Mουσακάς του Φαίδωνα

μουσακάς

Γνωστό στους τουρίστες ως το παραδοσιακό πιάτο της Ελλάδας, ο μουσακάς μπορεί να γίνει βαρύ και δύσπεπτο φαγητό αν δε μαγειρευτεί σωστά. Αυτή είναι μια πιο ελαφριά, υγιεινότερη εκδοχή!
Ανά μερίδα: Θερμίδες: 504 Γ.Φ. 14, Πρωτεΐνες 35 g, Υδατάνθρακες 46 g, Λίπος 20 g (από τα οποία κορεσμένα τα 5 g), Ίνες 6 g
Χρήσιμες Πληροφορίες
Μερίδες: 10
Απαιτούμενος χρόνος: 90′
Βαθμός δυσκολίας: 4/5
Κόστος: 3/5
Υλικά
600 γρ. μελιτζάνες
3 κ.σ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
πουρές κόκκινης φακής
Σάλτσα κιμά:
1 κ.σ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
400 γρ. μοσχαρίσιο, πρόβειο κιμά, ή κιμά κοτόπουλου
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
400 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβα
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
4 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
1 κ.σ. ξερή ρίγανη
1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
2 κ.σ. πολτός ντομάτας (συμπυκνωμένο)
Μπεσαμέλ/Κρέμα:
500 γρ. φυσικό γιαούρτι χωρίς λιπαρά
300 γρ. cottage cheese
½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
2 κ.σ. τριμμένο τυρί τσένταρ ή ελβετικό τυρί
2 αβγά
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Πρώτα φτιάξτε τον πουρέ της φακής και αφήστε τον στην άκρη.
Για τη σάλτσα του κιμά: ζεστάνετε το λάδι μέσα σε μία κατσαρόλα, προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τον κιμά και ανακατέψτε πάνω από μέτρια φωτιά ώσπου να πάρουν ένα θαμπό χρώμα. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και αφήστε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.
Κόψτε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες (3-4 χιλιοστά) και τηγανίστε τις (λίγες ― λίγες) σε ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν. Σουρώστε τις καλά σε χαρτί κουζίνας.
Για την κρέμα: Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε τα καλά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Λαδώστε ένα πυρίμαχο σκεύος και καλύψτε τον πάτο με τον πουρέ κόκκινης φακής πάχους περίπου 2 εκατοστών.
Απλώστε το μισό κιμά ομοιόμορφα από πάνω. Προσθέστε τις μελιτζάνες, και μετά καλύψτε από πάνω με τον υπόλοιπο κιμά. Τέλος, απλώστε από πάνω την κρέμα. Ψήστε στο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά, ή μέχρι η επιφάνεια να πάρει χρώμα. Αφήστε να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρετε. Μία πράσινη σαλάτα είναι το τέλειο συνοδευτικό.
Ο Δρ. Φαίδων Lindberg-Χατζηπαναγιώτου είναι παθολόγος-διαβητολόγος, ειδικός σε θέματα διατροφής. Ο Δρ. Λιντμπεργκ σας δίνει τις συμβουλές του και παρουσιάζει εβδομαδιαία μενού και άφθονες λαχταριστές συνταγές που θα σας πείσουν να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να απολαύσετε καλύτερη υγεία.

Total
3
Shares
Σχετικά άρθρα