Τα εκπληκτικά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό σου η σούπα ντομάτας

Εκτός από αίσθημα ζεστής αγκαλιάς η απόλαυση της σούπας ντομάτας κάνει καλό στην υγεία σου
Εκτός από αίσθημα ζεστής αγκαλιάς η απόλαυση της σούπας ντομάτας κάνει καλό στην υγεία σου

Εκτός από αίσθημα ζεστής αγκαλιάς και υπέροχη γεύση, η απόλαυση της σούπας ντομάτας μπορεί να είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα οφέλη που περιέχουν τα συστατικά της ντομάτας.

Εδώ είναι 9 επιστημονικά οφέλη της σούπας ντομάτας:

Ιδιαίτερα θρεπτική

Οι ντομάτες (Solanum lycopersicum) έχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

182 γραμ. ωμής ντομάτας περιέχουν:

Θερμίδες: 33

Υδατάνθρακες: 7 γραμμάρια

Ίνες: 2 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1,6 γραμμάρια

Λίπος: 0,4 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 28% της ημερήσιας αξίας (ΗΑ)

Βιταμίνη Κ: 12% της ΗΑ

Βιταμίνη Α: 8% της ΗΑ

Κάλιο: 9% της ΗΑ

Οι ντομάτες είναι επίσης πλούσιες σε καροτενοειδή – συγκεκριμένα λυκοπένιο – παρέχουν περίπου το 80% της ΗΑ για το λυκοπένιο (3).

Το λυκοπένιο είναι η χρωστική που δίνει στις ντομάτες το χαρακτηριστικό έντονο κόκκινο χρώμα τους. Μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνο για πολλά από τα οφέλη για την υγεία τους, δεδομένης της πιθανής προληπτικής του δράσης σε διάφορες χρόνιες ασθένειες. Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα δείχνει ότι το σώμα απορροφά το λυκοπένιο καλύτερα όταν μαγειρεύεται. Η θερμότητα μπορεί να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα ή το ρυθμό απορρόφησής της.

Επειδή η ντοματόσουπα παρασκευάζεται με μαγειρεμένες ντομάτες, είναι μια εξαιρετική πηγή αυτής της ένωσης.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών επιδράσεων του οξειδωτικού στρες. Αυτό συμβαίνει όταν τα μόρια που καταστρέφουν τα κύτταρα που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται στο σώμα. Η ντοματόσουπα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως λυκοπένιο, φλαβονοειδή και βιταμίνες C και E, μεταξύ πολλών άλλων.

Μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Οι ντομάτες μελετώνται ευρέως για τις ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λυκοπένιο. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά του καρκίνου του προστάτη και του μαστού. Η έρευνα δείχνει ότι το λυκοπένιο μπορεί να προκαλέσει θάνατο από καρκινικά κύτταρα. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου σε μια διαδικασία που ονομάζεται αντι-αγγειογένεση. Η έρευνα δείχνει ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα του λυκοπενίου μπορεί επίσης να επηρεάσει τη χημειοθεραπεία και τη θεραπεία με ακτινοβολία.

Προωθεί το υγιές δέρμα και την όραση

Η απόλαυση ενός μπολ με σούπα τομάτας μπορεί επίσης να ωφελήσει τα μάτια και το δέρμα. Όσον αφορά την υγεία του δέρματος, το β-καροτένιο και το λυκοπένιο μπορεί να σας προστατεύσουν από το ηλιακό έγκαυμα απορροφώντας υπεριώδες (UV) φως για να αυξήσετε την άμυνα του δέρματος από τις βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τρόφιμα όπως οι ντομάτες που είναι πλούσιες σε καροτενοειδή και βιταμίνη Α μπορούν επίσης να ωφελήσουν την υγεία των ματιών. Η κατανάλωση ντοματών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία ή απώλεια όρασης που συνοδεύει την ηλικία.

Βελτιώνει την υγεία των οστών

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ευθραυστότητα και κάταγμα των οστών. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές της μετεμμηνόπαυσης. Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο παίζει ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού των οστών αυξάνοντας την οστική πυκνότητα, η οποία μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η υψηλή πρόσληψη προϊόντων ντομάτας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης – δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται στην περιεκτικότητα σε ντομάτες λυκοπενίου και βιταμίνης C. Τόσο το λυκοπένιο όσο και η βιταμίνη C αποτρέπουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Η οξείδωση της LDL χοληστερόλης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την αθηροσκλήρωση.

Το λυκοπένιο μειώνει επίσης την απορρόφηση της χοληστερόλης στα έντερα και βελτιώνει τη λειτουργία της HDL (καλής) χοληστερόλης στο σώμα. Επιπλέον, τα καροτενοειδή στις ντομάτες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Μπορεί να ενισχύσει την ανδρική γονιμότητα

Το οξειδωτικό στρες είναι η κύρια αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας. Μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του σπέρματος που προκαλεί μειωμένη βιωσιμότητα και κινητικότητα του σπέρματος. Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων λυκοπενίου μπορεί να είναι μια πιθανή θεραπεία γονιμότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λυκοπενίου μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες παραγωγής υψηλότερου αριθμού υγιούς σπέρματος.

Ενισχύει την ανοσία

Ορισμένοι πολιτισμοί χρησιμοποιούν τη σούπα ντομάτας ως εγχώρια θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Στην πραγματικότητα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και καροτενοειδή μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Total
15
Shares
Σχετικά άρθρα
Νικόλαος Τεντολούρης: «Επιστροφή σε Μεσογειακή Διατροφή και άσκηση για την αποφυγή Παχυσαρκίας και Διαβήτη»
Περισσότερα

Νικόλαος Τεντολούρης: «Επιστροφή σε Μεσογειακή Διατροφή και άσκηση για την αποφυγή Παχυσαρκίας και Διαβήτη»

Νικόλαος Τεντολούρης: «Η αύξηση της Παχυσαρκίας και της εκδήλωσης του Διαβήτη τύπου 2 είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον…
απώλεια βάρους
Περισσότερα

Η απώλεια βάρους βελτιώνει τη ζωή των διαβητικών

Ένα μακροπρόθεσμο εντατικό πρόγραμμα παρέμβασης στον τρόπο ζωής, για τα παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2, επικεντρωμένο στην απώλεια βάρους, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, τις μικροαγγειακές επιπλοκές, να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης και να οδηγήσει σε μειωμένες ιατρικές δαπάνες.