Οι περισσότερες δίαιτες για απώλεια βάρους προτείνουν τρόφιμα με λίγα λιπαρά και πολλούς υδατάνθρακες.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Παρότι οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης και λιγότερα λιπαρά, αυξάνονται τα ποσοστά διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον τίθενται υπό αμφισβήτηση διατροφικές οδηγίες οι οποίες βασίζονται σε τρόφιμα που μέχρι πρόσφατα θεωρούντο υγιεινά.
Ψωμί ολικής άλεσης
Ο διαβήτης είναι αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Γνωρίζατε όμως ότι το ψωμί ολικής άλεσης αυξάνει το σάκχαρο του αίματος περισσότερο από τις πιο πολλές σοκολάτες; Επίσης τα σιτηρά πλέον έχουν πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη σε σχέση με αυτά που έτρωγαν οι προγονοί μας. Η επεξεργασία που υφίστανται προκαλούν αλλεργίες και συνδέονται με πόνους στις αρθρώσεις, νόσο του θυρεοειδούς, διαβήτη και καρδιακή νόσο.
Νέκταρ αγαύης
Το νέκταρ αγαύης είναι μία πρόσφατη διατροφική εμμονή όσων θέλουν να αποφύγουν τη ζάχαρη και τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι είναι πιο υγιεινή από τα άλλα υποκατάστατα ζάχαρης επειδή προέρχεται από το φυτό αγαύη. Στην πραγματικότητα όμως, μόνο το φυτό βρίσκεται στη φύση, ενώ το γλυκαντικό που προκύπτει είναι προϊόν επεξεργασίας που περιέχει 70-90% φρουκτόζη. Ακόμη και το «καταδικασμένο» σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, περιέχει μόνο 55% φρουκτόζη.
Κραμβέλαιο / λάδι canola
Η κανόλα (canola) αποτελεί ποικιλία της ελαιοκράμβης. Από αυτή την ποικιλία παράγεται το ομώνυμο φαγώσιμο λάδι. Η κατανάλωσή του θεωρείται ασφαλής από τον άνθρωπο. Η κανόλα παράγεται κυρίως στον Καναδά και στην Κίνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελαιοκράμβης, όπως είναι το λάδι κανόλα που έχει υψηλά μονοακόρεστα λιπαρά, ενδεχομένως να μειώνει το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς συγκριτικά με άλλα έλαια.
Άλλες έρευνες ωστόσο, έχουν δείξει ότι η βιταμίνη γ-τοκοφερόλη, που βρίσκεται στο κραμβέλαιο και το σογιέλαιο, βλάπτει τους πνεύμονες.
Επιπλέον, το λάδι canola προέρχεται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες που λόγω και της επεξεργασίας που υφίστανται καταλήγουν να περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά οξέα.
Muffins πίτουρου
Πρόκειται για ένα δημοφιλές σνακ των τελευταίων χρόνων, το οποίο θεωρείται υγιεινό λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Τα περισσότεροι από αυτά όμως συνδυάζουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως με πολλή ζάχαρη και αντίστοιχα φυτικά έλαια που ανεβάζουν το σάκχαρο αίματος, δημιουργούν φλεγμονή και ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα.
Φρουτοχυμοί
Οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων περιέχουν όση ζάχαρη έχουν και τα αναψυκτικά γι’ αυτό και αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα. Τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες μπορείτε να τις πάρετε και από άλλες πηγές γι’ αυτό καλό είναι να τους αποφεύγετε.
Προϊόντα χωρίς λιπαρά
Για τη δημιουργία light προϊόντων οι κατασκευαστές αντικαθιστούν συνήθως τα λιπαρά με ζάχαρη. Είναι προτιμότερο να τα αποφεύγετε αν δεν θέλετε να καταναλώνετε ανθυγιεινά λίπη, όπως τα φυτικά έλαια, τα τρανς λιπαρά οξέα και τα υδρογονωμένα έλαια.
Βρώμη
Η κατανάλωση βρώμης μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες παρόμοιες με αυτές του σιταριού, ειδικά σε όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη. Πολλά προϊόντα βρώμης, έχουν επίσης ανθυγιεινά πρόσθετα έλαια και ζάχαρη.
Επιδόρπια γιαουρτιού
Τα περισσότερα επιδόρπια γιαουρτιού προέρχονται από γάλα ζώων που παίρνουν αντιβιοτικά και αυξητικές ορμόνες. Επιπλέον είναι γεμάτα ζάχαρη. Αν θέλετε να αποκομίσετε τα οφέλη του γιαουρτιού, προτιμήστε ελληνικό γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε μόνοι σας φρούτα.
Αποξηραμένα φρούτα
Οι σταφίδες και πολλά αποξηραμένα φρούτα που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα και προκαλούν αποθήκευση λίπους.
Πηγή: http://www.onmed.gr/