Oι πρακτικές νου-σώματος συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου

Γιόγκα και διαλογισμός για χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Περίπου 37 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη, το 90-95% των περιπτώσεων των οποίων είναι διαβήτης τύπου 2 (T2D), σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση, αλλά τα συμπτώματα είναι διαχειρίσιμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δυνητικά αναστρέψιμα μέσω θεραπειών όπως συνταγογραφούμενα φάρμακα, υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι πρακτικές νου-σώματος όπως η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν άτομα με διαβήτη τύπου 2 να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους (γλυκόζης στο αίμα). Με ρίζες στην επίγνωση, οι πρακτικές νου-σώματος προορίζονται να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τις τρέχουσες τυπικές θεραπείες.

Διατηρώντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εντός του συνιστώμενου εύρους, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με διαβήτη τύπου 2, όπως καρδιαγγειακή νόσο, νεφρική βλάβη, νευρική βλάβη και προβλήματα όρασης.

Η ενσυνειδητότητα αποφέρει παρόμοια οφέλη με τα φάρμακα για τον διαβήτη

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Διαδίκτυο στο Journal of Integrative and Complementary Medicine, οι συγγραφείς συνδύασαν και ανέλυσαν αποτελέσματα από 28 προηγούμενες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές σε αυτό που είναι γνωστές ως μετα-ανάλυση.

Προηγούμενες μελέτες περιλάμβαναν άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έκαναν μια πρακτική νου-σώματος παράλληλα με την τυπική θεραπεία του διαβήτη. Οι ερευνητές τους συνέκριναν με μια δεύτερη ομάδα ανθρώπων που έλαβαν μόνο την τυπική θεραπεία.

Σε μια προηγούμενη μετα-ανάλυση αξιόπιστης πηγής που δημοσιεύθηκε το 2017, η Herpreet Thind, PhD, MPH, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Lowell, και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έκαναν γιόγκα είδαν βελτιώσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η νέα ανάλυση, με επικεφαλής την Fatimata Sanogo, φοιτήτρια διδάκτορα στο τμήμα Επιστημών Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή Keck στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, επεκτάθηκε στην προηγούμενη έρευνα και περιέλαβε μελέτες που εξετάζουν τα οφέλη του άλλες πρακτικές νου-σώματος, όπως:

  • Διαλογισμός
  • τσιγκόνγκ
  • μείωση του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα (MBSR)

Ωστόσο, η πλειονότητα των μελετών που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση ήταν παρεμβάσεις γιόγκα.

Τα αποτελέσματα από τη νέα ανάλυση δείχνουν ότι οι πρακτικές νου-σώματος οδήγησαν σε μια μέση μείωση κατά 0,84% της αιμοσφαιρίνης A1c (HbA1c) των συμμετεχόντων. Αυτό είναι ένα μέτρο των μέσων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους τελευταίους 3 μήνες.

Η γιόγκα είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας σε μείωση της HbA1c κατά 1%. Οι άλλες πρακτικές νου-σώματος που μελετήθηκαν είχαν επίσης θετικό αντίκτυπο στη γλυκόζη του αίματος.

Ο συγγραφέας της μελέτης Richard M. Watanabe, PhD, καθηγητής πληθυσμού και επιστημών δημόσιας υγείας στο Keck School of Medicine στο USC, είπε ότι πολλοί γιατροί που ειδικεύονται στον διαβήτη δεν θα εκπλαγούν από το γεγονός ότι οι πρακτικές νου-σώματος μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

«Αυτό που προκαλεί έκπληξη σε αυτή τη μελέτη, ωστόσο, είναι το μέγεθος της επίδρασης», είπε. «Είναι σχεδόν το ίδιο μέγεθος επίδρασης που θα βλέπατε με τη φαρμακολογική παρέμβαση».

Για παράδειγμα, μια μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η θεραπεία με το φάρμακο μετφορμίνη μείωσε την HbA1c των ατόμων κατά 1,12%, σε σύγκριση με άτομα που έπαιρναν ανενεργό εικονικό φάρμακο.

Ο Watanabe πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος των πρακτικών μυαλού-σώματος στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ήταν «πάνω από το πρότυπο φροντίδας», όπως η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και οι φαρμακευτικές θεραπείες.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα

Ο Watanabe είπε ότι ένα από τα δυνατά σημεία της νέας ανάλυσης είναι ότι οι μελέτες έγιναν σε πολλές χώρες – αν και η πλειοψηφία έγινε στην Ινδία.

Ως αποτέλεσμα, «η συνέπεια στα αποτελέσματα [αυτών των μελετών] υποδηλώνει ότι αυτό που παρατηρούμε πιθανώς μπορεί να γενικευτεί σε ολόκληρο τον ανθρώπινο πληθυσμό», είπε.

Ο κύριος συγγραφέας της μετα-ανάλυσης του 2017, συμφώνησε ότι τα αποτελέσματα της νέας μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα, «είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι η έρευνα για τις παρεμβάσεις νου-σώματος αυξάνεται και δείχνει σταθερά ευεργετικά αποτελέσματα [για τον διαβήτη τύπου 2]».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι περισσότερες από τις μελέτες δεν είχαν μακροπρόθεσμη παρακολούθηση για να διαπιστωθεί εάν τα οφέλη από τις παρεμβάσεις νου-σώματος εξακολουθούν να υφίστανται.

Συγκριτικά, μια άλλη πρόσφατη μελέτη, η οποία εξέτασε τα οφέλη για την υγεία της διαδικτυακής γιόγκα για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, διαπίστωσε ότι μόλις τελείωσε η μελέτη, η συμμετοχή των ανθρώπων στα μαθήματα μειώθηκε, όπως και τα οφέλη.

«Συνολικά, χρειαζόμαστε πιο αυστηρή έρευνα για να κάνουμε οριστικές δηλώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της γιόγκα ή άλλων παρεμβάσεων νου-σώματος ως συμπληρωματικής θεραπείας για άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Thind.

Μείωση του στρες που σχετίζεται με τον διαβήτη

Πολλές πρακτικές νου-σώματος περιλαμβάνουν σωματική δραστηριότητα, η οποία από μόνη της μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Επιπλέον, «οι παρεμβάσεις μυαλού-σώματος οδηγούν επίσης σε αύξηση της ευαισθητοποίησης, επομένως μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση δραστηριοτήτων αυτοεξυπηρέτησης, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας», είπε ο Thind.

Σύμφωνα με την Δρ Rashmi S. Mullur, ενδοκρινολόγο στο UCLA Health στο Λος Άντζελες, οι πρακτικές μυαλού-σώματος μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να αντιμετωπίσουν το στρες, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε στρες που σχετίζεται με την κατάστασή τους. Δηλαδή το άγχος που προέρχεται από τη ζωή με διαβήτη (δηλαδή, παρακολουθείτε προσεκτικά τι τρώτε και πόσο δραστήριοι είστε και πιθανώς παίρνετε φάρμακα.)

«Ως εργαλείο μείωσης του στρες, η γιόγκα και άλλες προσεγγίσεις νου-σώματος έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τους αριθμούς σακχάρου στο αίμα για ασθενείς με δυσφορία που σχετίζεται με τον διαβήτη», σημείωσε η Mullur.

Όσον αφορά τη μελλοντική έρευνα, ο Watanabe είπε ότι θα ήθελε να δει περισσότερες έρευνες που εξετάζουν συγκεκριμένα πώς οι πρακτικές νου-σώματος επηρεάζουν την απόκριση του σώματος στο στρες σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 παράλληλα με τις αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ορισμένες μελέτες έχουν ήδη αρχίσει να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των ορμονών του στρες και του διαβήτη τύπου 2.

«Νομίζω ότι το επόμενο βήμα είναι να δούμε αν οι ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη, η γλυκαγόνη ή η επινεφρίνη είναι αυξημένες [σε αυτούς τους ανθρώπους] και αν αυτές οι παρεμβάσεις νου-σώματος μπορούν να τις μειώσουν», είπε.

Τύποι πρακτικών νου-σώματος

Πολλοί άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τη γιόγκα ως μια μορφή σωματικής δραστηριότητας, αλλά αυτή η παραδοσιακή πρακτική περιλαμβάνει επίσης ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό και άλλες τεχνικές που βοηθούν στην εστίαση του νου και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

«Ως πρακτική των ιθαγενών στην Ινδία, η γιόγκα περιλαμβάνει τις σωματικές, διανοητικές και πνευματικές πρακτικές που υποστηρίζουν έναν γενικό υγιεινό τρόπο ζωής που αποτελεί μέρος της αγιουρβεδικής ζωής», είπε η Mullur.

Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να εξασκηθεί από μόνος του. Όπως και με τη γιόγκα, υπάρχουν διάφοροι τύποι διαλογισμού, όπως η διατήρηση της προσοχής σας στην αναπνοή ή σε άλλο αντικείμενο, η οπτικοποίηση ή η απαγγελία μιας φράσης (μάντρα).

Μια παρόμοια πρακτική είναι η μείωση του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα (MBSR), ένα δομημένο πρόγραμμα 8 εβδομάδων που αναπτύχθηκε από τον Jon Kabat-Zinn, PhD, και βασίζεται στις παραδοσιακές βουδιστικές πρακτικές ενσυνειδητότητας και διαλογισμού. Περιλαμβάνει τόσο καθιστό διαλογισμό όσο και ενσυνείδητη κίνηση.

Το Qigong είναι μια παραδοσιακή κινεζική πρακτική που περιλαμβάνει απαλές κινήσεις, βαθιά αναπνοή και τεχνικές διαλογισμού, όλα με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας.

Οι ήπιες πρακτικές εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικές

Μια έντονη σωματική εξάσκηση – όπως αυτό που παρατηρείται συχνά με ορισμένους τύπους γιόγκα – μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μέσω της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας και της απώλειας βάρους.

Αλλά και οι ήπιες και καθιστικές πρακτικές γιόγκα μπορεί επίσης να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, εν μέρει, βελτιώνοντας τη δυσφορία που σχετίζεται με τον διαβήτη.

«Αν σκεφτούμε τη γιόγκα στην πιο ήπια μορφή της – το να κάθεσαι, να αναπνέεις και να συνδέεις την αναπνοή με την κίνηση – αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στους ασθενείς με διαβήτη», σημείωσε η Mullur.

Και πολλά από τα οφέλη της γιόγκα προέρχονται από τον ρόλο της όχι ως φυσικής πρακτικής αλλά ως πρακτικής συνειδητοποίησης νου-σώματος.

«Η υποστήριξη για [τα οφέλη της γλυκόζης στο αίμα] της γιόγκα είναι πραγματικά γύρω από τη φυσική πρακτική που συνδέεται με την πραναγιάμα – την αναπνοή – και με τον διαλογισμό», είπε η Mullur.

Εν κατακλείδι

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι οι πρακτικές νου-σώματος, ιδιαίτερα η γιόγκα, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Παρά τις θετικές επιπτώσεις, ωστόσο, χρειάζεται ακόμη περισσότερη μακροπρόθεσμη έρευνα.

Όπως και να έχει, σχεδόν ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας. Ο Think είπε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τις πρακτικές νου-σώματος που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη έρευνα για να δουν αν είναι ωφέλιμες.

Εάν ζείτε με διαβήτη τύπου 2 και είστε περίεργοι εάν οι πρακτικές νου-σώματος θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας, ίσως θέλετε να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Και ανεξάρτητα από το είδος της πρακτικής επίγνωσης που θα επιλέξετε, είναι πάντα καλή ιδέα να μάθετε από έναν εξειδικευμένο δάσκαλο.

«Άτομα με χρόνιες παθήσεις που είναι νέοι στη γιόγκα ή το τσιγκόνγκ θα πρέπει να τις εξασκούν υπό την επίβλεψη ενός εκπαιδευμένου εκπαιδευτή για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους», είπε ο Thind.

Total
20
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Νέα μελέτη δείχνει ότι γονιδιακός χάρτης μπορεί να προσδιορίσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Γονιδιακές προδιαθέσεις μπορεί να βοηθήσουν άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαγνώσουν έγκαιρα τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών επιπλοκών