Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών διαμαρτύρεται για το Diabetes Shop (Metronic) που άνοιξε στην Αθήνα.

Ο κύριος Λουράντος

 
Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, απέστειλε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος. Ως αιτία αναφέρεται η απευθείας διακίνηση Αναλώσιμων του Σακχαρώδη Διαβήτη από το Κατάστημα Διαβήτη της Medtronic. Το Diabetes Shop είναι  το πρώτο παγκοσμίως κατάστημα για το διαβήτη και το οποίο άνοιξε πρόσφατα στην Αθήνα.
Στην επιστολή του, ο κύριος Λουράντος αναφέρει ότι ο ΕΟΠΥΥ  πιθανά έχει συνάψει σύμβαση με την Metronic, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει με βάση το  ΦΕΚ Β 2198/2009 (ΔΥ8Δ/ΓΠ οικ. 130648), άρθρο 25, παρ. 2, ότι τα in vitro ιατροτεχνολογικά προϊόντα, διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Παράλληλα στην επιστολή αφήνει αιχμές ότι μπορεί η Metronic να προβαίνει αυτοβούλως σε τέτοιες ενέργειες παράτυπα.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρει: “Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε αν πράγματι έχετε συνάψει σύμβαση με την εν λόγω εταιρεία ή αν έχει πέσει στην αντίληψη σας η δραστηριότητα της αυτή, δεδομένου ότι βάσει ΦΕΚ Β 2198/2009 (ΔΥ8Δ/ΓΠ οικ. 130648), άρθρο 25, παρ. 2, τα in vitro ιατροτεχνολογικά προϊόντα, διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.”

Για άλλη μια φορά μπαίνουν στο στόχαστρο τα αναλώσιμα για το διαβήτη, σαν το μήλο της έριδος, αυτή την φορά ως προς την αποκλειστικότητα της διάθεσης τους από τα φαρμακεία.
Πριν λίγες μέρες επιλύθηκε το θέμα που είχε προκύψει με την επιβολή συμμετοχής 25% στην αγορά αναλώσιμου υλικού από άτομα με διαβήτη τύπου 2, ενώ δύο χρόνια χρειάστηκαν για να αποζημιωθεί το σύστημα στιγμιαίας καταγραφής γλυκόζης, Freestyle Libre. Μετρώντας 1.200.000 άτομα στην Ελλάδα, οι διαβητικοί έχουν γίνει στο παρελθόν μοχλός πίεσης από τους φαρμακοποιούς προς τον ΕΟΠΥΥ, για την διεκδίκηση των χρημάτων που τους χρωστούσε ο οργανισμός.
Αυτό μάλιστα είχε συμπέσει με την περίοδο που ο τελευταίος επέβαλε μείωση στις αποζημιώσεις για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό του διαβήτη. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, ξεκινώντας από την επιβολή αυθαίρετων ποσών συμμετοχής από τους φαρμακοποιούς απευθείας στους ασφαλισμένους, μέχρι και την άρνηση των πρώτων να διαθέσουν υλικό επί πιστώσει στους ασθενείς με διαβήτη ώσπου να λάβουν τα χρήματα που τους χρωστούσε ο ΕΟΠΥΥ.
Η στρατηγική που ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ εδώ και λίγα χρόνια είναι αυτή της μετακύλησης του κόστους των φαρμακευτικών προϊόντων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Η επιστολή αυτή, έρχεται την ίδια ώρα που ο οργανισμός έχει ανοιχτό μέτωπο με τις φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν απηυδήσει από τις βαριές περικοπές που έχουν υποστεί στις απολαβές τους. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι προκειμένου να μειώσει τα έξοδα άμεσα, ο ΕΟΠΥΥ κάνει περικοπές είτε από μέρους των φαρμακοποιών, είτε από μέρους των φαρμακευτικών εταιριών, χωρίς όμως αυτά τα χρήματα να επιστρέφουν με την μορφή παροχών στους ασθενείς.

Το ρητορικό ερώτημα είναι που πηγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα που εξοικονομεί με αυτόν τον τρόπο, το κράτος;
Εμείς ως Glykouli χαιρετίζουμε τη δράση και την πρωτοβουλία για το μοναδικό στο κόσμο, Diabetes Shop της εταιρίας Medtronic, στην Αθήνα, όχι μόνο γιατί μας δίνει ορατότητα, όχι μόνο γιατί βοηθάει στο να γίνει κατανοητό στο ευρύ κοινό ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια νόσος που χρειάζεται καθημερινή, αδιάκοπη διαχείριση και άρα ενημέρωση και εκπαίδευση, αλλά και γιατί φιλοξενεί πολύ χρήσιμα και εντελών δωρεάν workshop για την διαβητική κοινότητα. Δράση που έπρεπε να καλύπτει το κράτος και δράση που έχει τεράστια συμμετοχή από την διαβητική κοινότητα, αποδεικνύοντας περίτρανα τις ανάγκες των ασθενών για εκπαίδευση.
Είναι τόσο τεράστιο το κενό της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης που μόνο εμείς στο Glykouli, κάθε μέρα λαμβάνουμε email από ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και δεν έχουν τις ελάχιστες βασικές γνώσεις διαχείρισης της νόσου τους, σε σημείο τέτοιας πρωτοφανούς άγνοιας που είναι επικίνδυνο για την ζωή του ασθενούς και μιλάμε για ασθενείς που επισκέπτονται τους ιατρούς (συνήθως παθολόγους, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τον σακχαρώδη διαβήτη και ειδικά τον τύπου 1).
Παράλληλα, όσο αφορά τον ινσουλινοεξαρτόμενο διαβήτη, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι, οι συσκευές ανάγνωσης του σακχάρου, τα συστήματα συνεχούς καταγραφής, οι συσκευές έγχυσης ινσουλίνης  και πάρα πολλά άλλα προϊόντα είναι τόσο απαραίτητα για την ζωή μας πρωτίστως και την ποιότητα της ζωής μας που μόνο θετικό βήμα είναι η ύπαρξη ενός Diabetes Shop, σαν σημείο ενημέρωσης για την καινούργια τεχνολογία σε σχέση με την διαχείριση μιας νόσου που έχει πάρει την μορφή επιδημίας, παγκοσμίως.
Το Medtronic Diabetes Shop είναι το πρώτο στο είδος του διεθνώς. Τα εγκαίνια του καταστήματος έγιναν την περασμένη εβδομάδα σε χώρο που στεγάζεται στον Πύργο Αθηνών και σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, στόχος της είναι ο χώρος να αποτελέσει ένα σύγχρονο hot spot  για τη σωστή πληροφόρηση και εκπαίδευση των ατόμων με διαβήτη. Η Medtronic Hellas, με παρουσία 20 χρόνων στην Ελλάδα, έχει λάβει διακρίσεις για το εργασιακό της περιβάλλον και για το κοινωνικό έργο που προσφέρει. 
Το Glykouli επικοινώνησε με την Metronic σε σχέση με την επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών και μας είπαν: “δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση, από δημοσιογραφικά μπλογκ κάτι ακούσαμε, σίγουρα αφορά παρεξήγηση αφού τα αναλώσιμα της αντλίας δεν είναι in vitro ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Φυσικά περιμένουμε την επίσημη απάντηση από το νομικό μας τμήμα, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για παρεξήγηση
Σας παραθέτουμε την επιστολή που έστειλε …..

Η επιστολή που απέστειλε ο κύριος Λουράντος στον ΕΟΠΥΥ
Η επιστολή που απέστειλε ο κύριος Λουράντος στον ΕΟΠΥΥ

Glykouli.gr

 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα