Τα 5 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι στη διαχείριση του σακχάρου

Πολλοί είναι οι άνθρωποι με διαβήτη που προσπαθούν να διαχειριστούν το σάκχαρό τους χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό κάποιες φορές τους οδηγεί στο να τα παρατήσουν ή να συνεχίσουν να προσπαθούν αναρωτώμενοι τι κάνουν λάθος.

Αν έχετε μπερδευτεί και δεν έχετε τα αποτελέσματα που θα θέλατε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που ίσως κάνετε και σας στερούν ένα καλά ρυθμισμένο σάκχαρο.

1. Πιστεύετε πως το φαγητό είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει το σάκχαρο

Οι υδατάνθρακες και σε μικρότερο βαθμός τα λίπη και οι πρωτείνες επηρεάζουν το σάκχαρο. Αυτό είναι αλήθεια. Είναι όμως μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες.
Το σάκχαρό σας επηρεάζεται επίσης από:
Το άγχος: μπορεί να πονάτε σωματικά ή να έχετε τσακωθεί με ένα αγαπημένο πρόσωπο. Από όπου και να προέρχεται, το άγχος ανεβάζει το σάκχαρο.
Άσκηση: Θεωρητικά ρίχνει το σάκχαρο, ωστόσο μερικά είδη άσκησης το ανεβάζουν, όπως πχ τα βάρη. Οποιαδήποτε άσκηση προκαλεί δυσάρεστη ένταση στο σώμα μπορεί να ανεβάσει το σάκχαρο. Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό: αν ένας 20λεπτος περίπατος σας ανεβάζει συχνά το σάκχαρο και δεν έχετε φάει κάτι, ζητήστε από τον γιατρό σας ένα τεστ κόπωσης. Μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής πάθησης.
Ύπνος: Ο ύπνος μπορεί να αλλάξει την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη μέσα στη μέρα. Αν δεν κοιμάστε καλά μπορεί να αναπτύξετε αντίσταση στην ινσουλίνη, πράγμα που θα οδηγήσει σε ανεβασμένο σάκχαρο.
Ορμονικές αλλαγές: Μπορούν να ανεβάσουν ή να ρίξουν το σάκχαρο. Οι ορμόνες αυτές μπορεί να προέρχονται από διάφορες αιτίες, μεταξύ άλλων είναι η περίοδος και εμμηνόπαυση.
Αν θέλετε να καταλάβετε γιατί το σάκχαρό σας ανεβοκατεβαίνει, πρέπει να κοιτάξετε και σε άλλους παράγοντες, πέρα από το φαγητό.

2. Μαντεύετε το σάκχαρό σας

Οι άνθρωποι δεν είναι καθόλου καλοί στο να μαντεύουν το σάκχαρό τους. Ο λόγος είναι γιατί τα συμπτώματα του χαμηλού και του υψηλού σακχάρου δεν είναι πάντα τα ίδια. Ιδρώνετε και πεινάτε επειδή έχετε υπογλυκαιμία ή επειδή έχει πολλή ζέστη έξω και δεν φάγατε πρωινό; Έχετε νεύρα επειδή έχετε ανεβασμένο σάκχαρό ή επειδή κάποιος φίλος είπε κάτι που σας πείραξε; Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας μετά από άσκηση με ποδήλατο είναι πολύ διαφορετικά από τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας όταν βλέπετε τηλεόραση. Αν θέλετε να ξέρετε σίγουρα τι γίνεται με το σάκχαρό σας υπάρχει μόνο ένας τρόπος: μετρηθείτε.

3. Μαντεύετε τους υδατάνθρακες

Είναι πολύ δύσκολο να μαντέψετε τους υδατάνθρακες που υπάρχουν στο φαγητό. Από έρευνες έχει προκύψει πως το 50% των απαντήσεων είναι σωστές. Το υπόλοιπο 50% πέφτει έξω. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να διαβάζετε τις ετικέτες και να μετράτε τις ποσότητες μέχρι να γίνετε αρκετά καλοί στο να προβλέπετε πως θα επηρεαστεί το σάκχαρό σας. Ιδιάιτερα με τις τροφές που έχουν κρυμμένους υδατάνθρακες.

4. Δεν παίρνετε την ευθύνη της επιτυχίας σας

Η ιατρική ομάδα που βρίσκεται γύρω σας είναι σημαντική, αλλά δεν είναι εκεί για να αποφασίσει για εσάς. Περνάτε το 99.99% του χρόνου σας μόνοι σας. Άρα πάρτε την ευθύνη του διαβήτη σας. Μάθετε τι επηρεάζει το σάκχαρο. Κατανοήστε με ποιο τρόπο η διατροφή, η άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να συντονιστούν για να το ελέγξετε. Και να θυμάστε να ασκείτε εσείς πίεση στους γιατρούς σας, μην περιμένετε από αυτούς να σας πιέσουν. Πρόκειται για τη δική σας ζωή, όχι για τη δική τους.

5. Υιοθετείτε τα άκρα: τελειότητα ή αποτυχία

Ο διαβήτης είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Αν πιέσετε τον εαυτό σας να είναι τέλειος θα εξαντληθείτε. Το να τα κόψετε όλα μαχαίρι είναι η σίγουρη συνταγή της καταστροφής. Βρείτε τη μέση οδό: ψάξτε τρόπους για να βελτιώσετε τη διαχείριση του σακχάρου σας, κάντε το καλύτερο που μπορείτε και συγχωρήστε τον εαυτό σας που είναι άνθρωπος.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα