Νέο φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης ενώ αντιστρέφει τις φλεγμονώδεις επιδράσεις του διαβήτη

Νέο φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης ενώ αντιστρέφει τις φλεγμονώδεις επιδράσεις του διαβήτη
Νέο φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης ενώ αντιστρέφει τις φλεγμονώδεις επιδράσεις του διαβήτη

Ερευνητές από το Yale έχουν αναπτύξει ένα φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα και ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης, ενώ αντιστρέφει τις φλεγμονώδεις επιδράσεις της νόσου.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Biomedical Engineering.
Το φάρμακο, που αναπτύχθηκε από τον Tarek Fahmy, επίκουρο καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής, έχει δύο σημαντικά προτερήματα σε σχέση με την τυπική αγωγή του διαβήτη. Επειδή λαμβάνεται από το στόμα, είναι ευκολότερο για τους ασθενείς να ακολουθήσουν την αγωγή που τους σύστησε ο γιατρός τους. Επίσης αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τρία σημαντικά προβλήματα του διαβήτη: βοηθά στον άμεσο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, αποκαθιστά τη λειτουργία του παγκρέατος και επαναφέρει την φυσιολογική ανοσία στο περιβάλλον του παγκρέατος.
«Αυτό που με ενθουσιάζει σχετικά με το νέο φάρμακο είναι ότι αποτελεί διττή προσέγγιση» είπε ο Fahmy. «Διευκολύνει τη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού και διορθώνει τις μακροχρόνιες βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα».
Ο ίδιος αναφέρει ότι πρόκειται για ένα μεταφορέα νανοσωματιδίων που αποτελείται από υλικά που κατασκευάζει το ίδιο το σώμα μας – χολικά οξέα – γεγονός που σημαίνει ότι ο ίδιος ο μεταφορέας έχει θεραπευτικές ιδιότητες που λειτουργούν συνδυαστικά με το υλικό που μεταφέρει ώστε βραχυχρόνια να επαναφέρει τη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού και μακροχρόνια να επαναφέρει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Αυτή η συνδυαστική προσέγγιση καθιστά το σύστημα αυτό μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπεία για τις αυτοάνοσες ασθένειες γενικότερα», είπε ο ίδιος.
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη δημιουργία φαρμάκων για το διαβήτη που λαμβάνονται από το στόμα, είναι ότι τα φάρμακα διαλύονται στο γαστρεντερικό σύστημα του ασθενούς. Ωστόσο, το νανοσωματίδιο προστατεύει την ινσουλίνη καθώς τη μεταφέρει στο πάγκρεας, όπου και απελευθερώνει το φάρμακο.
Το νανοσωματίδιο όμως δεν είναι απλώς ένας μεταφορέας. Είναι φτιαγμένο από πολυμερισμένο ουρσοδεοξυχολικό οξύ, ένα χολικό οξύ. Στην πιο φυσιολογική του κατάσταση ως μονομερές, έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία φαρμάκων για τη διάλυση των λίθων στη χολή και στο συκώτι. Ωστόσο δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία του διαβήτη. Όμως, η ερευνητική ομάδα του Fahmy, μετέτρεψε το χολικό οξύ σε πολυμερές, αυξάνοντας την ικανότητά του να συνδέεται με υποδοχείς που παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, καθιστώντας το πολύ πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία του διαβήτη.
Στις δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια, τα νανοσωματίδια αντέστρεψαν την φλεγμονή, αποκατάστησαν την μεταβολική λειτουργία, και παρέτειναν την επιβίωσή τους, ενώ τα σωματίδια αποκατέστησαν τον έλεγχο των επιπέδων της ινσουλίνης.
«Αυτό σημαίνει ότι θεραπεύεις την ασθένεια, ενώ διατηρείς σταθερά τα επίπεδα ινσουλίνης» είπε ο Fahmy.
Το σύστημα αυτό χορήγησης του φαρμάκου αποτελεί τη βάση της σύστασης της Toralgen, μιας εταιρίας βιοτεχνολογίας που συν-ίδρυσε το Fahmy.
«Οι δυνατότητες για το διαβήτη και άλλες ασθένειες είναι τεράστιες» είπε ο Fahmy. «Ελπίζω ότι αυτή η τεχνολογική εξέλιξη θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη άμεσων λύσεων για δύσκολες αυτοάνοσες καταστάσεις όπως ο καρκίνος, οι αλλεργίες και οι μολύνσεις».
Πηγή: Medical Xpress

Total
66
Shares
Σχετικά άρθρα