Μελέτη δείχνει ότι η βαριατρική χειρουργική υπερέχει των φαρμάκων του διαβήτη GLP-1 για την προστασία των νεφρών

Σε ασθενείς με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 που έχουν ήδη χρόνια νεφρική νόσο, η βαριατρική χειρουργική μπορεί να αλλάξει την πορεία της νόσου

Μια μελέτη της κλινικής του Κλίβελαντ έδειξε ότι σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και χρόνια νεφρική νόσο, η βαριατρική χειρουργική συσχετίστηκε με σημαντική μείωση στην εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν φάρμακα για τον διαβήτη GLP-1. Η εργασία δημοσιεύτηκε στο Annals of Surgery.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περισσότεροι από 1 στους 7 ενήλικες στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι έχουν χρόνια νεφρική νόσο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Τα νεφρά φιλτράρουν τα απόβλητα μέσω του αίματος. Καθώς τα νεφρά αρχίζουν να αποτυγχάνουν, αυτά τα απόβλητα μπορεί να συσσωρευτούν. Μερικοί ασθενείς χρειάζονται αιμοκάθαρση, η οποία φιλτράρει το αίμα μέσω ενός μηχανήματος.

Ο Ali Aminian, M.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Bariatric & Metabolic Institute της Cleveland Clinic, δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η βαριατρική χειρουργική μπορεί να προστατεύσει τα νεφρά και να αποτρέψει την επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας. Σε ασθενείς με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 που έχουν ήδη χρόνια νεφρική νόσο, η βαριατρική χειρουργική μπορεί να αλλάξει την τροχιά της νόσου».

Η μελέτη περιελάμβανε 425 ενήλικες ασθενείς (ηλικίας 18 έως 75 ετών) με διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 3 ή 4. Μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη, 183 ασθενείς υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση ενώ 242 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με φάρμακα αγωνιστών υποδοχέα GLP-1.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση μεταξύ 2010 και 2017 ή λάμβαναν συνεχώς φάρμακα GLP-1 που ήταν εγκεκριμένα από τον FDA και ήταν διαθέσιμα κατά το χρονικό πλαίσιο της μελέτης. Στη μη χειρουργική ομάδα, τα πιο κοινά φάρμακα GLP-1 ήταν η λιραγλουτίδη και η εξενατίδη. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, το 20% των ασθενών στη μη χειρουργική ομάδα έλαβαν νεότερα φάρμακα GLP-1 όπως η σεμαγλουτίδη (Ozempic) ή η τιρζεπατίδη (Mounjaro) σε κάποιο σημείο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βαριατρική χειρουργική θα μπορούσε να προστατεύσει τη λειτουργία των νεφρών και να μειώσει τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας ή θανάτου σε ασθενείς. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η βαριατρική χειρουργική συσχετίστηκε με 60% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης της νεφρικής νόσου και 44% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής ανεπάρκειας ή θανάτου σε σύγκριση με τη μη χειρουργική ομάδα.

Κατά τη διάρκεια της οκταετούς μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 22% των συμμετεχόντων στη χειρουργική ομάδα παρουσίασαν εξέλιξη της νεφρικής νόσου σε σύγκριση με το 45% στη μη χειρουργική ομάδα. Επιπλέον, το 24% της χειρουργικής ομάδας εμφάνισε νεφρική ανεπάρκεια ή πέθανε κατά τη διάρκεια των επτά ετών της μελέτης, σε σύγκριση με το 44% στη μη χειρουργική ομάδα.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους και καλύτερο έλεγχο του διαβήτη τους. Χρειάζονταν επίσης λιγότερα φάρμακα για τον έλεγχο του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης τους.

«Παρά τα οφέλη της για την προστασία των νεφρών, η βαριατρική χειρουργική χρησιμοποιείται ελάχιστα στην κλινική πράξη», είπε ο Δρ Αμινιάν. «Στις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές διαχείρισης της χρόνιας νεφρικής νόσου, ενώ συνιστάται η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, η επιλογή της βαριατρικής χειρουργικής δεν έχει ληφθεί υπόψη».

Ο Jonathan Taliercio, D.O., νεφρολόγος στην Cleveland Clinic και συν-συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: «Αυτοί οι αριθμοί είναι πολλά υποσχόμενοι και δείχνουν ότι η βαριατρική χειρουργική πρέπει να θεωρείται ως θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο και παχυσαρκία».

Ο Δρ. Aminian είπε ότι τα φάρμακα αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1 εξελίσσονται γρήγορα και ο ρόλος που έχουν σε συνδυασμό με τη βαριατρική χειρουργική χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Υπογλυκαιμία
Περισσότερα

Υπογλυκαιμία: Πώς και γιατί συνδέεται με την Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Πώς συνδέονται η Υπογλυκαιμία με την Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια – Η σημασία της διατήρησης σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.…