Η Μεγάλη Σαρακοστή ξεκινάει με την Καθαρά Δευτέρα, όπου πολλά τρόφιμα που έχουν την τιμητική τους την ημέρα αυτή θα κάνουν την εμφάνισή τους και θα μας βάλουν σε πειρασμό.
Δεν χρειάζεται να αποφύγετε τίποτα, απλά οργανώστε όσο μπορείτε την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Είναι όλα πεντανόστιμα και πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό μας, αρκεί να μην υπερβάλλουμε στις ποσότητες.
Χαλβάς: Ο χαλβάς παρασκευάζεται από ταχίνι, δηλαδή από σουσάμι, με
αποτέλεσμα να είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Ταραμοσαλάτα: Παρασκευάζεται από αυγοτάραχο. Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εύγευστη, αλλά και τροφή εξαιρετικά πλούσια σε φώσφορο και κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της όρασης και της καρδιάς.
Θαλασσινά: Τα θαλασσινά περιέχουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, κυρίως βιταμίνη Β12 και σελήνιο, ενώ αποτελούν καλή πηγή ω3 λιπαρών οξέων τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συντελούν στην υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων. Επιπλέον, περιέχουν ακόμη αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως η πρωτεΐνη του κρέατος.
Λαχανικά και όσπρια: Τα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες πάντα ανά μερίδα, αρκεί να μην προσθέσουμε πολύ λάδι για να τα συνοδεύσουμε. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, καθώς και σε νερό.
Λαγάνα: Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος (δεν περιέχει προζύμι). Η θερμιδική της αξία δεν διαφέρει από αυτή του ψωμιού, με τη μία φέτα (30 γρ) να παρέχει περίπου 80 θερμίδες.