Πώς η κακή ψυχολογία οδηγεί σε αύξηση βάρους

Η διάθεσή μας επηρεάζει και τις διατροφικές μας συνήθειες
Η διάθεσή μας επηρεάζει και τις διατροφικές μας συνήθειες

Επηρεάζουν τελικά τα αρνητικά συναισθήματα το βάρος μας; Η επιστήμη απαντά πως φυσικά και μπορεί να συμβεί αυτό, με την κακή ψυχολογία να αποτελεί παράγοντα που αναμφίβολα μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά ως προς την εμφάνισή μας, υποκινώντας ορμόνες που μπορούν να δράσουν άμεσα στα λιποκύτταρα και να προκαλέσουν αύξηση του βάρους μας. Πώς ακριβώς συμβαίνει όμως αυτό; Να πως επηρεάζουν το βάρος και την εξωτερική μας εμφάνιση πέντε συναισθήματα που βιώνουμε όταν δεν είμαστε καλά.

Άγχος

Το άγχος πυροδοτεί την αποθήκευση λίπους στο σώμα μας, μειώνοντας συνεπώς τις καύσεις μας. Όταν έχεις άγχος, αυξάνεται η παραγωγή της αδρεναλίνης, της ουσίας η οποία κάνει τα λιποκύτταρα να αποβάλουν τα αποθέματα των λιπαρών οξέων τους στο κυκλοφορικό σύστημα, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια. Στο μεταξύ, η κορτιζόλη μαζεύει τα αχρησιμοποίητα λιπαρά οξέα και τα αποθηκεύει στην κοιλιά μας. Για να βοηθήσεις τον εαυτό σου, δοκίμασε τον διαλογισμό, την καθημερινή ήπια γυμναστική και προσπάθησε να κάνεις πράγματα που σε ηρεμούν και σε διασκεδάζουν, όπως το να βλέπεις πιο συχνά τις φίλες σου.

Μοναξιά

Το αίσθημα της μοναξιάς από την άλλη παρεμβαίνει στις ορμόνες της πείνας, με τους ανθρώπους που νιώθουν μόνοι να έχουν στο κυκλοφορικό τους υψηλότερα επίπεδα της γρελίνης που διεγείρει την όρεξη μετά το φαγητό. Προσπάθησε να αποκτήσεις ασχολίες που σε κάνουν να έρχεσαι με επαφή με περισσότερο κόσμο και να μην κάθεσαι πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή ώστε να μετριαστεί το αίσθημα.

Στέρηση

Η στέρηση ενίοτε εκδηλώνεται ως πείνα, γεγονός που φυσικά οδηγεί στην αύξηση του βάρους μας. Εάν νιώθεις πως στερείσαι στην καθημερινότητά σου, είναι πιο πιθανό να καταλήγεις να τρως παραπάνω απ’ όσο χρειάζεσαι. Απολάμβανε λοιπόν ένα λαχταριστό γεύμα μία φορά την εβδομάδα, χωρίς ενοχές, και θα δεις ότι αυτό θα μετριαστεί άμεσα.

Ανία

Όταν βαριέσαι, δεν κάνεις έξυπνες διατροφικές επιλογές και τρως συναισθηματικά, γεγονός που αυξάνει το ρίσκο αύξησης και του βάρους σου. Προσπάθησε να αποκτήσεις λοιπόν δημιουργικές συνήθειες που θα αποσπούν την προσοχή σου και θα σε κρατούν σε εγρήγορση χωρίς να βαριέσαι.

Ανησυχία

Σε μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Eating and Weight Disorders η ανησυχία χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση βάρους. Πιο συγκεκριμένα, τα δύο τρίτα των ανθρώπων με διατροφικές διαταραχές υποφέρουν από ανησυχία, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αναζήτηση βοήθειας για τη διαχείριση του συναισθήματος αυτού. Η ψυχοθεραπεία, όπως και η άσκηση και η επαφή με τη φύση καθίστανται στις καλύτερες κινήσεις που μπορείς να κάνεις ώστε να προστατεύσεις το σώμα και το πνεύμα σου από το κακό αυτό συναίσθημα.

Total
22
Shares
Σχετικά άρθρα