Νέα "έξυπνη" ινσουλίνη θα μπορούσε να αποτρέπει την υπογλυκαιμία

έξυπνη ινσουλίνη
έξυπνη ινσουλίνη

Ερευνητές του UCLA Samueli School of Engineering, δημιούργησαν νέο είδος ινσουλίνης που θα μπορούσε να εμποδίζει τα επεισόδια υπογλυκαιμίας σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν την ορμόνη για τη ρύθμιση του διαβήτη. Το φάρμακο αξιολογείται για πιθανή χρήση του σε κλινικές δοκιμές και, αν φανεί αποτελεσματικό, η αγωγή θα μπορούσε να αλλάξει τον έλεγχο του διαβήτη.
Όπως αναφέρεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές ανέπτυξαν νέα μορφή ινσουλίνης που εγγυάται ότι η γλυκόζη δεν πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Πως λειτουργεί

Η ινσουλίνη, λειτουργεί ως “κλειδί” προκειμένου να βοηθήσει τη γλυκόζη που βρίσκεται στο αίμα να εισέλθει στα κύτταρα. Όταν η ινσουλίνη προσκολλάται στην επιφάνεια ενός κυττάρου, ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που υπάρχει μέσα στο κύτταρο και ονομάζεται “μεταφορέας γλυκόζης”. Αυτός ο μεταφορέας, στη συνέχεια φτάνει στην επιφάνεια του κυττάρου και προσελκύει τη γλυκόζη που βρίσκεται στο αίμα ώστε να εισέλθει στο κύτταρο. 
Η ερευνητική ομάδα πρόσθεσε ένα επιπλέον μόριο στην ινσουλίνη ώστε να δημιουργήσει αυτή τη νέα “έξυπνη” ινσουλίνη. Το μόριο αυτό, που ονομάζεται αναστολέας μεταφοράς γλυκόζης, εμποδίζει με χημικό τρόπο την δράση του μεταφορέα γλυκόζης που έχει προσκολληθεί στην επιφάνεια. Ο αναστολέας δεν σταματά εντελώς την είσοδο της γλυκόζης στο κύτταρο, ούτε εμποδίζει την λειτουργία των μορίων του μεταφορέα γλυκόζης μόνιμα. Αντίθετα δρα με δυναμικό τρόπο επιτρέποντας  να εισέρχεται στο κύτταρο ποσότητα γλυκόζης ανάλογη με τον αριθμό των μορίων αναστολέα μεταφοράς γλυκόζης και γλυκόζης που είναι ήδη παρόντα. 
“Το νέο είδος ινσουλίνης που δημιουργήσαμε, η i-insulin, λειτουργεί ως “έξυπνο κλειδί” δήλωσε ο Zhen Gu, επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής βιοτεχνολογίας στο Samueli School of Engineering του UCLA. “Η ινσουλίνη επιτρέπει στη γλυκόζη να εισέλθει στο κύτταρο, αλλά ο αναστολέας που έχουμε προσθέσει, δεν επιτρέπει σε πολύ μεγάλη ποσότητα να εισέλθει όταν το σάκχαρο του αίματος είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Έτσι το σάκχαρο διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα και μειώνεται ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας.” 
“Η i-insulin μπορεί επίσης να δράσει άμεσα όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης” συμπλήρωσε ο Jinqiang Wang, ένας από τους επικεφαλής συντάκτες της έρευνας και μεταδιδακτορικός ερευνητής, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Gu. “Για παράδειγμα, μετά από ένα γεύμα, που τα επίπεδα γλυκόζης ανεβαίνουν πολύ, το επίπεδο της ινσουλίνης στο αίμα αυξάνεται επίσης πολύ γρήγορα, γεγονός που βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων της γλυκόζης.” 
Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν την ινσουλίνη σε μοντέλο ποντικών, το φάρμακο διατήρησε φυσιολογικό επίπεδο γλυκόζης μέχρι 10 ώρες μετά την πρώτη ένεση και για επιπλέον 3 ώρες μετά τη δεύτερη.
Πηγή: Iatronet, Science daily

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα