Πώς λειτουργεί η κετογονική δίαιτα για τον διαβήτη τύπου 2

Τι είναι η keto δίαιτα και πώς συνδυάζεται με τον διαβήτη τύπου 2

Οι ειδικές δίαιτες για τον διαβήτη τύπου 2 συχνά επικεντρώνονται στην απώλεια βάρους, επομένως μπορεί να φαίνεται παράλογο το γεγονός ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά να αποτελεί επιλογή. Η κετογονική (κετο) δίαιτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες, μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αποθηκεύει και χρησιμοποιεί την ενέργεια, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα του διαβήτη.

Με τη δίαιτα keto, το σώμα σας μετατρέπει το λίπος, αντί για τη ζάχαρη, σε ενέργεια. Η δίαιτα δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920 ως θεραπεία για την επιληψία, αλλά τα αποτελέσματα αυτού του διατροφικού μοτίβου μελετώνται επίσης για τον διαβήτη τύπου 2.

Η κετογονική δίαιτα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο) ενώ παράλληλα μειώνει την ανάγκη για ινσουλίνη. Ωστόσο, η δίαιτα ενέχει κινδύνους. Φροντίστε να το συζητήσετε με το γιατρό σας πριν κάνετε δραστικές διατροφικές αλλαγές.

Κατανόηση της «υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» στην κετογονική δίαιτα

Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαροι, επομένως μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να μη φαίνεται χρήσιμη.

Ο στόχος της κετογονικής δίαιτας είναι να χρησιμοποιεί το σώμα το λίπος για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες ή γλυκόζη. Στη δίαιτα keto, παίρνετε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς σας από λίπος, με πολύ λίγο από τη διατροφή να προέρχεται από υδατάνθρακες.

Ωστόσο, η κετογονική δίαιτα δεν σημαίνει ότι πρέπει να τροφοδοτείτε με κορεσμένα λίπη. Τα υγιή για την καρδιά λίπη είναι το κλειδί για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Ορισμένες υγιεινές τροφές που καταναλώνονται συνήθως στην κετογονική δίαιτα περιλαμβάνουν:

αυγά

ψάρια όπως ο σολομός

τυρί κότατζ

αβοκάντο

ελιές και ελαιόλαδο

ξηρούς καρπούς και έλαια ξηρών καρπών

σπόρους

Επιδράσεις στη γλυκόζη του αίματος

Η κετογονική δίαιτα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η διαχείριση της πρόσληψης υδατανθράκων συνιστάται συχνά σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, επειδή οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε ζάχαρη και, σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να προκαλέσουν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, οι μετρήσεις υδατανθράκων θα πρέπει να καθορίζονται σε ατομική βάση με τη βοήθεια του γιατρού σας.

Εάν έχετε ήδη υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων μπορεί να είναι επικίνδυνη. Αλλάζοντας την εστίαση στο λίπος, μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μειωμένο σάκχαρο στο αίμα.

Η δίαιτα Atkins και ο διαβήτης

Η δίαιτα Atkins είναι μια από τις πιο διάσημες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που συχνά συνδέεται με τη δίαιτα keto. Ωστόσο, οι δύο δίαιτες έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές.

Ο Δρ Robert C. Atkins δημιούργησε τη δίαιτα Atkins τη δεκαετία του 1970. Συχνά προωθείται ως ένας τρόπος απώλειας βάρους που ελέγχει επίσης πολλά ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2.

Αν και η μείωση των περιττών υδατανθράκων είναι ένα υγιές βήμα, δεν είναι σαφές εάν αυτή η δίαιτα από μόνη της μπορεί να βοηθήσει στον διαβήτη. Η απώλεια βάρους οποιουδήποτε είδους είναι ευεργετική για τον διαβήτη και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είτε από τη δίαιτα Atkins είτε από άλλο πρόγραμμα.

Σε αντίθεση με τη δίαιτα keto, η δίαιτα Atkins δεν υποστηρίζει απαραίτητα την αυξημένη κατανάλωση λίπους. Ωστόσο, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη λίπους περιορίζοντας τους υδατάνθρακες και τρώγοντας περισσότερη ζωική πρωτεΐνη.

Τα πιθανά μειονεκτήματα είναι παρόμοια.

Εκτός από την υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, υπάρχει η πιθανότητα χαμηλού σακχάρου στο αίμα ή υπογλυκαιμίας, λόγω του υπερβολικού περιορισμού των υδατανθράκων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν παίρνετε φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα και δεν αλλάξουν τη δόση σας.

Η μείωση των υδατανθράκων στη δίαιτα Atkins μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα συμπτώματα του διαβήτη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να υποδεικνύουν ότι ο έλεγχος με τη δίαιτα Atkins και τον διαβήτη πάνε χέρι-χέρι.

Πιθανοί κίνδυνοι

Η αλλαγή της κύριας πηγής ενέργειας του σώματός σας από υδατάνθρακες σε λίπος προκαλεί αύξηση των κετονών στο αίμα. Αυτή η «διατροφική κέτωση» είναι διαφορετική από την κετοξέωση, η οποία είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.

Όταν έχετε πάρα πολλές κετόνες, μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο να αναπτύξετε διαβητική κετοξέωση (DKA). Η DKA είναι πιο διαδεδομένη στον διαβήτη τύπου 1 όταν η γλυκόζη στο αίμα είναι πολύ υψηλή και μπορεί να προκύψει από έλλειψη ινσουλίνης.

Αν και σπάνια, η DKA είναι δυνατή στον διαβήτη τύπου 2 εάν οι κετόνες είναι πολύ υψηλές. Το να είστε άρρωστοι ενώ κάνετε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για DKA.

Εάν ακολουθείτε την κετογονική δίαιτα, βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όλη την ημέρα για να είστε σίγουροι ότι βρίσκονται εντός του εύρους στόχου τους. Επίσης, εξετάστε το ενδεχόμενο να ελέγξετε τα επίπεδα κετόνης για να βεβαιωθείτε ότι δεν διατρέχετε κίνδυνο για DKA.

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συνιστά να κάνετε έλεγχο για κετόνες εάν το σάκχαρό σας είναι υψηλότερο από 240 mg/dL. Μπορείτε να κάνετε εξέταση στο σπίτι με ταινίες ούρων.

Το DKA είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Εάν αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα της DKA, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας. Οι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσουν διαβητικό κώμα.

Τα προειδοποιητικά σημάδια της DKA περιλαμβάνουν:

σταθερά υψηλό σάκχαρο στο αίμα

ξερό στόμα

συχνουρία

ναυτία

όξινη αναπνοή

δυσκολία στην αναπνοή

Παρακολούθηση του διαβήτη σας

Η κετογονική δίαιτα φαίνεται απλή. Σε αντίθεση με μια τυπική δίαιτα χαμηλών θερμίδων, ωστόσο, μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να ξεκινήσετε τη δίαιτα σε ένα ειδικό κέντρο.

Ο διαιτολόγος σας σε συνεργασία με τον γιατρό σας πρέπει να παρακολουθεί τόσο τα επίπεδα γλυκόζης όσο και τα επίπεδα κετόνης στο αίμα για να βεβαιωθεί ότι η δίαιτα δεν προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις. Μόλις το σώμα σας προσαρμοστεί στη διατροφή, μπορεί να χρειαστεί να επισκέπτεστε τον γιατρό σας μία ή δύο φορές το μήνα για εξετάσεις και προσαρμογές φαρμάκων, ακόμα κι αν τα συμπτώματά σας βελτιωθούν, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά τη γλυκόζη του αίματος. Για τον διαβήτη τύπου 2, η συχνότητα των εξετάσεων ποικίλλει. Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να καθορίσετε το καλύτερο πρόγραμμα δοκιμών για την κατάστασή σας.

Έρευνα, keto-δίαιτα και διαβήτης

Το 2008, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη 24 εβδομάδων για να προσδιορίσουν τα αποτελέσματα μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν την κετογονική δίαιτα είδαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στον γλυκαιμικό έλεγχο και τη μείωση της φαρμακευτικής αγωγής σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Μια ανασκόπηση του 2013 ανέφερε ότι μια κετογονική δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε πιο σημαντικές βελτιώσεις στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την A1c, την απώλεια βάρους και την μείωση σε ινσουλίνη από άλλες δίαιτες.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε επίσης ότι η κετογονική δίαιτα ξεπέρασε μια συμβατική δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για διαβήτη για 32 εβδομάδες όσον αφορά την απώλεια βάρους και την A1c.

Άλλες ωφέλιμες δίαιτες

Υπάρχει έρευνα που υποστηρίζει την κετογονική δίαιτα για τη διαχείριση του διαβήτη, ενώ άλλες έρευνες φαίνεται να συνιστούν αντίθετες διατροφικές θεραπείες όπως μια φυτική διατροφή.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη που ακολούθησαν φυτική διατροφή παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στα σάκχαρα του αίματος και στην A1c, στους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, στα βακτήρια του εντέρου που είναι υπεύθυνα για την ευαισθησία στην ινσουλίνη και σε φλεγμονώδεις δείκτες όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Εν κατακλείδι

Η κετογονική δίαιτα μπορεί να προσφέρει ελπίδα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 που δυσκολεύονται να ελέγξουν τα συμπτώματά τους. Όχι μόνο πολλοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα με λιγότερα διαβητικά συμπτώματα, αλλά μπορεί επίσης να εξαρτώνται λιγότερο από φάρμακα.

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι επιτυχία σε αυτή τη δίαιτα. Μερικοί μπορεί να θεωρούν ότι οι περιορισμοί είναι πολύ δύσκολο να ακολουθηθούν μακροπρόθεσμα. Επομένως θα πρέπει να ξεκινήσετε την κετογονική δίαιτα μόνο εάν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να δεσμευτείτε σε αυτήν. Μια φυτική διατροφή μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη για εσάς τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Ο διαιτολόγος και ο γιατρός σας μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την καλύτερη επιλογή διατροφής για τη διαχείριση της κατάστασής σας.

Total
20
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Τα αυξημένα επίπεδα λιπών στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία είναι πιο επιβλαβή από ό,τι πίστευαν στο παρελθόν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Νέα μελέτη τονίζει ότι τα υψηλότερα λιπαρά στο αίμα είναι πιο επιβλαβή από ό,τι θεωρούσαν αρχικά