ομάδες ήταν αρκετά παρόμοιες σε σχέση με τα εξής: Δεν υπήρχε πραγματική διαφορά στη μέση ηλικία, το βάρος, την A1C, τη χοληστερόλη ή τη χρήση διαβητικών φαρμάκων. Οι ερευνητές βρήκαν τρεις διαφορές κοινές σε όσους είχαν αναπτύξει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια:

Υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση (142 mmHg έναντι 130 mmHg). Η αρτηριακή πίεση είναι γνωστό ότι είναι μία από τις κύριες αιτίες της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, σε συνδυασμό με το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Μεγαλύτερη διάρκεια διαβήτη (8,5 έτη έναντι 6,0 ετών). Η διάρκεια του διαβήτη είναι ένας άλλος γνωστός παράγοντας κινδύνου για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και άλλες επιπλοκές. Όσο περισσότερο το σώμα αντέχει τον διαβήτη, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για να προκαλέσουν βλάβη και δυσλειτουργία.

Μεγαλύτερη πιθανότητα ανεπάρκειας βιταμίνης D. Το 58,9 τοις εκατό των ατόμων με DR είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D, σε σύγκριση με μόνο το 33,3 τοις εκατό εκείνων χωρίς DR. Όσοι με DR είχαν επίσης λιγότερο από το ήμισυ πιθανότητες να έχουν φυσιολογική κατάσταση βιταμίνης D.

Δεκάδες παρόμοιες μελέτες έχουν βρει παρόμοιες συνδέσεις. Σε μια μεγάλη ανασκόπηση του 2022, οι ερευνητές θεώρησαν ότι 36 μελέτες είχαν ερευνήσει τη σχέση μεταξύ DR και βιταμίνης D και διαπίστωσαν ότι 30 από αυτές εντόπισαν μια συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και της επιπλοκής — συμπεριλαμβανομένων μελετών σε άτομα με τύπο 1 και τύπου 2 Διαβήτης.

Ωστόσο, σε μια δήλωση στο περιοδικό EyeNet της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, εκπρόσωπος της ομάδας των ερευνητών είπε ότι ήταν απρόθυμοι να βγάλουν συμπεράσματα καθώς η έρευνα παρεμποδίστηκε από τα μικρά μεγέθη δειγμάτων και την έλλειψη τυποποιημένων πρωτοκόλλων. Χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά πειράματα.

Πώς μπορεί να λειτουργήσει;

Ο μηχανισμός με τον οποίο τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D θα μπορούσαν να επιταχύνουν την αμφιβληστροειδοπάθεια είναι ακόμα θέμα εικασίας. Μια ανασκόπηση του 2023 περιγράφει ορισμένες από τις δυνατότητες. Μεταξύ άλλων θεωριών: Η βιταμίνη D έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταστολή ενός υπερδραστήριου ανοσοποιητικού συστήματος στα μάτια και η θρεπτική ουσία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού μη φυσιολογικών νέων αιμοφόρων αγγείων που προκαλούν ουλή στον αμφιβληστροειδή σε όψιμη απειλητική για την όραση DR.

Μέχρι στιγμής, όμως, όλα αυτά είναι εικασίες. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν αναφέρεται ως αιτία DR σε άρθρο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας για το θέμα. Και υπάρχει επίσης μια πιθανότητα η αιτιότητα να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση: Ίσως τα άτομα με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι λιγότερο πιθανό να περνούν χρόνο έξω στον ήλιο και αυτή είναι η αιτία των χαμηλότερων επιπέδων βιταμίνης D;

Βιταμίνη D και διαβήτης

Οι ευρύτερες συνδέσεις μεταξύ της βιταμίνης D και του διαβήτη αποτελούν επίκεντρο εντατικής έρευνας εδώ και πολλά χρόνια. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από το ευρύ κοινό και η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει διερευνηθεί ως πιθανός παράγοντας που συμβάλλει και στις δύο καταστάσεις.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για έναν τεράστιο αριθμό σωματικών λειτουργιών και έχει μια πολύ περίπλοκη σχέση με το μεταβολικό σύστημα. Πολλές διαφορετικές μελέτες έχουν βρει ότι η συμπλήρωση βιταμίνης D μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση της γλυκόζης, αλλά οι αρχές του διαβήτη ήταν εξαιρετικά απρόθυμες να επικυρώσουν τη βιταμίνη D ως αποτελεσματική θεραπεία. Παρά τον προφανή πλούτο στοιχείων υπέρ της ιεράρχησης των επιπέδων βιταμίνης D, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η επιστήμη παραμένει σε μεγάλο βαθμό επιφυλακτική.

Το 2022, αφού μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν είχε καμία επίδραση στην υγεία των οστών –ένα από τα λίγα οφέλη της βιταμίνης D που ήταν ευρέως αποδεκτά ως θεμιτά– το New England Journal of Medicine δημοσίευσε ένα άρθρο υποστηρίζοντας ότι οι γιατροί πρέπει να σταματήσουν τον έλεγχο των επιπέδων βιταμίνης D και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει «να σταματήσουν να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D για να αποτρέψουν σοβαρές ασθένειες ή να παρατείνουν τη ζωή».

Για να είμαστε σαφείς, η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να έχει πραγματικές συνέπειες, όπως ραχίτιδα και οστεομαλακία, και η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να εξακολουθεί να είναι σημαντική για ορισμένα άτομα, όπως βρέφη, θηλάζουσες μητέρες ή άτομα με παθήσεις που προκαλούν δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Σημαντικές αρχές, όπως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τη βιταμίνη D ως θρεπτικό συστατικό που προκαλεί ανησυχία, κάνοντας ευρείες συστάσεις για την πρόσληψη βιταμίνης D. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει επίσης ένα μειονέκτημα στην υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D: η τοξικότητα της βιταμίνης D.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα