Σε όλο τον κόσμο, το δικαίωμα στην υγεία εκατομμυρίων απειλείται ολοένα και περισσότερο. Οι ασθένειες και οι καταστροφές φαίνονται μεγάλες ως αιτίες θανάτου και αναπηρίας. Οι συγκρούσεις είναι καταστροφικές για τη ζωή, προκαλώντας θάνατο, πόνο, πείνα και ψυχολογική δυσφορία.
Η καύση ορυκτών καυσίμων οδηγεί ταυτόχρονα την κλιματική κρίση και αφαιρεί το δικαίωμά μας να αναπνέουμε καθαρό αέρα, με την ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων να στοιχίζει μια ζωή κάθε 5 δευτερόλεπτα.
Το Συμβούλιο της ΠΟΥ για τα Οικονομικά της Υγείας για Όλους διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 140 χώρες αναγνωρίζουν την υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα στο σύνταγμά τους. Ωστόσο, οι χώρες δεν ψηφίζουν και δεν εφαρμόζουν νόμους για να εξασφαλίσουν ότι οι πληθυσμοί τους έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Αυτό ενισχύει το γεγονός ότι τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι –περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού– δεν καλύπτονταν πλήρως από βασικές υπηρεσίες υγείας το 2021.
Για την αντιμετώπιση αυτών των ειδών προκλήσεων, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024 είναι «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου».
Το φετινό θέμα επιλέχθηκε για να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων, παντού να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση και πληροφορίες, καθώς και σε ασφαλές πόσιμο νερό, καθαρό αέρα, καλή διατροφή, ποιοτική στέγαση, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και περιβάλλοντος και ελευθερία. από τις διακρίσεις.
Για το κοινό
Γνωρίστε τα δικαιώματα υγείας σας. Έχετε το δικαίωμα σε:
ασφαλή και ποιοτική φροντίδα, χωρίς καμία διάκριση.
το απόρρητο των πληροφοριών υγείας σας.
πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία σας και ενημερωμένη συγκατάθεση.
σωματική αυτονομία και ακεραιότητα.
αποφάσεις για την υγεία σας.
Προστατέψτε το δικαίωμά σας στην υγεία ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται όταν και όπου τις χρειάζονται, χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Έτσι, εάν δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, αυτό δεν είναι σωστό.
Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αναλάβετε δράση:
Απευθυνθείτε στους πολιτικούς ηγέτες, συμμετάσχετε στις κοινότητες υγείας που απαιτούν δράση, συμμετέχετε σε αναφορές και συζητήσεις.
Οργανώστε την κοινότητά σας – π.χ. στη δουλειά, στην εκκλησία – να συμφωνήσουμε τι πρέπει να αλλάξει και πώς.
Προωθήστε το δικαίωμα στην υγεία ως εγγενή πυλώνα των ευρύτερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.
Ο σεβασμός του δικαιώματός μας στην υγεία σημαίνει σεβασμό των δικαιωμάτων μας για πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, καθαρό αέρα, καλή διατροφή, ποιοτική στέγαση, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ελευθερία από τη βία και τις διακρίσεις.
Συμμετέχετε στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την υγεία. Παραδείγματα για τον τρόπο συμμετοχής περιλαμβάνουν: συναντήσεις δημαρχείων και συνελεύσεις πολιτών, ομάδες εστίασης και διαβουλεύσεις, συμβούλια υγείας, διευθύνουσες ομάδες και επιτροπές αναθεώρησης.
Για τις κυβερνήσεις
Κάθε νόμος μετράει. Κάθε υπουργείο μπορεί και πρέπει να νομοθετεί για την υλοποίηση του δικαιώματος στην υγεία σε όλο το φάσμα των τομέων:
Οικονομικά: φόρος καπνού, ζάχαρης και αλκοόλ.
Γεωργία: εξάλειψη των τρανς λιπαρών. Μείωση της ποσότητας αντιμικροβιακών ουσιών στο αγροδιατροφικό σύστημα κατά 30-50% έως το 2030.
Περιβάλλον: διακοπή των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και επιδότηση ή απαλλαγή από φόρους καθαρής ενέργειας και καυσίμων όπως η ηλιακή, η υδροηλεκτρική και η αιολική ηλεκτρική ενέργεια.
Δικαιοσύνη: απαγόρευση κάθε μορφής διάκρισης.
Μεταφορές: δημιουργία ποδηλατικής υποδομής, υποστήριξη της πεζοδρόμησης.
Εργασία: Διασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας, δικαιωμάτων και προστασίας των εργαζομένων και δημιουργία δίκαιων, ίσων και ανταποκρινόμενων στο φύλο συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.
Κοινωνικές υποθέσεις / κοινωνική ανάπτυξη: Διασφάλιση πρόσβασης στην κοινωνική προστασία (π.χ. προστασία υγειονομικής περίθαλψης, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας) για τη μείωση της ευπάθειας των νοικοκυριών στη φτώχεια και την εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων από απροσδόκητα γεγονότα της ζωής στο εισόδημα, τον πλούτο ή την υγεία.
Η επένδυση στην υγεία εξαρτάται από αυτό: επιπλέον 200–328 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως απαιτούνται παγκοσμίως για την κλιμάκωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (δηλαδή 3,3% του εθνικού προβλεπόμενου ΑΕΠ).
Παρέχετε το δικαίωμα στην υγεία: κάντε τις υπηρεσίες υγείας διαθέσιμες, προσβάσιμες, αποδεκτές και καλής ποιότητας για όλους, παντού.
Να είστε στρατηγικοί και να χτίσετε από τα βασικά: επαναπροσανατολίστε τα συστήματα υγείας γύρω από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Φροντίστε για διαφάνεια και λογοδοσία: αντιμετώπιση της διαφθοράς με την ενίσχυση της διακυβέρνησης και την εργασία σε όλους τους τομείς.
Συμμετοχή του ευρύτερου κοινού στη λήψη αποφάσεων για την υγεία: η «κοινωνική συμμετοχή» συμβαίνει όταν άτομα και κοινότητες συμμετέχουν ουσιαστικά στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την υγεία, π.χ. συναντήσεις δημαρχείων και συνελεύσεις πολιτών, ομάδες εστίασης και διαβουλεύσεις, συμβούλια υγείας, εκπροσώπηση στις διευθύνουσες ομάδες και επιτροπές αναθεώρησης.
Γνωρίστε τις ανάγκες υγείας των πληθυσμών και ενεργήστε βάσει αυτών: συλλέξτε, αναλύστε, χρησιμοποιήστε και παρακολουθήστε δεδομένα, αναλύστε ανά ηλικία, φύλο, οικονομική κατάσταση, μορφωτικό επίπεδο, τόπο διαμονής, φυλή και εθνικότητα και άλλα χαρακτηριστικά και ενεργήστε για τη διόρθωση των ανισοτήτων στην υγεία.
Διασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία σε πόλεμο και συγκρούσεις: προστασία των υποδομών υγείας και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και διασφάλιση αδιάλειπτης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.