Η κρυμμένη πείνα είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα λαμβάνει θρεπτικά συστατικά, αλλά όχι τόσα όσα χρειάζεται για να διατηρηθεί σε καλή φυσική κατάσταση. Σαν αποτέλεσμα, αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και γίνεται πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.
Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο του, ο δρ. Δημήτριος Τσουκαλάς, Παθολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής του ιατρικού ομίλου Metabolomic Medicine στην Ελβετία, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, και μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών, αναλύει πως παρά την επαρκή πρόσληψη τροφής, το σώμα μπορεί να παρουσιάζει τις ελλείψεις εκείνες που συνδέονται με τον υποσιτισμό.
Πρόκειται για μια οριακή έλλειψη θρεπτικών συστατικών η οποία “περνάει απαρατήρητη για πολλά χρόνια μέχρι την εκδήλωση κάποιας ασθένειας” γι’ αυτό και είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστεί.
Σύμφωνα με το άρθρο του κύριου Τσουκαλά, σε παλιότερες πανδημίες, όπως αυτή της πανούκλας και της ισπανικής γρίπης, η πείνα και ο υποσιτισμός ήταν κοινοί παρονομαστές, και μάλιστα μελέτες που έγιναν σε σκελετούς στο Λονδίνο έδειξαν μεγάλη έλλειψη σε βιταμίνη D.
Στη σημερινή εποχή, μπορεί να μην υπάρχουν οι ελλείψεις σε τρόφιμα που ήταν χαρακτηριστικές σε παλαιότερες εποχές, ειδικά μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου που ακολουθήθηκε από την Ισπανική Γρίπη, αλλά, παρατηρείται το φαινόμενο της πρόσληψης “κενών θερμίδων”, της κατανάλωσης δηλαδή τροφίμων με πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά συστατικά.
Ο συνδυασμός των δύο καταστάσεων, της “κρυμμένης πείνας” και της αυξημένης πρόσληψης κενών θερμίδων προκαλούν μεταβολικές διαταραχές όπως αντίσταση στην ινσουλίνη (μεταβολικό σύνδρομο), δυσχέρεια στη διαχείριση της φλεγμονής, διαταραχή της μικροβιακής χλωρίδας και οξείδωση και στη συνέχεια νοσήματα όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η παχυσαρκία, τα καρδιολογικά νοσήματα, διάφορα αυτοάνοσα και ο καρκίνος.
Τέλος, στο άρθρο αναφέρεται ότι τα άτομα με μεταβολικά νοσήματα και διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια λοίμωξης με κορωνοϊό.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ.
Πηγή: dr.tsoukalas.com
Σχετικά άρθρα
Οδηγίες ΕΦΕΤ ενόψει Πάσχα
Στον ετήσιο προγραμματισμό του για τους ελέγχους στα τρόφιμα, ο ΕΦΕΤ προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται…
Φάκελος Σαρακοστιανά: Τι να προσέξουν τα άτομα με διαβήτη
Από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής και μαζί της η περίοδος της νηστείας μέχρι…
Στέβια και εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλής η κατανάλωσή της;
Τι γίνεται με τις εναλλακτικές μορφές ζάχαρης, όπως η στέβια, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Είναι ασφαλής η…
Πως να έχετε μια υγιή σχέση με το φαγητό
Η διατροφή είναι θεμελιώδες στοιχείο για μια υγιεινή ζωή με διαβήτη, όπως είναι και η πρόσληψη ινσουλίνης, η…