Μοσχάρι με λάχανο τηγανητό

μοσχάρι με λάχανο

Ένα πολύ υγιεινό και θρεπτικό πιάτο με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και λίγους υδατάνθρακες!
Ανά μερίδα: Θερμιδες 396, Γλυκαιμικό φορτίο 4, Πρωτεΐνες 26 γρ., Υδατάνθρακες 37 γρ., Λιπαρά 16 γραμμ. (τα 3 κορεσμένα), Φυτικές ίνες 2 γρ.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Μερίδες: 4
Απαιτούμενος χρόνος: 30′
Βαθμός δυσκολίας: 3/5
Κόστος: 3/5
Υλικά
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. λευκό κρασί
2 κ.γ. oyster sauce
1 κ.σ. κορν φλάουρ
500 γραμμ. μοσχαρίσια μπριζόλα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
Λίγο τζίντζερ ψιλοκομμένο
500 γραμμ. λάχανο κομμένο
Αλάτι χαμηλό σε νάτριο Πιπέρι
Εκτέλεση
Ανακατέψτε τα τέσσερα πρώτα υλικά. Κόψτε τις μπριζόλες στη μέση και μετά σε λωρίδες πάχους μισού εκατοστού. Τρίψτε με 1 κ.γ. αλάτι και 1 κ.γ. πιπέρι. Ζεστάνετε ένα γουόκ, βάλτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο για 30’’. Βάλτε το κρέας και ψήστε το μέχρι να πάρει χρώμα, αλλά να είναι ροζ στο κέντρο. Μεταφέρετε σε μπολ. Σκουπίστε το γουόκ και ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σοτάρετε τα κοτσάνια του λάχανου. Προσθέστε τα φύλλα μαζί με το μοσχάρι. Ανακατέψτε το μείγμα με τη σάλτσα σόγιας και ρίξτε το στο γουόκ. Σοτάρετε μέχρι η σάλτσα να πήξει, για 1-2’.
Γιατί είναι υγιεινό το πιάτο
Το μοσχάρι είναι πλούσιο σε πρωτείνη και ειδικά στο κατευναστικό αμινοξύ τρυπτοφάνη, στο αντιοξειδωτικό σελήνιο, στον ψευδάργυρο, βιταμίνες Β12 και Β3 (ρίχνει την χοληστερίνη και προλαμβάνει την νόσο Alzheimer.  Το λάχανο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, K, B1, B2, B6, πλουσιότατο σε φυτικές ίνες. Περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές και αποτοξινωτικές ουσίες και προσφέρει σημαντική προστασία από τον καρκίνο. Το παρθένο ελαιόλαδο  είναι πλούσιο σε βιταμινη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά που προστατεύουν την καρδιά και σε μοναδικά αντιοξειδωτικά με δράση αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική. Το σκόρδο είναι πλούσιο μεταξύ άλλων σε μαγγάνιο,  βιταμίνη C, B6, φολικό οξύ και θειούχες ενώσεις (αλλισίνη) πού χρειάζονται για το αντιοξειδωτικό μας σύστημα. Βοηθά στην καρδιά  και στην πρόληψη καρκίνων, ενώ έχει αντιβακτηριδιακές, αντιικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Το Τζίντζερ γνωστό και σαν πιπερόριζα βοηθάει εξαιρετικά κατά της ναυτίας (και στην εγκυμοσύνη) και διευκολύνει την πέψη, ενώ έχει ευεργετικές δράσεις κατά της οστεοαρθρίτιδας. Το Αλάτι χαμηλού νατρίου περιέχει ένα ποσοστό καλίου που ρίχνει την πίεση αντί για χλωριούχο νάτριο που είναι στο κανονικό αλάτι, η υπερβολική κατανάλωση του οποίου μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος.
Ο Δρ. Φαίδων Lindberg-Χατζηπαναγιώτου είναι παθολόγος-διαβητολόγος, ειδικός σε θέματα διατροφής. Ο Δρ. Λιντμπεργκ σας δίνει τις συμβουλές του και παρουσιάζει εβδομαδιαία μενού και άφθονες λαχταριστές συνταγές που θα σας πείσουν να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να απολαύσετε καλύτερη υγεία.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα