Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Shirley Wu, καθηγήτρια στο Leslie Dan Faculty of Pharmacy του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, που μελετά την κατασκευή συσκευών χορήγησης φαρμάκων, σχεδίασε ένα “έξυπνο” επίθεμα που χορηγεί την ορμόνη γλυκαγόνη στο αίμα όταν πέφτει το σάκχαρο, αποτρέποντας έτσι την υπογλυκαιμία, μια κατάσταση που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη.
Το επίθεμα, που διαθέτει μικροβελόνες, μοιάζει με επίθεμα νικοτίνης και διαθέτει 100 μικροσκοπικές βελόνες μικρότερες του ενός χιλιοστού.
“Το επίθεμα μικροβελόνων είναι το πρώτο του είδους του,” λέει η Wu. “Κανένα άλλο επίθεμα μικροβελόνων δεν αντιδρά στην χαμηλή συγκέντρωση γλυκόζης. Είναι αρκετά ευαίσθητο ώστε να ανιχνεύει την υπογλυκαιμία και να εκχέει γλυκαγόνο όταν χρειάζεται”.
Η ομάδα της Wu, έχοντας λάβει επιχορήγηση από το JDRF, κατασκεύασε αυτό το επίθεμα μιας χρήσης που προς το παρόν μπορεί να αποτρέψει την υπογλυκαιμία σε οργανισμούς ζώων.
“Οι μικροβελόνες διατρυπούν το πρώτο στρώμα του δέρματος και φτάνουν στο μεσοκυττάριο υγρό όπου μπορούν να ανιχνεύσουν τα επίπεδα της γλυκόζης, όμως δεν φτάνουν στους αισθητήρες πόνου, οπότε η τοποθέτηση του επιθέματος είναι ανώδυνη” λέει ο Amin GhavamiNejad, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο της Wu.
Οι μικροβελόνες περιέχουν ένα μικροτζελ που έχει την υφή σφουγγαριού και διαθέτει γλυκαγόνο. Ένα από τα συστατικά αυτού του μικροτζελ δημιουργεί δεσμούς με τη γλυκόζη του αίματος εμποδίζοντας την απελευθέρωση του γλυκαγόνου στο αίμα όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι σε κανονικά ή αυξημένα επίπεδα. Όταν όμως το σάκχαρο του αίματος είναι χαμηλό, τότε οι δεσμοί σπάνε και το μικροτζέλ συρρικνώνεται πιέζοντας το γλυκαγόνο ώστε να μπει στον ιστό γρήγορα μέσω των μικροβελόνων.
Ο Brian Lu, διδακτορικός μαθητής στο εργαστήριο της Wu αναφέρει ότι “παρακάμπτει την ανάγκη οι ασθενείς ή οι φροντιστές τους να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας, μιας και ανιχνεύει τα χαμηλά επίπεδα και ανταποκρίνεται αυτόματα. Αυτός ο έξυπνος σχεδιασμός καθιστά το επίθεμα μοναδικό και καινοτόμο.”
Μιας και το γλυκαγόνο είναι ιδιαίτερα ασταθές, ο σχεδιασμός του συστήματος ώστε να μπορεί να διατηρεί το γλυκαγόνο χωρίς να το αλλοιώνει, ήταν από μόνος του ένα σημαντικό επίτευγμα (είδαμε πέρσι την κυκλοφορία στην αγορά δύο μοναδικών προϊόντων, του ρινικού σπρέι Baqsimi και του ενέσιμου γλυκαγόνου GVOKE). Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advanced Materials το 2019, η ομάδα απέδειξε ότι το επίθεμα μπορούσε να διατηρήσει επιτυχώς το γλυκαγόνο και ότι το επίθεμα, ανταποκρινόμενο σε χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, απελευθέρωσε επιτυχώς το γλυκαγόνο σε μοντέλο ζώου, αποτρέποντας την υπογλυκαιμία για ένα διάστημα μέχρι τις τρεις ώρες. Οι μελέτες σε ζώα έχουν πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το εργαστήριο της καθηγήτριας Adria Giacca της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Toronto.
Από τότε που δημοσιεύτηκε η έρευνα, η ομάδα αναφέρει ότι τους έχουν ρωτήσει πολλοί πότε θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές, ωστόσο πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα πριν μπορέσει να γίνει αυτό. Παρ’ όλα αυτά, η ερευνητική ομάδα δηλώνει αισιόδοξη σχετικά με την δυνατότητα που έχει αυτή η καινοτόμα τεχνολογία να μεταφέρει τη φροντίδα και τη θεραπεία του διαβήτη στο επόμενο επίπεδο.
Η ομάδα της Wu έχει επίσης λάβει επιχορήγηση από το Κέντρο Διαβήτη Banting and Best.
Πηγή: utoronto.ca
Σχετικά άρθρα
Δωρεάν εξετάσεις σακχαρώδη διαβήτη στον Δήμο Πεντέλης
Δωρεάν Ιατρικές Εξετάσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, προγραμματίζει ο Δήμος Πεντέλης την ερχόμενη Τετάρτη 22 Απριλίου. Ειδικότερα, ο…
Έξυπνο τσιρότο ινσουλίνης – η νέα τεχνολογία στη μάχη του διαβήτη
Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη χρειάζεται να προσέχουν μόνιμα πόση γλυκόζη λαμβάνουν, όπως επίσης να κάνουν συχνά…
Ανακοινώθηκε το νέο ΦΕΚ, που περιλαμβάνει τις νέες αλλαγές! Δείτε αναλυτικά τι ισχύει
Ανακοινώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο το νέο ΦΕΚ, που περιλαμβάνει τις νέες αλλαγές και τροποποιήσεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη, όχι…
Οριστικό τέλος στο νεανικό διαβήτη με τη χρήση της νανοτεχνολογίας
Οι επιστήμονες επεξεργάζονται νανοκάψουλες υγιούς παγκρεατικού ιστού που θα ελέγχουν την παραγωγή ινσουλίνης Οριστικό τέλος στο σακχαρώδη διαβήτη…