Συνέντευξη Fedon Lindberg – Μεσογειακή Διατροφή και Eurodiet

μεσογειακή διατροφή

Κ. Lindberg, είστε υπέρμαχος της Μεσογειακής διατροφής οπως και της μεθόδου Eurodiet. Πείτε μας λίγα λόγια.
Οπως γνωρίζετε είμαι ιατρός, ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος. Το ενδιαφέρον μου για τη διατροφή και υγεία, ήρθε σαν αποτέλεσμα της εμπειρίας μου με αμέτρητους ασθενείς μου, που έχουν βιώσει καταπληκτική βελτίωση της υγείας τους, ρύθμιση του σακχάρου τους, της υπέρτασης, των λιπιδίων και θεαματική μείωση χρόνιων φλεγμονών. Από το 1986 εργάζομαι στο ΄Οσλο της Νορβηγιας, όπου απο το 1999 έχουμε τέσσερεις κλινικές Μεταβολισμού και έχουμε αντιμετωπίσει πάνω από 20.000 ασθενείς με υπέρβαρο/παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, γενικά με το μεταβολικό σύνδρομο.
Μετά από πολλή έρευνα της βιβλιογραφίας και βέβαια και από κλινική εμπειρία, κατέληξα στο συμπέρασμα, ότι οι επίσημες διατροφικές οδηγίες των τελευταίων 40-50 ετών, με έμφαση στη μονομερή μείωση των λιπαρών και ταυτόχρονη αύξηση των λεγόμενων γλυκαιμικών υδατανθράκων (σάκχαρα και άμυλα) έχουν συντελέσει στην σημαντική αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, σε συνδυασμό βέβαια και με την συνεχή μείωση της σωματικής άσκησης. Στην πραγματικότητα, οι οδηγίες αυτές είναι σημαντικά αντίθετες με τις διατροφικές αρχές της μεσογειακής διατροφής και εδώ μιλάμε για την Κρητική διατροφή της δεκαετίας 1950-60, που είχε σαφώς περισσότερα λιπαρά κυρίως από ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και τυρί, άφθονα λαχανικά και ζαρζαβατικά, όσπρια, φρούτα και πολύσπορα δημητριακά. Επίσης το κόκκινο κρέας είχε χαμηλή κατανάλωση, ενώ τα ψάρια/θαλασσινά και το κοτόπουλο  μεγαλύτερη. Αυτή η Κρητικη διατροφή, που απο Αμερικανούς επιστήμονες (λανθασμένα) τότε ονομάστηκε Μεσογειακή, και έτσι και έγινε γνωστή μέχρι και τις μέρες μας, έχει την καλύτερη τεκμηρίωση στον κόσμο για τις ευεργετικές της ιδιότητες, τόσο οσον αφορά την μακροζωία, όσο και την μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, διαβήτη, παχυσαρκία, καρκίνο, χρόνιες φλεγμονοπάθειες (άσθμα, ψωρίαση, ρευματοπάθειες), αλλά και ψυχικές και νευρολογικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη και η άνοια (νοσος Alzheimer).
Βέβαια ο μέσος κάτοικος στην Κρήτη την δεκαετία του 1950-60 ασχολείτο με την γεωργία και κτηνοτροφία και περπατούσε 12 χιλίομετρα τη μέρα κατά μέσο όρο. Σήμερα ο μέσος Κρητικός δεν περπατάει ούτε ένα χιλιόμετρο τη μέρα. Αυτό σημαίνει, ότι η παραδοσιακή Κρητική Μεσογειακή Διατροφή χρειάζεται μια σχετική μεταρρύθμιση, ώστε να είναι εναρμονισμένη με την σημερινή πραγματικότητα και τρόπο ζωής. ΄Οπως τότε, τόσο και σήμερα ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη από τα λεγόμενα απαράιτητα διατροφικά στοιχεία, που είναι οι πρωτείνες (αμινοξέα), τα απαραίτητα ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλα απαραίτητα ιχνοστοιχεία. Αυτό που δεν χρειαζόμαστε εξίσου, είναι οι τροφές που μας προσθέτουν πολλές θερμίδες, χωρις να παρέχουν κάτι το απαραίτητο. Τέτοιες τροφές είναι  μεταξύ άλλων η ζάχαρη, το λευκό ψωμί και όλα τα αρτοσκευάσματα με επεξεργασμένο λευκό αλέυρι, οι πατάτες, τα ζυμαρικά, το λευκό ρύζι. Αυτές οι τροφές όχι μόνο δεν είναι απαραίτητες, αλλά επιβαρύνουν σημαντικά το σάκχαρο αίματος, αυξάνουν την ινσουλίνη, που με την σειρά της αυξάνει την λιποκατακράτηση. Η αύξηση της ινσουλίνης οδηγεί σε πτώση του σακχάρου μεταγευματικά, κάτι που οδηγεί σε αύξηση της αίσθησης της πείνας και στην υπερφαγία, που προάγει με τη σειρά της το υπέρβαρο και την παχυσαρκία. Η μοντέρνα ελληνική (και όχι μόνο) διατροφή, με πρότυπο την αμερικανική με τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, την εξαιρετικά υψηλή κατανάλωση ζάχαρης και αμύλων, είναι καταστροφική.
Στη Νορβηγία του 1986 όταν ξεκίνησα να εργάζομαι, η διατροφή απέιχε πολύ από την Μεσογειακή. Από το 2000 μέχρι σήμερα έχω προσπαθήσει με σημαντική επιτυχία να αλλάξω τις διατροφικές συνήθειες των Νορβηγών πρός την σωστή κατεύθυνση. Εχω συγγραψει 15 βιβλία πάνω στο θέμα της Ισογλυκαιμικής Μεσογειακής Διατροφής, όπως έχω βαφτίσει το διατροφικό μου σχήμα, που έχουν κυκλοφορήσει σε 14 γλώσσες και 21 χώρες. Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει τρία βιβλία μου, Η Ισογλυκαιμική Διατροφή (Εκδόσεις Κέδρος), Greek Doctor’s Diet (Εκδόσεις Κέδρος) και Greek Doctor’s Diet-Cookbook (Εκδόσεις Λυμπέρη).
Για τον περισσότερο κόσμο, η Ισογλυκαιμική Διατροφή προσφέρει και ένα υγειές σωματικό βάρος και βελτίωση του μεταβολισμού, του σακχάρου του αίματος και της υγείας γενικότερα. Για πολλούς όμως που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα παχυσαρκίας, αρρύθμιστου διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου, χρειάζεται συχνά μια πιο στοχευμένη ιατρική μέθοδος αντιμετώπισης. Αυτή η μέθοδος είναι η Eurodiet, που χρησιμοποιούμε στις κλινικές μας στην Νορβηγία από το 2001 με εξαιρετική επιτυχία.
Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχει μία σύγχυση για το ποια είναι η πραγματική Μεσογειακή διατροφή. Μιλήστε μας για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Ναι, όντως οι Έλληνες, νομίζουν ότι όχι μόνο γνωρίζουν καλά την Μεσογειακή διατροφή, αλλά και ότι την ακολουθούν, επειδή καταναλώνουν ελαιόλαδο.Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Οι Ελληνες έχουν απομακρυνθεί εξαιρετικά από την παραδοσιακή Κρητική Μεσογειακή διατροφή και το αποτέλεσμα είναι ορατό σε όλους, αλλά και αναμφισβήτητο με τη γλώσσα της στατιστικής: Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πέμπτη σε παχυσαρκία ανάμεσα στις 20 ανεπτυγμένες χώρες και δέκατη έκτη σε όλο τον κόσμο!!
Η σημερινή ελληνική διατροφή είναι πλούσια σε ζάχαρη, πατάτες, ψωμί και αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, γάλα και τυριά και ιδιαίτερα πλούσια σε κρέας και πτωχή σε ψάρι και θαλασσινά. Η πραγματική παραδοσιακή Κρητική Μεσογειακή διατροφή της δεκαετίας 1950-60, αποτελείτο από λιπαρά κυρίως από ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και τυρί, άφθονα λαχανικά και ζαρζαβατικά, όσπρια, φρούτα και πολύσπορα δημητριακά. Επίσης το κόκκινο κρέας είχε χαμηλή κατανάλωση, ενώ τα ψάρια/θαλασσινά και το κοτόπουλο  μεγαλύτερη.
Ισχύει ότι το μεγαλύτερο μυστικό για τη μακροζωία είναι η καλή διατροφή ή συντελούν και άλλοι παράγοντες;
Είναι βέβαιο ότι η καλή διατροφή είναι πολύ σημαντική για καλή υγεία και μακροζωία, αλλά σαφώς συντελούν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες. Εκτός βέβαια από την γενετική μας προδιάθεση, τεράστιο ρόλο παίζει το χρόνιο άγχος και η ανησυχία, κακές σχέσεις στην οικογένεια ή εργασία, μη ικανή σωματική άσκηση, χρόνια έλλειψη ύπνου και κακή ποιότητα ύπνου, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα και άλλες καταχρήσεις.
Ποια είναι τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής;
Η Μεσογειακή διατροφή έχει την καλύτερη τεκμηρίωση στον κόσμο για τις ευεργετικές της ιδιότητες, τόσο οσον αφορά την μακροζωία, όσο και την μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, διαβήτη, παχυσαρκία, καρκίνο, χρόνιες φλεγμονοπάθειες (άσθμα, ψωρίαση, ρευματοπάθειες), αλλά και ψυχικές και νευρολογικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη και η άνοια (νοσος Alzheimer). Πάνω από 1700 διεθνείς έρευνες έχουν δημοσιευθεί πάνω στην Μεσογειακή Διατροφή, ενώ η αμέσως πιο γνωστή υγιεινή διατροφή, αυτή της Ιαπωνίας έχει μόλις 180 δημοσιεύσεις!
Πώς σχετίζεται η μέθοδος Eurodiet με τη Μεσογειακή διατροφή;
Η μέθοδος Eurodiet είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης του σημαντικού υπέρβαρου και παχυσαρκίας με υποχρεωτική ιατρική παρακολούθηση, βασίσμένη σε τέσσερεις φάσεις. Η μέθοδος αναπτύχθηκε στην Γαλλία πριν 15 χρόνια και βασίστηκε σε έρευνες του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Εφαρμόζεται σε πάνω από είκοσι χώρες και τώρα υπάρχει και στην Ελλάδα . H μέθοδος Eurodiet ενδείκνυται για αυτούς που έχουν Δείκτη Μάζα Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30, ή πάνω από 27 αν έχουν ταυτόχρονα και κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα που οφείλεται στο υπέρβαρο (διαβήτη, υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια, καρδιαγγειακό πρόβλημα, άπνοια του ύπνου, οστεοαρθρίτιδα κλπ.). Μετά τις πρώτες δύο αρχικές φάσεις της μεθόδου Eurodiet, που είναι κετωτικές, αρχίζει η σταδιακή επανένταξη τροφών, ακολουθώντας το σκεπτικό της Ισογλυκαιμικής Μεσογειακής Διατροφής, ώστε όταν φτάσει ο ασθενής στην τέταρτη φάση, να έχει με τη βοήθεια της ιατρικής παρακολούθησης καταλήξει σε μία ισορροπημένη διατροφή και πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με τη μέθοδο Eurodiet ιδιαίτερα στις 2 πρώτες φάσεις της και ττις πρωτεινικές δίαιτες. Τελικά η Eurodiet είναι πρωτεινική ή επαρκούς πρωτείνης δίαιτα;
H δίαιτα Eurodiet είναι σαφώς επαρκούς πρωτείνης και όχι υπερπρωτεινική. Για να υπάρξει απώλεια βάρους, πρέπει βέβαια να δημιουργηθεί ένα αρνητικό ισοζύγιο, όπου η ενεργειακή πρόσληψη να είναι χαμηλότερη από την κατανάλωση. Ο οργανισμός όμως εξακολουθεί να έχει την ίδια ανάγκη σε απαραίτητα διατροφικά στοιχεία, που είναι οι πρωτείνες (αμινοξέα), τα απαραίτητα ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλα απαραίτητα ιχνοστοιχεία. Το αρνητικό ισοζύγιο στις 2 πρώτες φάσεις της Eurodiet επιτυγχάνεται με την σημαντική μείωση των υδατανθράκων και λιπαρών, ενώ μέσα από τα δομημένα τρόφιμα Eurodiet  και τα λαχανικά εξασφαλίζεται το απαραίτητο (αλλά όχι αυξημενο) ποσό πρωτεινών και όλων των άλλων απαραίτητων διατροφικών στοιχείων.
Ποια είναι η διαφορά της μεθόδου Eurodiet, έναντι μίας οποιασδήποτε δίαιτας, που μπορούμε να βρούμε πχ. σε ένα περιοδικό;  
Καταρχήν η ιατρική παρακολούθηση, που είναι εξαιρετικα σημαντικη για την επιτυχία, και μάλιστα για την επιτυχία σε βάθος χρόνου. Μπορεί πολλοί να χάνουν βάρος με διάφορες δίαιτες που κυκλοφορούν, όμως μόλις 5% καταφέρνει να διατηρήσει την απώλεια βάρους σε βάθος πενταετίας χωρίς κατάλληλη υποστήριξη, ενώ το ποσοστό επιτυχίας ανεβαίνει στο 75-80% με ιατρική παρακολούθηση. Η άλλη διαφορά είναι τόσο η σίγουρη και μεγάλη απώλεια βάρους ιδιαίτερα στη φάση 1 και 2, αλλά και το γεγονός ότι αυτό γίνεται με απόλυτη ασφάλεια-στο οποίο συντελεί βέβαια και η ιατρική παρακολούθηση- αλλά και αίσθημα ευεξίας  χωρίς πείνα, κάτι που είναι πολύ σύνηθες με κλασσικές δίαιτες.  Για πληροφορίες για γιατρό που μπορεί να σας παρακολουθήσει με τη μέθοδο Eurodiet μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Eurodiet Med, Ικονίου 71, Ν. Σμύρνη, 17123,  www.eurodiet.gr , Τηλ: 801 11 93300, 210 9373020,  e-mail: info@eurodiet.gr
Αυτό που απασχολεί τους περισσότερους, είναι το πόσο θα διαρκέσει το «μαρτύριο» της δίαιτας. Η μέθοδος Eurodiet όμως, τονίζει ότι οι ασθενείς νιώθουν ευεξία και έχουν πολύ καλή διάθεση κατά τη διάρκεια της μεθόδου. Πώς είναι αυτό δυνατόν;
Η κέτωση η οποία προκαλείται στη φάση 1 και 2 της δίαιτας Eurodiet, οδηγεί σε σημαντικότατη μείωση του αισθήματος της πείνας και σε αυξημένη ευεξία. Αυτό είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα της αύξησης των κετονοσωμάτων στο αίμα απο την διάσπαση και κάυση των λιπών.
To αποτέλεσμα της μεθόδου Eurodiet είναι παροδικό; Αν κάποιος σταματήσει τη μέθοδο, θα ξαναπάρει τα κιλά που έχασε;
Όπως με κάθε θεραπεία, αν σταματήσει κανείς να την ακολουθεί, ενώ οι αιτίες συνεχίζουν να υπάρχουν, τα συμπτώματα θα επανέλθουν. Αν όμως ακολουθήσει κανείς όλες τις φάσεις της Eurodiet και έχει την απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση και υποστήριξη, τότε τα αποτελέσματα θα είναι μόνιμα.
Τι έχετε να συμβουλεύσετε τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν πολλά κιλά και έχουν απογοητευτεί από τις συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες;
Να βρουν καταρχήν ένα/μια ιατρό που να ασχολείται και να γνωρίζει καλά την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, και με τον οποίο/την οποία να αιθανθούν ότι μπορούν να δημιουργήσουν μια θετική σχέση. Αν ήταν τόσο έυκολο να το πετύχουν χωρίς βοήθεια, γιατί δεν το πέτυχαν. Το επόμενο είναι να μπουν σωστοί στόχοι και να απομακρυνθούν τυχόν εμπόδια. Και εν τέλει να επιλέξουν μια μέθοδο που να είναι αποτελεσματική, ασφαλής και που να τους εξασφαλίζει μόνιμα αποτελέσματα. Η Eurodiet είναι μια τέτοια μέθοδος.
Υπάρχει περίπτωση κάποιος ασθενής να  νιώθει πείνα κατά τη διάρκεια της μεθόδου Eurodiet και τελικά να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα;
Όχι, δεν υπάρχει περίπτωση, τουλάχιστον μετά τις πρώτες 3-4 μέρες το πολύ. Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει απώλεια βάρους, αλλά το πόσο χάνει κανείς εξαρτάται μεταξύ άλλων  από το αρχικό βάρος και βαθμό παχυσαρκίας, από το φύλο, την ηλικία, την μυική μάζα.
Η μέθοδος Eurodiet είναι κατάλληλη για διαβητικούς ή για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν γενικότερα προβλήματα υγείας;
Είναι απόλυτα κατάλληλη για διαβητικούς τύπου 2 και μάλιστα οδηγεί σε εντυπωσιακή βελτίωση του σακχάρου από τις πρώτες κιόλας μερες στη φαση 1 ή 2. Οδηγεί σε σημαντική μείωση ή και εξάλειψη της ανάγκης αντιδιαβητικών φαρμάκων ή ενέσεων ινσουλίνης, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται η αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και η χοληστερίνη. Ιδιάιτερα σημαντική είναι η ευεργετική αντιφλεγμονώδης δράση της δίαιτας Eurodiet  αλλά και της Ισογλυκαιμικής Μεσογειακής διατροφής που την ακολουθεί.
Τι έχετε να συμβουλεύσετε τις γυναίκες που θέλουν να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης;
Καταρχην να θηλάσουν το βρέφος τους όσο πιο πολύ μπορούν, τουλάχιστον έξι μήνες με πλήρη θηλασμό και ει δυνατόν τουλαχιστον άλλους έξι μήνες με μερικό θηλασμό. Αυτό δεν είναι μόνο απόλυτα ευεργετικό για το παιδί τους για το υπόλοιπο της ζωής του, αλλά βοηθάει και τις ίδιες να χάσουν αρκετά κιλά της εγκυμοσύνης, αν παράλληλα ακολουθήσουν τις αρχές της Ισογλυκαιμικής Μεσογειακής Διατροφής. Εντατική δίαιτα για απώλεια βάρους δεν ενδείκνυται όσο διαρκεί η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός. Ο λόγος είναι ότι η σημαντική κάυση αποθηκευμένου λίπους οδηγεί και στην απελευθέρωση λιποδιαλυτών τοξινών, που μπορούν να βλάψουν το έμβρυο ή το βρέφος. Μετά το τέλος της περιόδου θηλασμού και αν δεν έχουν χαθεί τα κιλά της εγκυμοσύνης, τότε μπορεί να συζητηθεί η ανάγκη πιο δομημένου προγράμματος αδυνατίσματος.
Ποιόν θεωρείτε τον μεγαλύτερο μύθο για τη διατροφή και το αδυνάτισμα;
΄Οτι αρκεί να μετράμε θερμίδες και να ζυγίζουμε τι τρώμε για να χάσουμε βάρος. Αν δεν μπορέσει κανείς να έχει μια διατροφή που του εξασφαλίζει καλή γεύση και καλό αίσθημα κορεσμού, δεν μπορεί μα επιτύχει σε βάθος χρόνου. Η μέτρηση θερμίδων δεν είναι ιδιλαιτερα γευστική ή χορταστική…
Τέλος, ποια είναι η συμβουλή σας για όσους ξεκινούν τώρα τη μέθοδο Eurodiet;
Βάλτε σωστούς στόχους όχι μόνο για το βάρος σας, αλλά για την ζωή σας συνολικά. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι και ποιος/ποιοι ειναι σημαντικοι στη ζωή σας και γιατί. Πόσο σημαντικό θεωρείτε τον εαυτό σας; Γιατί θέλετε να χάσετε βάρος; Γιατί πήρατε βάρος στο παρελθόν και γιατί δεν μπορέσατε να το χάσετε σε μόνιμη βαση; Τι είναι σημαντικό για σας ώστε να πετυχετε αυτή την φορα; Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα τον φροντίζετε όπως του αξίζει και ζητήστε την βοήθεια και συμπαρασταση του γιατρού σας και των δικών σας ανθρώπων, ιδιαίτερα όταν έχετε δυσκολίες. Καλή επιτυχία!
Ο Δρ. Φαίδων Lindberg-Χατζηπαναγιώτου είναι παθολόγος-διαβητολόγος, ειδικός σε θέματα διατροφής. Ο Δρ. Λιντμπεργκ σας δίνει τις συμβουλές του και παρουσιάζει εβδομαδιαία μενού και άφθονες λαχταριστές συνταγές που θα σας πείσουν να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να απολαύσετε καλύτερη υγεία.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 28%, σύμφωνα με νέα μελέτη

Μάθετε τι δείχνει αυτή η μελέτη σχετικά με τη σχέση μεταξύ της υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης και της κατάθλιψης — και μερικούς τρόπους για να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης.