Γιατροί από τη Βραζιλία δήλωσαν ως επιτυχή την πρώτη ρομποτική επέμβαση για το διαβήτη. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε για τη θεραπεία ενός 61 χρονου με διαβήτη τύπου 2 που μπόρεσε να φύγει από το νοσοκομείο χωρίς να χρησιμοποιήσει ινσουλίνη.
Η μεταβολική χειρουργική είναι ήδη διαθέσιμη για ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με ρομποτική τεχνολογία αντί με συμβατικά εργαλεία. Στόχος της θεραπείας ήταν να διεγείρει το πάγκρεας ώστε να παράγει ινσουλίνη, εφόσον η παραγωγή αυτή είχε μειωθεί.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Alcides Branco, ιατρό χειρούργο της πεπτικής οδού, ο οποίος πραγματοποιεί τακτικά μεταβολικές επεμβάσεις και είναι πρωτοπόρος στον τομέα της ρομποτικής. Ο επιχειρηματίας Edmilson Dalla Vechhia Ribas, είναι ο πρώτος άνθρωπος που έκανε την επέμβαση στα τέλη Ιουλίου στο Νοσοκομείο Marcelino Champagnat στην πόλη Curitiba της Νότιας Βραζιλίας. Πήρε εξιτήριο αρχές Αυγούστου, εφόσον ανάρρωσε πλήρως.
«Έφυγα από το νοσοκομείο χωρίς να πάω ινσουλίνη…» λέει ο Ribas. «Είναι μια νίκη για την ιατρική και για τον Δρ. Alcides.»
Ο Ribas λέει ότι από τότε που επέστρεψε σπίτι είναι καλά και είναι ενθουσιασμένος με τη νέα του ζωή. «Ήταν τεράστια νίκη. Η ανάρρωση ήταν πολύ γρήγορη. Ήδη ζω μια φυσιολογική ζωή, οδηγώ, δουλεύω, χάνω βάρος. Ήταν πολύ επιτυχημένη η επέμβαση.»
Το ρομποτ που χρησιμοποιήθηκε για το χειρουργείο είναι ένα μηχάνημα που αποτελείται από τέσσερα μηχανικά άκρα, που το καθένα έχει την ικανότητα να περιστρέφεται μέχρι και 360 μοίρες και στην άκρη του έχει τοποθετημένο ένα χειρουργικό εργαλείο. Το ρομπότ διαθέτει κάμερες με ικανότητα zoom 20x, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν άψογες τρισδιάστατες εικόνες για μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ όσο είναι δυνατή με τη συμβατική χειρουργική.
Σε αυτού του τύπου την χειρουργική, ο χειρούργος οδηγεί το ρομπότ μέσω ενός πίνακα ελέγχου στη χειρουργική αίθουσα, ο οποίος επιτρέπει κίνηση μεγάλης ακρίβειας. Η επέμβαση είναι λιγότερο επεμβατική και χρονοβόρα απ’ όσο θα ήταν μια λαπαροσκόπηση. Αυτό, σημαίνει πιο εύκολη ανάρρωση και μικρότερο κίνδυνο για τον ασθενή.
Το νοσοκομείο έχει ήδη προγραμματίσει παρόμοια επέμβαση για άλλους τρεις ασθενείς με διαβήτη. Οι γιατροί ελπίζουν ότι αυτή η πρώτη επιτυχία ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση αυτών των ταχύτερων και λιγότερο επεμβατικών χειρουργείων για περισσότερους ασθενείς με διαβήτη. Ο Dr. Alcides λέει ότι η επέμβαση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως, αν και υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα των ανθρώπων με διαβήτη για τους οποίους είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη – πρόκειται για τους ανθρώπους που ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίνεται καλά στα συμβατικά φάρμακα για το διαβήτη.
«Το ρομπότ είναι ένα νέο εργαλείο που συμβάλλει στην χειρουργική θεραπεία του διαβήτη και επιφέρει μεγαλύτερη ποιότητα, ασφάλεια, καλύτερα αποτελέσματα και έχει καλύτερη επίδοση. Είναι μέρος της εξέλιξης».
Ωστόσο, η ρομποτική χειρουργική δεν συστήνεται σε όλους τους ασθενείς με διαβήτη. Για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί περισσότερα από 7 χρόνια, που είναι μεγαλύτεροι από 70 ετών, ή που πάσχουν από υπερβολική παχυσαρκία, ίσως είναι καλύτερη η συμβατική χειρουργική.
Αν και υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί, η ρομποτική χειρουργική θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή ανθρώπων όπως ο Ribas, που δεν ήταν εύκολο να βρει κατάλληλη αγωγή για το διαβήτη.
«Ο πόλεμος μεταξύ διαβήτη και ασθενούς είναι άνισος. Μπορεί να τον παλεύουμε, αλλά νικά», λέει ο ίδιος. «Είναι μια σιωπηλή νόσος που δεν έχει εμφανή συμπτώματα, και όταν αυτά εμφανιστούν, η μάχη έχει χαθεί. Υπάρχει όμως πλέον φως στο τέλος του τούνελ.»
Πηγή: The Diabetes Site
Σχετικά άρθρα
Δύο τόνοι χοιρινού παγκρέατος κάποτε αντιστοιχούσαν σε 225 γραμμάρια καθαρής ινσουλίνης!
Σε άρθρο της στον ιστοχώρο του Εθνικού Μουσείου Αμερικανικής Ιστορίας του Smithsonian, η επιμελήτρια φαρμακευτικής Diane Wendt, παραθέτει…
Νίκος Φιλίππου: Η Ζωή, το Έργο και η Προσφορά του στους Ανθρώπους με Διαβήτη στην Ελλάδα
Στις 15 Ιουνίου 2017 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Φιλίππου, ένας άνθρωπος που προσέφερε μεγάλο έργο στην…
Τα φάρμακα κατά της ελονοσίας συνδέονται με τη θεραπεία του Διαβήτη Τύπου 1
Η φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της μαλάριας ή αλλιώς ελονοσίας, μπορεί να παίξει ρόλο στη…
Διαβήτης: Το 75% των πασχόντων πεθαίνουν από καρδιαγγειακές επιπλοκές – Πώς θα προστατευτείτε
Η μη ικανοποιητική ρύθμιση του Διαβήτης οδηγεί σε μακροχρόνιες επιπλοκές – Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η έγκαιρη διάγνωση…