Και νέα μελέτη προσθέτει τονίζει ότι η ερυθριτόλη αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Ποια η σχέση του γνωστού υποκατάστατου ζάχαρης με τον κίνδυνο θρόμβων αίματος

Έρευνα της New Cleveland Clinic δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών με ερυθριτόλη, ένα δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Τα ευρήματα, από μια νέα μελέτη παρέμβασης σε υγιείς εθελοντές, δείχνουν ότι η ερυθριτόλη έκανε τα αιμοπετάλια (ένας τύπος κυττάρων του αίματος) πιο ενεργά, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Η ζάχαρη (γλυκόζη) δεν είχε αυτό το αποτέλεσμα.

Δημοσιεύτηκε στο Arteriosclerosis Thrombosis and Vascular Biology, η έρευνα προσθέτει σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ερυθριτόλη μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλής όσο ταξινομείται επί του παρόντος από τις ρυθμιστικές υπηρεσίες τροφίμων και θα πρέπει να επαναξιολογηθεί ως συστατικό. Η μελέτη διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών της Cleveland Clinic ως μέρος μιας σειράς ερευνών σχετικά με τις φυσιολογικές επιδράσεις των κοινών υποκατάστατων ζάχαρης.

«Πολλές επαγγελματικές κοινωνίες και κλινικοί γιατροί συνιστούν τακτικά στα άτομα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου—όσοι πάσχουν από παχυσαρκία, διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο—να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης αντί για ζάχαρη», δήλωσε ο ανώτερος και αντίστοιχος συγγραφέας Stanley Hazen, M.D., Ph.D., Πρόεδρος Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Ερευνών Lerner της Cleveland Clinic και επικεφαλής του τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία περαιτέρω μακροπρόθεσμων κλινικών μελετών για την αξιολόγηση της καρδιαγγειακής ασφάλειας της ερυθριτόλης και άλλων υποκατάστατων ζάχαρης».

Η ερυθριτόλη και άλλα τεχνητά γλυκαντικά είναι κοινά υποκατάστατα της επιτραπέζιας ζάχαρης σε προϊόντα χαμηλών θερμίδων, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και «keto». Η ερυθριτόλη είναι περίπου 70% τόσο γλυκιά όσο η ζάχαρη και παράγεται μέσω της ζύμωσης του καλαμποκιού. Μετά την κατάποση, η ερυθριτόλη μεταβολίζεται ελάχιστα από τον οργανισμό. Αντίθετα, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και φεύγει από το σώμα κυρίως μέσω των ούρων. Το ανθρώπινο σώμα δημιουργεί χαμηλές ποσότητες ερυθριτόλης με φυσικό τρόπο, επομένως μπορεί να συσσωρευτεί οποιαδήποτε πρόσθετη κατανάλωση.

Η ερυθριτόλη ταξινομείται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ως συστατικό GRAS (“γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές”), επιτρέποντας τη χρήση του χωρίς περιορισμό σε προϊόντα διατροφής. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι είναι μια αλκοόλη σακχάρου που βρίσκεται φυσικά σε φρούτα και λαχανικά και υποπροϊόν του μεταβολισμού της γλυκόζης στον ανθρώπινο ιστό, αν και σε μικρές ποσότητες.

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες από την ομάδα του Δρ. Hazen έχουν βρει στοιχεία ότι η ερυθριτόλη σε τυπικές ποσότητες που καταναλώνονται μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η τρέχουσα έρευνα βασίζεται στην προηγούμενη μελέτη της ομάδας, που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο Nature Medicine, η οποία αποκάλυψε ότι οι καρδιοπαθείς με υψηλά επίπεδα ερυθριτόλης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρό καρδιακό επεισόδιο τα επόμενα τρία χρόνια σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλά επίπεδα. Η μελέτη ανακάλυψε επίσης ότι η προσθήκη ερυθριτόλης στο αίμα ή στα αιμοπετάλια των ασθενών αύξησε τον σχηματισμό θρόμβων. Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν από προκλινικές μελέτες.

Η νέα μελέτη ανθρώπινης παρέμβασης σχεδιάστηκε για να παρατηρεί πιο άμεσα τις επιδράσεις στα αιμοπετάλια μετά την κατάποση ερυθριτόλης σε δόση που συνήθως περιέχεται σε σόδα ή μάφιν «χωρίς ζάχαρη». Σε 20 υγιείς εθελοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέσο επίπεδο ερυθριτόλης μετά το φαγητό αυξήθηκε πάνω από 1.000 φορές στην ομάδα που κατανάλωνε ερυθριτόλη σε σύγκριση με τα αρχικά τους επίπεδα. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες έδειξαν σημαντική αύξηση στον σχηματισμό θρόμβων αίματος μετά την κατανάλωση ερυθριτόλης, αλλά δεν παρατηρήθηκε αλλαγή μετά την κατανάλωση γλυκόζης.

«Αυτή η έρευνα εγείρει ορισμένες ανησυχίες ότι μια τυπική μερίδα ζαχαρούχου ερυθριτόλης τροφίμου ή ροφήματος μπορεί να διεγείρει με έντονο τρόπο μια άμεση επίδραση σχηματισμού θρόμβων», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης W. H. Wilson Tang, M.D., ερευνητικός διευθυντής για την καρδιακή ανεπάρκεια και την ιατρική μεταμόσχευσης καρδιάς στο Κλινική Κλίβελαντ. «Η ερυθριτόλη και άλλες αλκοόλες ζάχαρης που χρησιμοποιούνται συνήθως ως υποκατάστατα ζάχαρης θα πρέπει να αξιολογούνται για πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όταν τέτοιες επιδράσεις δεν παρατηρούνται με την ίδια τη γλυκόζη».

Προσθέτει ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα επειδή έρχονται μετά από μια άλλη πρόσφατη μελέτη αυτής της ερευνητικής ομάδας που δείχνει ότι η ξυλιτόλη, μια άλλη κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία, προκάλεσε παρόμοιες αυξήσεις στα επίπεδα στο πλάσμα και επηρέασε τη συσσώρευση αιμοπεταλίων σε υγιείς εθελοντές με τον ίδιο τρόπο. Όπως η ερυθριτόλη, οι μελέτες με ξυλιτόλη περιελάμβαναν επίσης μελέτες παρατήρησης μεγάλης κλίμακας που έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα ξυλιτόλης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι περαιτέρω κλινικές μελέτες που αξιολογούν τη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή ασφάλεια της ερυθριτόλης είναι δικαιολογημένες.

«Πιστεύω ότι η επιλογή περιστασιακά και σε μικρές ποσότητες γλυκών με ζάχαρη θα ήταν προτιμότερη από την κατανάλωση ποτών και τροφών που είναι ζαχαρούχα με αυτές τις αλκοόλες ζάχαρης, ειδικά για άτομα με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης όπως εκείνοι με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο», δήλωσε ο Δρ. συμβουλεύει ο Hazen. «Οι καρδιαγγειακές παθήσεις δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου και οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα τρόφιμα που τρώμε δεν είναι κρυφοί παράγοντες κινδύνου».

Η μελέτη αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας του Δρ Hazen για παράγοντες που συμβάλλουν στον υπολειπόμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η ομάδα του παρακολουθεί ασθενείς με την πάροδο του χρόνου και βρίσκει χημικά ίχνη στο αίμα που μπορούν να προβλέψουν τη μελλοντική ανάπτυξη καρδιακών και μεταβολικών παθήσεων. Έχει κάνει πρωτοποριακές ανακαλύψεις στην έρευνα για την αθηροσκλήρωση και τις φλεγμονώδεις νόσους, συμπεριλαμβανομένης της σπερματικής ανακάλυψης που συνδέει τις μικροβιακές οδούς του εντέρου με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις μεταβολικές παθήσεις.

Ο Δρ Hazen διευθύνει επίσης το Κέντρο Μικροβιώματος και Ανθρώπινης Υγείας της Cleveland Clinic και κατέχει την Έδρα Jan Bleeksma στη Βιολογία των Αγγειακών Κυττάρων και την Αθηροσκλήρωση.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα:

Τα γλυκαντικά αυξάνουν την όρεξή σας; Νέα στοιχεία από τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή λένε όχι – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Μελέτη: τα εναλλακτικά γλυκαντικά μπορούν να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου και να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Τα καλύτερα γλυκαντικά για το σάκχαρο στο αίμα σας: από το 1 έως το 7! – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Ζάχαρη καρύδας: ένα φυσικό γλυκαντικό – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Νέα ερευνητικά δεδομένα για τη χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Ερυθριτόλη: Mπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού (glykouli.gr)

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
διαβήτης τυπου 2, γλυκουλι, φρουτα, χυμοι, ρυζι
Περισσότερα

Διαβήτης τύπου 2: Τρεις διατροφικές αλλαγές για καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου!

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο διαβήτης τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα, με τον αριθμό των πασχόντων να ανέρχεται στα 422 εκατομμύρια,…