Μια νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, η οποία ρίχνει φως σε μια κυτταρική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στον αμφιβληστροειδή των ανθρώπων που πάσχουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπείας για αυτήν την σημαντική επιπλοκή του διαβήτη.
Επικεφαλής της έρευνας αυτής ήταν οι Dr. Przemyslaw (Mike) Sapieha και Dr. Francois Binet σε συνεργασία με τους Dr, Frederick Antoine Malette και Dr. Flavio Rezende του Ερευνητικού Κέντρου του Νοσοκομείου Maisonneuve-Rosemont στο Μόντρεαλ του Καναδά, τον Dr. Jean Sebastien Joyal του Ερευνητικού Κέντρου CHU Sainte-Justine που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και με τον Dr. Jean Francois Cote του Ιατρικού Ερευνητικού Κέντρου του Μόντρεαλ.
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια χαρακτηρίζεται από εκφύλιση των αγγείων και αργότερα από την δημιουργία μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή. Αυτός ο αγγειακός πολλαπλασιασμός θέτει σε κίνδυνο τα νευρικά κύτταρα που μεταφέρουν πληροφορίες από τα μάτια στον εγκέφαλο.
Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι για να σταματήσουν τον αφύσικο πολλαπλασιασμό των αγγείων, τα αιμοφόρα αγγεία ενεργοποιούν μια σειρά κυτταρικών «φρένων» μέσω μιας διαδικασίας που μοιάζει με την φυσιολογική γήρανση των κυττάρων. Οι μηχανισμοί αυτοί στο σύνολό τους, καταλήγουν σε μια διαδικασία που ονομάζεται «κυτταρική γήρανση», η οποία με το πέρας του χρόνου προκαλεί ουλές στον ιστό του αμφιβληστροειδούς.
Όταν βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση, τα αιμοφόρα αγγεία παράγουν φλεγμονώδη μόρια που γίνονται στόχοι των ανοσοκυττάρων που ονομάζονται ουδετερόφιλα. Αν και θεωρούνται ως τα πρώτα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος που αποκρίνονται, η έρευνα δείχνει ότι τα ουδετερόφιλα φτάνουν στον αμφιβληστροειδή αργοπορημένα και βοηθούν στον καθαρισμό και την ανάπλαση των κατεστραμμένων αιμοφόρων αγγείων.
Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η καταστροφή των εκφυλισμένων κυττάρων οδηγεί σε ωφέλιμη αναδιάπλαση των αγγείων. Η έρευνα λοιπόν προσφέρει γνώσεις σχετικά με την γενικότερη λειτουργία των ενδοθηλιακών αγγείων και του τρόπου με τον οποίο προδιαθέτουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας για επιπλοκές όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η αθηροσκλήρωση και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Πηγή: Medical Xpress
Σχετικά άρθρα
Παχυσαρκία: Δραματικά τα στοιχεία για τα Ελληνόπουλα -Ειδικά μέχρι 11 ετών
Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει ο δείκτης παχυσαρκίας στους Ευρωπαίους εφήβους με τα Ελληνοπούλα να «διεκδικούν» μία από τις κορυφαίες…
Τεστ αίματος προβλέπει άνοια
Από άνοια πάσχουν περίπου 44 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως και από τη νόσο Αλτσχάιμερ (τη πιο σοβαρή μορφή άνοιας)…
Σκύλος – βοηθός του διαβήτη λαμβάνει τιμητικό πτυχίο νοσηλευτικής!
Η Mona είναι το πρώτο σκυκλί στην ιστορία του Πανεπιστημίου της Δυτικής Georgia που κατάφερε να λάβει τιμητικό…
5 Απροσδόκητα Οφέλη της Μετφορμίνης
Η μετφορμίνη χρησιμοποιείται κυρίως ως θεραπεία στον διαβήτη τύπου 2 και είναι από τα πιο κοινά φάρμακα που…