Τι εξελίξεις υπάρχουν ως προς την επίτευξη εμβολίου για τον διαβήτη τύπου 1;

Μάθετε για τις νέες εξελίξεις από το μέτωπο της θεραπείας του διαβήτη

Στην αναζήτηση νέων και καινοτόμων τρόπων για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1, οι ερευνητές προσπάθησαν να αναπτύξουν θεραπείες που προστατεύουν ή βελτιώνουν την ικανότητα του σώματος να παράγει τη δική του ινσουλίνη. Μάθετε για τα βασικά στοιχεία ενός εμβολίου που βρίσκεται σε εξέλιξη και πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 1.

Για δεκαετίες, η θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 έχει επικεντρωθεί στη θεραπεία της πάθησης, κυρίως με ινσουλίνη. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι θεραπείες που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσοθεραπείες) έχουν αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη έλξη στη δυνατότητά τους να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν τον τύπο 1.

Μπορεί να έχετε ακούσει για ένα νέο φάρμακο που ονομάζεται Tzield (teplizumab), την πρώτη –και μέχρι στιγμής μοναδική θεραπεία– θεραπεία για την καθυστέρηση της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1 για δύο ή περισσότερα χρόνια. Ένα άλλο εμβόλιο που μελετάται επί του παρόντος είναι το Diamyd, το οποίο υπόσχεται επίσης ως πιθανή ανοσοθεραπεία για τον τύπο 1.

Υπενθυμίζουμε ότι ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη, γνωστά ως βήτα κύτταρα. Αυτό συμβαίνει λόγω κάτι που ονομάζεται αυτό-αντίσωμα. Τα αντισώματα είναι μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Σκοπός τους είναι να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν βακτήρια και ιούς. Ωστόσο, τα αυτοαντισώματα στοχεύουν κατά λάθος μία ή περισσότερες από τις πρωτεΐνες του σώματός σας, οι οποίες μπορεί να βλάψουν ιστούς και όργανα. Ένα αυτό-αντίσωμα που βρίσκεται συνήθως σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 στοχεύει έναν τύπο πρωτεΐνης γνωστό ως GAD-65.

Η καταστροφή των βήτα κυττάρων εξελίσσεται με διαφορετικές ταχύτητες, ανάλογα με το κάθε άτομο. Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που συνήθως διαγνωστεί ο διαβήτης τύπου 1, περίπου το 80% των βήτα κυττάρων έχουν καταστραφεί. Αυτή η βλάβη συνεχίζεται μέχρι το άτομο να εξαρτηθεί πλήρως από τις ενέσεις ινσουλίνης.

Τι θα γινόταν όμως αν ένα εμβόλιο μπορούσε να σταματήσει αυτή την αυτοάνοση καταστροφή πριν καν συμβεί; Μπείτε στην Diamyd Medical, μια σουηδική εταιρεία βιοτεχνολογίας που ακολουθεί μια μοναδική προσέγγιση για την ανάπτυξη ενός εμβολίου τύπου 1: Diamyd.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο

Επειδή το GAD-65 βρίσκεται στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος, τα αυτο-αντισώματα έναντι του GAD-65 αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη και καταστρέφουν τα βήτα κύτταρα.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να επαναπρογραμματίσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα, συγκεκριμένα πώς αντιδρά στο GAD-65. Είναι σαν ένα αντίστροφο ή θεραπευτικό εμβόλιο», δήλωσε ο Ulf Hannelius, Διευθύνων Σύμβουλος της Diamyd Medical. «Ο στόχος είναι να αλλάξει η προφλεγμονώδης, αυτοάνοση αντίδραση στο GAD-65 και να στρέψει αυτή σε μια αντιφλεγμονώδη αντίδραση».

Οι ερευνητές στο Diamyd υιοθετούν αυτήν τη στιγμή την προσέγγιση της ένεσης μικρής ποσότητας της πρωτεΐνης GAD-65 σε έναν λεμφαδένα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μελέτης (οι λεμφαδένες είναι μικρές δομές σε σχήμα φασολιού σε όλο το σώμα που περιέχουν μερικά από τα ανοσοκύτταρα του σώματος).

Η ελπίδα είναι ότι αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος θα ταξιδέψουν στο πάγκρεας, θα συναντήσουν ένα βήτα κύτταρο με GAD-65 και αντί να καταστρέψουν τα βήτα κύτταρα, θα εργαστούν για να μειώσουν την επίθεση και να τα διατηρήσουν.

Πού βρισκόμαστε σήμερα

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πολλά εμπόδια έχουν σταθεί στο δρόμο ενός εμβολίου τύπου 1, συμπεριλαμβανομένης μιας δοκιμής που ανεστάλη το 2011 και δεν κατάφερε να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Έκτοτε, η εταιρεία έκανε κάποιες αλλαγές που είπε ο Hannelius, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χορήγησης του εμβολίου (τώρα εγχέεται απευθείας στους λεμφαδένες και όχι κάτω από το δέρμα). Μια άλλη ερευνητική δοκιμή τέθηκε σε μερική κλινική αναστολή στις ΗΠΑ το 2021, η οποία άρθηκε το 2022.

«Δεν έχουμε κάνει καμία πραγματική αλλαγή στο φάρμακο ή στο σκεύασμα, αλλά τώρα χορηγούμε το εμβόλιο απευθείας στους λεμφαδένες, το σημείο όπου συμβαίνει η ανοσολογική αντίδραση, με πολύ μικρότερη δόση», είπε ο Hannelius. «Ακόμη και με τη μικρότερη δόση, βλέπουμε τώρα μια πολύ ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σε σύγκριση με όταν κάναμε την ένεση [ακριβώς κάτω από το δέρμα]».

Επιπλέον, η εταιρεία εξετάζει τώρα την παρουσία ενός συγκεκριμένου γονιδίου που σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1. Σύμφωνα με τον Hannelius, αυτό το γονίδιο βρίσκεται σε έως και 40% των ατόμων με τύπο 1, με αυτή την υποομάδα να δείχνει ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση σε κλινικές δοκιμές.

Τα δεδομένα είναι πολλά υποσχόμενα τα τελευταία χρόνια. Το 2021, η εταιρεία δημοσίευσε αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης 2β, DIAGNODE-2. Αυτή η μελέτη, η οποία περιελάμβανε 109 συμμετέχοντες στη μελέτη ηλικίας 12-24 ετών, έδειξε ότι το εμβόλιο βελτίωσε τη διαχείριση της γλυκόζης (όπως μετράται με βάση το χρόνο στο εύρος) σε συμμετέχοντες στη μελέτη που διαγνώστηκαν πρόσφατα σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Το 2022, η Diamyd ανακοίνωσε αποτελέσματα από μια μελέτη ασφάλειας 14 ατόμων με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με λανθάνοντα αυτοάνοσο διαβήτη σε ενήλικες (LADA). Όπως ο τύπος 1, το LADA είναι μια μορφή αυτοάνοσου διαβήτη, αλλά η επίθεση στα βήτα κύτταρα διαρκεί περισσότερο, με τη διάγνωση να εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες.

Σε εξέλιξη: Κλινικές δοκιμές Diamyd

Η Diamyd βρίσκεται στη μέση μιας νέας δοκιμής φάσης 3 (η οποία αυτή τη στιγμή στρατολογείται) που ονομάζεται DIAGNODE-3. Η δοκιμή περιλαμβάνει 330 συμμετέχοντες σε 60 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, και σχεδιάζει να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Μια άλλη δοκιμή που ονομάζεται DiaPrecise ξεκίνησε το 2023 για να αξιολογήσει την ασφάλεια και τη σκοπιμότητα του Diamyd σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 8-18 ετών που φέρουν το γονίδιο για τον διαβήτη τύπου 1. Ο FDA επιτάχυνε πρόσφατα τη διαδικασία αναθεώρησης για αυτή τη συγκεκριμένη δοκιμή, η οποία είναι ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς τα εμπρός σε ένα εμβόλιο διαβήτη τύπου 1 για παιδιά. Αυτή η δοκιμή στρατολογείται επί του παρόντος στη Σουηδία.

Γενικά, το Diamyd αντιπροσωπεύει μια άλλη προσπάθεια για την εύρεση μιας ανοσοθεραπείας που θα μπορούσε ενδεχομένως να καθυστερήσει ή να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 1 και να αποτρέψει επιπλοκές στο μέλλον. Οι ερευνητές συνεχίζουν να εργάζονται για νέους και καινοτόμους τρόπους για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 και το εμβόλιο Diamyd μπορεί τελικά να γίνει μια θεραπευτική επιλογή που, σε αντίθεση με την ινσουλίνη, καταπολεμά την ανοσολογική απόκριση που οδηγεί σε διαβήτη τύπου 1.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Ο κορωνοϊός ένοχος για την εμφάνιση μιας σοβαρότερης εκδοχής του διαβήτη τύπου 1 σε ορισμένα άτομα που νόσησαν

Τι πρέπει να έχουν στο νου τους γιατροί και ασθενείς προκειμένου να κάνουν εγκαίρως τον συσχετισμό του κορωνοϊού με την εμφάνιση διαβήτη