Σολομός με Ταμπουλέ

σολομός τμαπουλέ

Ένα πολύ θρεπτικό, νόστιμο και υγιεινό πιάτο για όλους, με σολομό και ταμπουλέ!
Ανά Μερίδα: Θερμίδες 594, Γλυκαιμικό Φορτίο 8,7, Πρωτεΐνη 35 γρ., Υδατάνθρακες 37 γρ., Λίπος 34 γρ. (από τα οποία κορεσμένα τα 5,8 γρ.), Φυτικές Ίνες 2,4 γρ.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Μερίδες: 4
Απαιτούμενος χρόνος: 30′
Βαθμός δυσκολίας: 2/5
Κόστος: 3/5
Υλικά
250 γρ. κουσκούς
300 ml ζωμό λαχανικών, καυτό
4  ντομάτες
½ αγγούρι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
40 γρ. φρέσκο μαϊντανό
Ξύσμα από 1 λεμόνι
6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
4 φιλέτα σολομό ψημένα στον φούρνο στους 120 βαθμούς για 20-25 λεπτά
Εκτέλεση
1. Βάλτε το κουσκούς σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε από πάνω τον καυτό ζωμό και ανακατέψτε. Σκεπάστε με πλατικό φίλμ και αφήστε το να κάτσει για 5 λεπτά ή μέχρι να ρουφήξει όλο το υγρό. Χωρίστε τους σπόρους ανακατεύοντας με ένα πηρούνι.
2. Ψιλοκόψτε τις ντομάτες και το αγγούρι. Κόψτε σε φέτες τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό και προσθέστε τον στο κουσκούς μαζί με το ξύσμα λεμονιού.
3. Χτυπήστε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και το σκόρδο με μπόλικο αλατοπίπερο και περιχύστε με το μείγμα το κουσκούς. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε μαζί με τον σολομό.
Γιατί είναι υγιεινό το πιάτο
Ο  σολομός, όπως και όλα τα λιπαρά ψάρια είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές. Είναι πλούσιος σε απαραίτητα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης και εμποδίζουν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, ενώ παράλληλα μειώνουν εντυπωσιακά τα τριγλυκερίδια και έχουν αντιαρρυθμική δράση. ΄Ολα αυτά προστατεύουν σημαντικά από καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά και από αιφνίδιο θάνατο λόγω κακοήθους αρρυθμίας, που ακριβώς συμβαίνει ακόμα και σε νέους που ασκούνται, λόγω έλλειψης  αυτών των λιπαρών. Τα λιπαρά οξέα Ω-3  βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν αντικαρκινική δράση, είναι απαραίτητα για τόν εγκέφαλο και τα μάτια, το δέρμα, τις αρθρώσεις και την πεπτική λειτουργία, όπως και για το γεννητικό μας σύστημα. Επίσης έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Τα καλά του σολομού όμως δεν τελειώνουν εδώ. Είναι εξαιρετική πηγή πρωτείνης, βιταμίνης Α και B12, φώσφορου, ιώδιου, σελήνιου, μαγνήσιου, ασβέστιου, ψευδάργυρου. Περιέχει επίσης το θρεπτικό συστατικό DMAE το οποίο βοηθάει τον εγκέφαλο κατά της κατάθλιψης (επί πλέον της επίδρασης των ωμέγα 3), βοηθά την μάθηση και προστατεύει απο υπερκινητικότητα, ενώ αποτελεί επίσης βρώσιμο καλλυντικό.
Ο Δρ. Φαίδων Lindberg-Χατζηπαναγιώτου είναι παθολόγος-διαβητολόγος, ειδικός σε θέματα διατροφής. Ο Δρ. Λιντμπεργκ σας δίνει τις συμβουλές του και παρουσιάζει εβδομαδιαία μενού και άφθονες λαχταριστές συνταγές που θα σας πείσουν να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να απολαύσετε καλύτερη υγεία.

Total
2
Shares
Σχετικά άρθρα