Μεγάλα πρόστιμα σε εργοδότες που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Αυστηρά πρόστιμα για εργοδότες που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
Αυστηρά πρόστιμα για εργοδότες που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Τσουχτερά πρόστιμα για τους εργοδότες που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ορίζονται με νέο φεκ που κυκλοφόρησε στις 27 Οκτωβρίου.
Το ΦΕΚ Αρ. 4750/27.10.2020 ορίζει ότι υπεύθυνο για την διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Τις επιχειρήσεις θα ελέγχουν οι Ειδικοί Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, οι Ειδικοί Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων, οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και οι Επιθεωρητές εργασιακών Σχέσεων ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια ελέγχων από Ειδικούς Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και Εργασιακών Σχέσεων ή Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και Εργασιακών Σχέσεων.
Οι υπεύθυνοι θα εξετάζουν κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα που έχουν οριστεί με τις προηγούμενες διατάξεις (11.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55)). Επιπλέον, θα ελέγχουν κατά πόσο ο εργοδότης έχει συμμορφωθεί με τα βήματα προστασίας του εργαζομένου που ανήκει σε ευπαθή ομάδα (όπως αυτές ορίζονται στην υπ’ αρ. 37095/1436/17-9-2020 (Β’ 4011) κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας), τα οποία περιγράφονται με την υπ’ αρ. 39363/1537/ 30-9-2020 (Β’ 4262) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.
Το πρόστιμο για κάθε εργαζόμενο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα και δεν έχει προστατευθεί κατάλληλα, θα ανέρχεται στα 5.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη συνεχίζουν να μένουν κατά μεγάλο μέρος ακάλυπτοι, μιας και τα αρμόδια υπουργεία τους έχουν εντάξει στις ομάδες ενδιάμεσου κινδύνου.
Glykouli.gr

Total
51
Shares
Σχετικά άρθρα